Σολτς: Στον σωστό δρόμο η Ελλάδα…αλλά κουβέντα για τις συντάξεις

Σολτς: Στον σωστό δρόμο η Ελλάδα…αλλά κουβέντα για τις συντάξεις
epa06982972 German Minister of Finance Olaf Scholz, of the Social Democratic Party (SPD), speaks during Handelsblatt annual conference 'Banks in Transition' held in Frankfurt Main, Germany, 30 August 2018. EPA/ARMANDO BABANI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο με το βλέμμα…στο κρίσιμο Eurogroup του Νοεμβρίου.

«Είχαμε πολύ καλή συζήτηση για τις μελλοντικές εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρώπη είναι το κοινό μας μέλλον και για αυτό έχουμε μεγάλη ευθύνη», δήλωσε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, μετά την συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Βερολίνο, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Όπως δήλωσε ο κ. Σολτς, με τον πρωθυπουργό είχαν καλή ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στις δύο χώρες, «για το πώς μπορούμε να συμβάλλουμε προκειμένου να έχουμε καλή εξέλιξη για τους πολίτες μας».
Ακόμη στο Twitter ανέφερε ότι μετά από πολλά χρόνια η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο.

Παρ’ ό,τι ο κ. Σολτς είναι και αντιπρόεδρος του SPD, η συζήτηση μαζί του δεν αφορούσε πρωτίστως τα ζητήματα του προοδευτικού χώρου, αλλά την πορεία της ελληνικής οικονομίας και οπωσδήποτε το θέμα των συντάξεων. Όπως είναι γνωστό, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διατηρεί επιφυλάξεις ως προς την πρόθεση της Αθήνας να μην εφαρμόσει την περικοπή των συντάξεων.a

«Συνάντηση με τον Αντικαγκελάριο και Υπ. Οικονομικών της Γερμανίας, Olaf Scholz, στο Βερολίνο. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για όλα τα εκκρεμή ζητήματα που αφορούν στην καλύτερη λειτουργία της Ευρωζώνης, ενόψει των αποφάσεων που πρόκειται να ληφθούν τον ερχόμενο Δεκέμβριο», έγραψε ο κ. Τσίπρας από την πλευρά του στο twitter.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση για το θέμα αυτό θα ληφθεί στο έκτακτο Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου, δηλαδή σε λιγότερο από δέκα ημέρες, με την Αθήνα να προβάλλει ως επιχείρημα την παραδοχή τόσο του προέδρου του Eurogroup Μάριο Σεντένο όσο και του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ ότι η Ελλάδα έχει πιάσει το στόχο του 3,5%, άρα ο δημοσιονομικός χώρος υπάρχει και μένει να καθοριστεί το τι θα γίνει με αυτόν.

Η Ελλάδα έχει επίσης τη στήριξη της Κομισιόν ως προς το αίτημα της, καθώς και μία κατά τα φαινόμενα ανοχή του ΔΝΤ, το οποίο επιμένει βέβαια στις γνωστές θέσεις του υπέρ της περικοπής συντάξεων, έχει όμως παραδεχθεί πως το ζήτημα αφορά πρωτίστως την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους της.