Ο Βίνοντ Κόσλα στοιχηματίζει στα Big Data

Ο Βίνοντ Κόσλα στοιχηματίζει στα Big Data

Η νεοσυσταθείσα εταιρεία Ayasdi στη Silicon Valley είναι μόνο η αρχή, λέει ο συνιδρυτής της Sun Microsystems.

του Μίχαλ Λεβ-Ραμ

Πέρυσι, ο επιχειρηματίας Βίνοντ Κόσλα προκάλεσε αίσθηση όταν είπε ότι η τεχνολογία κάποια μέρα θα αντικαταστήσει το 80% των γιατρών. Την περασμένη εβδομάδα στα γραφεία της νεοσυσταθείσας εταιρείας Ayasdi, ο Κόσλα επανέλαβε την πεποίθησή του ότι η υπολογιστική ισχύς -και όχι οι άνθρωποι- θα φέρει μαζικές βελτιώσεις σε κάθε επιστημονικό πεδίο, ιδιαίτερα εκείνο των υπηρεσιών υγείας. «Σχεδόν όλα όσα γνωρίζουν οι γιατροί για την ιατρική θα καταστούν παρωχημένα», είπε ο Κόσλα μιλώντας σε κοινό.

Στις αρχές του χρόνου είχε χρηματοδοτήσει με 10 εκατ. δολάρια την Ayasdi, μια σχετικά νέα εταιρεία που ειδικεύεται στα Big Data (Μεγάλα Δεδομένα) και κάνει χρήση «τοπολογικής ανάλυσης» για να διακρίνει πρότυπα σε μαζικούς και συχνά ασύνδετους όγκους δεδομένων. Η εταιρεία, που έχει έδρα στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια, είναι μια από τις πολλές νέες εταιρείες που εστιάζουν στα μεγάλα δεδομένα. Όμως, ενώ οι περισσότερες άλλες εταιρείες βασίζονται σε επιστήμονες για τις αναλύσεις τους, η Ayasdi ισχυρίζεται ότι ο τρόπος που προσεγγίζει το ζήτημα επιτρέπει στις επιχειρήσεις πιο ξεκάθαρα δεδομένα που δε γνώριζαν ότι μπορεί να υπάρχουν. Από τους πρώτους πελάτες της εταιρείας είναι η General Electric και η Merck.

«Το πιο ενδιαφέρον πράγμα σε πολύπλοκους όγκους δεδομένων είναι οι ερωτήσεις που δεν κάνουμε λόγω άγνοιας», λέει ο Κόσλα, ο οποίος ενδιαφέρθηκε για την Ayasdi εξαιτίας της δυνατότητάς της να χειρίζεται μεγαλύτερους όγκους δεδομένων χρησιμοποιώντας περισσότερη υπολογιστική ισχύ και όχι περισσότερους επιστήμονες. Η υπολογιστική ισχύς γίνεται όλο και φθηνότερη, σε αντίθεση με τους ειδικούς αναλυτές δεδομένων.

Διαβάστε ακόμη: Big Data = νέες θέσεις εργασίας

Όμως, η Αyasdi  εφαρμόζει και μια άλλη νέα τάση: την απεικόνιση των δεδομένων. Όλες οι εταιρείες του χώρου προσφέρουν εργαλεία που δίνουν τη δυνατότητα στους χρήστες να δημιουργήσουν διαδραστικά γραφήματα από τα σύνολα των δεδομένων. Σύμφωνα με την εταιρεία Gartner, η οποία ειδικεύεται στην τεχνολογική έρευνα, η κατηγορία των μεγάλων δεδομένων –τα διάφορα εργαλεία απεικόνισης–  θα οδηγήσει σε δαπάνες εξοπλισμού 34 δισ. δολαρίων φέτος από τις εταιρείες του χώρου. Οι εταιρείες που αγοράζουν εργαλεία για την επεξεργασία των μεγάλων δεδομένων προέρχονται πλέον από όλους τους κλάδους της αγοράς.

Ένας τομέας που δεν έχει επηρεαστεί σημαντικά ακόμα από τα μεγάλα δεδομένα είναι ο χώρος των επενδυτικών κεφαλαίων. Ο Κόσλα έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 100 επενδύσεις στα χρόνια της καριέρας του και δηλώνει ότι ποτέ δεν υπολόγισε το Βαθμό Απόδοσης της Επένδυσης για να δει τι θα προσφέρει η επένδυση.

«Καμία βάση δεδομένων δεν είναι αρκετά μεγάλη», λέει αναφερόμενος στο πρόβλημα της χρήσης μεγάλων δεδομένων για τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων. Απομένει να φανεί τι κατάληξη θα έχει το στοίχημά του στην Ayasdi – ή οι προβλέψεις του για το μέλλον της ιατρικής περίθαλψης.

Goldman Sachs: Οχτώ τεχνολογίες που λυτρώνουν ή καταστρέφουν τις επιχειρήσεις