Σόιμπλε: Να ληφθούν υπόψη οι προηγούμενες συμφωνίες

Σόιμπλε: Να ληφθούν υπόψη οι προηγούμενες συμφωνίες

«Δεν είναι λύση το Grexit» αναφέρει ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ – Τι δήλωσε ο Γιάννης Βαρουφάκης.

«Είναι σημαντικό να υπάρχει εμπιστοσύνη από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν υπάρχει τίποτα καινούριο να πούμε, θα δούμε τι θα συμβεί σήμερα.  Δεν πρόκειται για μία χώρα, αφορά όλη την Ευρώπη», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στο Eurogrou,p και ξεκαθάρισε ότι πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι προηγούμενες συμφωνίες.

«Αυτή τη στιγμή ξέρουμε τα πάντα», προσέθεσε. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο Grexit αρκέστηκε να πει ότι δεν έχει να κάνει με μεμονωμένα κράτη έχει να κάνει με την εξεύρεση λύσεων και τους κανόνες.

«Όλοι δουλεύουμε για να βρούμε μια συμφωνία» υποστήριξε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Σαπέν. Το Grexit δεν είναι λύση.

Την ελπίδα να βγει «λευκός» καπνός από τη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, εξέφρασε σήμερα ο Έλληνας υπουργός Γιάνης Βαρουφάκης.

«Ελπίζω ότι θα υπάρξει συμφωνία» δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης, λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει διανύσει τα δέκα επιπλέον μίλια της διαδρομής και τώρα αναμένει από τους εταίρους της να τη συναντήσουν, όχι διανύοντας τη μισή διαδρομή αλλά το ένα πέμπτο της διαδρομής που διένυσε η Ελλάδα. «Είμαι βέβαιος ότι σήμερα θα γίνει μια συναδελφική συζήτηση και ελπίζουμε ότι τελικά θα βγει “λευκός” καπνός» δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης.

Συγκρατημένα αισιόδοξος ο Ντάισελμπλουμ
Οι διαπραγματεύσεις για την παράταση του προγράμματος χρηματοδότησης της Ελλάδας είναι “περίπλοκες” και “πολύ δύσκολες”, παραδέχτηκε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

“Δεν χρειάζεται να σας πω ότι οι συζητήσεις είναι αρκετά περίπλοκες. Υπάρχουν λόγοι να είμαστε αισιόδοξοι, όμως είναι πολύ δύσκολο”, είπε ο Ντάισελμπλουμ πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Παράθυρο συμφωνία από τον Μοσκοβισί
«Αναγκαία και εφικτή» ανέφερε ότι θεωρεί τη συμφωνία στο σημερινό Eurogroup, ο Επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Χθες το βράδυ έγιναν πολλές συζητήσεις από τις οποίες προκύπτει ότι υπάρχει προσέγγιση θέσεων, ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί.

Όπως είπε ο Γάλλος Επίτροπος, από την περασμένη Δευτέρα, ο Πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, βρίσκεται σε εντατικές συνομιλίες με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και με την Επιτροπή και έχει επιτευχθεί πρόοδος. Βέβαια, πρόσθεσε ο Π. Μοσκοβισί, υπάρχει ακόμα δρόμος, αλλά θα εργαστούμε εντατικά για να επιτύχουμε μια συμφωνία.

«Είμαι πεπεισμένος ότι μια λύση είναι εφικτή», δήλωσε ο Γάλλος Επίτροπος, σημειώνοντας ότι επιθυμία όλων είναι η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

«Μένει μόνο μία εβδομάδα ως τις 28 Φεβρουαρίου που λήγει το ελληνικό πρόγραμμα και είναι επιτακτική ανάγκη να βρεθεί λύση», συνέχισε ο Π. Μοσκοβισί. Δεν θα είναι μια απλή συνεδρίαση, αλλά όλοι επιθυμούν τη λύση, πρόσθεσε.

Bloomberg: Δύσκολο να υπάρξει συμφωνία σήμερα
«Δύσκολο να υπάρξει συμφωνία σήμερα» δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ο ίδιος προκρίνει ως πιθανή μια νέα τηλεδιάσκεψη την Κυριακή. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι υπουργοί της ευρωζώνης αναμένεται να έχουν μια μακρά σύσκεψη η οποία δεν θα καταλήξει σε συμφωνία. Ωστόσο, οι υπουργοί μπορεί να συναινέσουν σε μια ανακοίνωση που θα αναφέρει ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, με ορισμένες δεσμεύσεις από την Ελλάδα.

Η ανακοίνωση αυτή μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για περισσότερη τεχνική εργασία και οι υπουργοί μπορεί, αν χρειαστεί, να πραγματοποιήσουν μια τηλεδιάσκεψη την Κυριακή ή την Δευτέρα.

Ολάντ: Δεν υπάρχει ενδεχόμενο Grexit
Στο μεταξύ Ολάντ και Μέρκελ συναντήθηκαν και κατά τη διάρκεια των κοινών τους δηλώσεων συμφώνησαν ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο ευρώ, αλλά, παράλληλα να τηρήσει και τις δεσμεύσεις της.

Χαρακτηριστικά η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι «Υπάρχουν ακόμη αρκετά ουσιώδη θέματα που πρέπει να συζητηθούν για την Ελλάδα. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν μια εντατική περίοδο δουλειάς μπροστά τους».

«Οι Γερμανοί πολιτικοί προσανατολίζονται στο να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Ο ελληνικός λαός έκανε πολλές θυσίες για αυτό τον σκοπό» τόνισε η Ανγκελα Μέρκελ για να προσθέσει με νόημα ότι «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να καταλάβουν τι σημαίνει η παράταση προγράμματος».

Η Ανγκελα Μέρκελ σημείωσε, ακόμη, ότι χρειάζονται σημαντικές βελτιώσεις, ενώ υποστήριξε ότι πρέπει να γίνουν αρκετές αλλαγές στην αγορά εργασίας.