Σοκάρει αριθμός των εκτοπισμένων για το 2020 – Οι ειδικοί προειδοποιούν πως έρχονται τα χειρότερα

Σοκάρει αριθμός των εκτοπισμένων για το 2020 – Οι ειδικοί προειδοποιούν πως έρχονται τα χειρότερα
epa08435165 Evacuted villagers wait inside a school as Cyclone Amphan made landfall, in Bokkhali village near the Bay of Bengal, India, 20 May 2020 (issued 21 May 2020). The Odisha government and Bengal government are considering a mass evacuation of the area. EPA/PIYAL ADHIKARY Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κυκλώνες, πλημμύρες, πυρκαγιές και επιδρομές ακρίδων – και πολλές ακόμη φυσικές καταστροφές – είναι η αιτία για την πλειοψηφία τους, δηλαδή για 9,8 εκατ. εκτοπισμούς, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη.

Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ξεριζωθεί από τα σπίτια τους εξαιτίας των συγκρούσεων, της βίας και των φυσικών καταστροφών μέσα στο πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς, σύμφωνα με έρευνα.

Σχεδόν 15 εκατ. νέους εσωτερικούς εκτοπισμούς κατέγραψε το Διεθνές Κέντρο Καταγραφής Εσωτερικών Εκτοπισμών (IDMC) με έδρα τη Σουηδία, σε 120 χώρες, για το διάστημα μεταξύ του Ιανουαρίου και του Ιουνίου.

Κυκλώνες, πλημμύρες, πυρκαγιές και επιδρομές ακρίδων – και πολλές ακόμη φυσικές καταστροφές – είναι η αιτία για την πλειοψηφία τους, δηλαδή για 9,8 εκατ. εκτοπισμούς, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη.

Οι συγκρούσεις και η βία, κυρίως στη Συρία, τη Δημοκρατία του Κονγκό και την Μπουρκίνα Φάσο, ευθύνονται για άλλους 4,8 εκατ. εκτοπισμούς, σύμφωνα με το IDMC.

Υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του 2019 ζούσαν ως εσωτερικά εκτοπισμένοι περίπου 50,8 εκατ. άτομα. Πολλά εκατομμύρια ακόμη είναι πιθανό να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους τους ερχόμενους μήνες, εξαιτίας των ακραίων καιρικών συνθηκών και της συνεχιζόμενης βίας, προειδοποιεί η έκθεση.

«Οι τεράστιοι αριθμοί που καταγράφηκαν το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς αποδεικνύουν την επιμένουσα αστάθεια των κρίσεων εκτοπισμών σε όλο τον κόσμο», δήλωσε στον Guardian η διευθύντρια του IDMC, Αλεξάνδρα Μπίλακ.

«Ταυτόχρονα, η πανδημία του κορωνοϊού έχει μειώσει την πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη και έχει αυξήσει τις οικονομικές δυσκολίες και τους κινδύνους για τις εκτοπισμένες κοινότητες».

Οι συγκρούσεις και η βία είναι η αιτία για 4,8 εκατ. νέους εκτοπισμούς, κυρίως στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, δηλαδή για ένα εκατομμύριο περισσότερους σε σχέση με το πρώτο μισό του 2019, όπως ανακάλυψε το IDMC.

Νέα δραστηριότητα του συριακού στρατού στο Ιντλίμπ, κατά το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, προκάλεσε το σημαντικότερο εκτοπισμό που έχει βιώσει η χώρα από το ξέσπασμα του πολέμου το 2011, με περίπου 1,5 εκατ. νέους εκτοπισμούς μέχρι το τέλος του Ιουνίου, σύμφωνα με την έκθεση. Άλλοι 1,4 εκτοπισμοί καταγράφηκαν στη Δημοκρατία του Κονγκό και άλλοι 419.000 στη Μπουρκίνα Φάσο, όπου οι συγκρούσεις εγκληματικών οργανώσεων, τζιχαντιστών και τοπικών παραστρατιωτικών οργανώσεων έχουν βυθίσει μεγάλο μέρος της χώρας σε κρίση.

Αυστηρά από άποψη αριθμών, ο Κυκλώνας Αμφάν ήταν υπεύθυνος για τον μεγαλύτερο μαζικό εκτοπισμό στο πρώτο μισό του 2020, οδηγώντας σε 3,3 προληπτικές εκκενώσεις στην Ινδία και το Μπαγκλαντές, αναφέρει το IDMC. Ένας αριθμός κρατών στην ανατολική Αφρική βίωσαν τεράστιες πλημμύρες αλλά και επιδρομή από ακρίδες που αποσταθεροποίησαν περαιτέρω τη σιτιστική ασφάλεια στην περιοχή, ενώ στην Αυστραλία, καταστροφικές πυρκαγιές οδήγησαν στον εκτοπισμό δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Κι όμως, πολλοί από εκείνους που ζουν σε περιοχές που είναι εκτεθειμένες σε φυσικές καταστροφές δίσταζαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, από φόβο ότι θα κολλήσουν κορωνοϊό στα κέντρα που δημιουργήθηκαν για τη φιλοξενία τους, σύμφωνα με την έκθεση.

Ο Τζαν Έγκελαντ, του Νορβηγικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες προειδοποίησε ότι πολλά επιπλέον εκατομμύρια άνθρωποι θα αντιμετωπίσουν τον εκτοπισμό στους επόμενους μήνες, καθώς τα καιρικά φαινόμενα εντείνονται, και ότι οι αριθμοί τους θα εκτοξευτούν ακόμη πιο ψηλά μέχρι το τέλος του έτους.

«Περιμένουμε ακόμη περισσότεροι άνθρωποι να εκτοπιστούν στο δεύτερο μισό της χρονιάς σε σχέση με το πρώτο, καθώς πολλοί από τους κινδύνους που σχετίζονται με τον καιρό, όπως οι τροπικές καταιγίδες και οι μουσώνες, δεν έχουν έρθει ακόμη», τόνισε.

«Είναι ξεκάθαρο ότι πολλές κυβερνήσεις δεν μπορούν να αντέξουν μόνες τους το βάρος τόσο υψηλών αριθμών εκτοπισμένων. Δεν έχουν τους πόρους που διαθέτουν οι πλουσιότερες χώρες για να προσφέρουν τα απαραίτητα κοινωνικά δίχτυα ασφαλείας. Αυτός είναι και ο λόγος που καλούμε σε δράση τους G20, αυτούς που αυτή τη στιγμή δαπανούν τρισεκατομμύρια στις δικές τους οικονομίες, να στηρίξουν και τους πλέον ευάλωτους».

Πηγή: www.theguardian.com