Σόιμπλε: Η Τουρκία κινδυνεύει με δικτατορία αν κερδίσει ο Ερντογάν το δημοψήφισμα

Σόιμπλε: Η Τουρκία κινδυνεύει με δικτατορία αν κερδίσει ο Ερντογάν το δημοψήφισμα
epa05894812 Wolfgang Schaeuble, German Minister of Finance arrives for the Informal Meeting of Economic and Financial Affairs Ministers (ECOFIN) at the Grandmaster's Palace in Valletta, Malta, 07 April 2017. The informal meeting of EU Finance Ministers, taking place every six months according to the rotating Presidency of the EU Council, runs from 07 to 08 April. Malta took over the EU Presidency on 01 January 2017. EPA/DOMENIC AQUILINA

Δήλωση που είναι βέβαιο πως θα προκαλέσει απρόβλεπτες αντιδράσεις στην Άγκυρα, από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών.

 

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε τον κίνδυνο της εγκαθίδρυσης της δικτατορίας στην Τουρκία στην περίπτωση που το «ναι» επικρατήσει στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για τη συνταγματική αναθεώρηση και την ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών.

Ερωτηθείς, κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης που οργάνωσε το περιοδικό Der Spiegel, σχετικά με το ενδεχόμενο ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιχειρεί με αυτή την αναθεώρηση να εγκαθιδρύσει «ένα αυταρχικό καθεστώς, ήτοι μια δικτατορία» στην χώρα του, ο Σόιμπλε απάντησε:

«Μπορούμε να αντιληφθούμε, πράγματι, ως κάτι τέτοιο αυτό το σχέδιο συνταγματικής αναθεώρησης».

«Και όταν παρατηρούμε την εξέλιξή του (προέδρου Ερντογάν) τα τελευταία χρόνια, μπορούμε σίγουρα να βρούμε πολλούς λόγους και να αναλύσουμε» τί συνέβη, «όμως στην πραγματικότητα υπάρχουν ενδείξεις που προκαλούν ανησυχία» συμπλήρωσε.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι συνομίλησε με πολλούς Τούρκους που του είπαν ότι φοβούνται για αντίποινα στην περίπτωση που διατυπώσουν δημοσίως επικρίσεις σε βάρος της Άγκυρας.

«Όμως, όπως ένας εξ αυτών μου είπε “ξέρεις, στην τελική, η Τουρκία θα επιβιώσει από τον Ερντογάν”, κάτι που προσφέρει λίγη ελπίδα» σημείωσε ο Σόιμπλε.