ΣΟΛ Crowe: Χαρτογραφώντας την «υγεία» των ελληνικών επιχειρήσεων

ΣΟΛ Crowe: Χαρτογραφώντας την «υγεία» των ελληνικών επιχειρήσεων
Η εταιρεία που συμπληρώνει φέτος 25 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά δίνει το στίγμα των αλλαγών που έχουν ήδη ξεκινήσει.

Σημάδια ανάκαμψης, έπειτα από αλλεπάλληλα χτυπήματα και μια πτώση που τα χρόνια της κρίσης άγγιξε το 25%, εμφανίζει ο κλάδος των ορκωτών ελεγκτών, ο οποίος από το 2018 έχει μπει σε θετική τροχιά.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η διοίκηση της ΣΟΛ Crowe, η οποία φέτος συμπληρώνει 25  χρόνια παρουσίας στην ελληνική ελεγκτική αγορά, αναφέρθηκε ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας έχει σταθεροποιηθεί, όμως το 2019 δεν θα δούμε σημαντικές αλλαγές, αφού πρόκειται για έτος εκλογών που θα καθορίσει την επόμενη μέρα για τις επιχειρήσεις.

Όπως επισημάνθηκε, τόσο ο ελεγκτικός όσο και ο λογιστικός κλάδος, είναι τα πεδία που θα επηρεαστούν περισσότερο από την τεχνητή νοημοσύνη, αλλάζοντας άρδην, μέσα σε μια δεκαετία, τον τρόπο που οι επαγγελματίες του κλάδου κάνουν μέχρι σήμερα τη δουλειά τους.

Η ΣΟΛ Crowe, βάσει τζίρου, βρίσκεται στη δεύτερη θέση κατέχοντας μερίδιο αγοράς που αγγίζει το 15%. Στη χώρα μας είναι πρώτη σε αριθμό πελατών με 8 υποκαταστήματα, 600 ελεγκτές και 4.000 εταιρικοί πελάτες, εκ των οποίων 60 εισηγμένες.

Δημόσιο, βιομηχανία, ενέργεια, εμπόριο, τουρισμός και μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι οι τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται οι περισσότερες εταιρείες-πελάτες, με τη ΣΟΛ Crowe να είναι πολύ δυνατή σε θέματα συμβουλευτικής hotel travel και leisure. Άλλωστε, όπως αποκάλυψε ο Παναγιώτης Αλαμάνος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΣΟΛ Crowe, το επόμενο διάστημα η διοίκηση θα κάνει “focus” στον τουρισμό.

“Καβαλάμε ένα κύμα το οποίο λίγο πολύ πηγαίνει μόνο του στον τουρισμό και πλέον έχει έρθει η ώρα να βάλουμε τις δικές μας δυνάμεις για να κολυμπήσουμε”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αλαμάνος.

Ερωτηθείς αναφορικά με το πώς βλέπει το επιχειρείν στην Ελλάδα και αν υπάρχει πρόθεση ξένων εταιρειών για τοποθέτησή τους στην ελληνική αγορά, ο κ. Αλαμάνος υπογραμμίζει πως αυτό που ζητούν οι επενδυτές είναι σταθερό φορολογικό περιβάλλον και απλοποίηση των διαδικασιών. “Σκοπός είναι οι πελάτες μας να μπορούν να κάνουν εύκολα τη δουλειά τους και να μας χρειάζονται μόνο όταν ανακύπτουν περίπλοκα προβλήματα. Συνήθως αυτά για τα οποία μας απασχολούν είναι φορολογικής φύσεως θέματα και θέματα δικαίου” προσθέτει.

Σχολιάζοντας την πορεία του εγχώριου τουριστικού προϊόντος και τις προοπτικές ανάπτυξης που υπάρχουν, ο κ. Αλαμάνος ανέφερε ότι ο υψηλός αριθμός των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα έχει συμβάλλει στο να μπει η Ελλάδα εκ νέου στο ραντάρ των επενδυτών. Πρόσφατα η ΣΟΛ Crowe ολοκλήρωσε έργο για την άδεια του καζίνο στο ελληνικό, καθώς και μια συνεργασία με ρωσικό fund, ενώ αυτό το διάστημα “τρέχει” έργο με γαλλικό fund που εξετάζει επενδύσεις 100 εκατ ευρώ. Παράλληλα, στα σκαριά βρίσκεται συνεργασία με ξενοδοχειακό όμιλο που έχει υπό τη σκέπη του 20 ξενοδοχεία για την εκπόνηση έργου στην περιοχή της Ρόδου.

Σύμφωνα με τον κ. Αλαμάνο, το εμπόριο είναι ο κλάδος που φέρνει τα μεγαλύτερα έσοδα στη ΣΟΛ Crowe, χωρίς βέβαια οι πελάτες να πληρώνουν τόσο εύκολα όσο στο παρελθόν, κινητικότητα καταγράφεται στον κλάδο της ενέργειας, ενώ στον τουρισμό υπάρχουν αρκετές ανησυχίες λόγω της ανάδυσης του φαινομένου που ακούει στο όνομα,  Airbnb.

Από τη συζήτηση δεν θα μπορούσε να απουσιάσει και το επίμαχο θέμα της Folli Follie, με τη διοίκηση να χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο συμβάν, ως  “καμπανάκι” για τη βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης στις ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και ως μια αρνητική εμπειρία που έκανε τις τράπεζες να γίνουν πιο επιφυλακτικές, ζητώντας περισσότερα στοιχεία.

Τέλος σε ότι αφορά την Crowe Global, το 2018 εμφάνισε τζίρο 4,33 δισ. δολάρια, παραμένοντας το 8ο μεγαλύτερο λογιστικό δίκτυο παγκοσμίως με παρουσία σε 130 χώρες.