Η Sony σπάει το ρεκόρ αποθήκευσης δεδομένων

Η Sony σπάει το ρεκόρ αποθήκευσης δεδομένων

Η εταιρεία παρουσίασε μια νέα μορφή αποθηκευτικών κασετών που δεν έχει προηγούμενο.

Η Sony κάνει το επόμενο βήμα στην αποθήκευση δεδομένων, παρουσιάζοντας μια νέου τύπου κασέτα η οποία μπορεί να χωρέσει μέχρι 185 terabytes δεδομένων.

Σε πρώτη ματιά μοιάζει με τα δοχεία μελανιών στους εκτυπωτές μας, όμως στην πραγματικότητα πρόκειται για τεχνολογία η οποία μπορεί να «στριμώξει» σε κάθε κασέτα όσα χωράνε 3.700 δίσκοι Blu-ray!

Ο δίσκος έχει χωρητικότητα 148 gigabits ανά τετραγωνική ίντσα, σπάζοντας περισσότερες από πέντε φορές το παγκόσμιο ρεκόρ το οποίο κρατούσε από το 2010.

Η Sony κατάφερε να πετύχει αυτήν την καινοτόμα τεχνολογία χρησιμοποιώντας ένα «μαγνητικό στρώμα νανο-κόκκων» το οποίο αποτελείται από νανο-σωματίδια που προσφέρουν μεγαλύτερη πυκνότητα. Τα σωματίδια αυτά έχουν μέγεθος μόλις 7,7 νανομέτρων, με την αποθήκευση των δεδομένων να είναι 74 φορές πυκνότερη σε σχέση με την αντίστοιχη μαγνητική ταινία που υπήρχε έως τώρα.

Η χρήση των κασετών ενδείκνυται -φυσικά- για μεγάλες εταιρείες οι οποίες έχουν σημαντικές απαιτήσεις όσον αφορά την αποθήκευση δεδομένων.

Αναλυτές της εταιρείας IDC προέβλεψαν ότι από το μέχρι το 2020 η παγκόσμια χωρητικότητα δεδομένων θα ξεπεράσει τα 40 τρισ. gigabytes – αριθμός που αντιστοιχεί σε 5.200 gigabytes το άτομο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές της Sony, η χρήση κασετών είναι πιο οικονομική αλλά και περισσότερο φιλική  ενεργειακά σε σύγκριση με τα «αδηφάγα» κέντρα δεδομένων τα οποία είναι γεμάτα από σκληρούς δίσκους.

Παρόλα αυτά, όπως αναφέρει το BBC, η ανάκτηση δεδομένων από τις κασέτες αυτές είναι πολύ πιο αργή επειδή προσφέρουν μόνο σειριακή πρόσβαση – δηλαδή η πρόσβαση στα δεδομένα γίνεται μόνο με τη σειρά εγγραφής τους. Έτσι, κάθε κασέτα θα πρέπει να μετακινείται στην κατάλληλη θέση για να μπορούμε να αναζητήσουμε τις αποθηκευμένες πληροφορίες που αναζητούμε. Από την άλλη πλευρά, οι σκληροί δίσκοι προσφέρουν τη δυνατότητα τυχαίας πρόσβασης (random access).

Η τεχνολογία αυτή ανακοινώθηκε για πρώτη φορά στο διεθνές συνέδριο Intermag Europe 2014 στη Δρέσδη.

Διαβάστε ακόμη:

Ο Βίνοντ Κόσλα στοιχηματίζει στα Big Data

Οι τεχνολογικές προβλέψεις του Eric Schmidt