Σόρος: Η Ελλάδα και η Ουκρανία απειλούν την ύπαρξη της Ευρώπης

Σόρος: Η Ελλάδα και η Ουκρανία απειλούν την ύπαρξη της Ευρώπης

«Οι επόμενοι μήνες θα καθορίσουν την μορφή που θα έχει η ΕΕ τα επόμενα πέντε χρόνια» τονίζει ο μεγαλοεπενδυτής σε άρθρο του στην El Pais.

Σε άρθρο του στην ισπανική εφημερίδα «El Pais» ο μεγαλοεπενδυτής, Τζορτζ Σόρος σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι και επισημαίνει ότι τους επόμενους τρεις με πέντε μήνες θα αποφασιστεί η μορφή που θα έχει τα επόμενα πέντε έτη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά το παρελθόν έχει βρει τρόπους για να βγει από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει , όμως τώρα, στην Ελλάδα και την Ουκρανία, είναι αντιμέτωπη με δύο κρίσεις που απειλούν την ίδια την υπόστασή της, κάτι που είναι ίσως υπερβολικό γι’ αυτήν, αναφέρει σε άρθρο του στην ισπανική εφημερίδα.

Ο Τζορτζ Σόρος σημειώνει ότι από την αρχή, όλοι οι φορείς που εμπλέκονται στην επίμονη και μακρά κρίση στην Ελλάδα έχουν χειριστεί εσφαλμένα την κατάσταση. «Έχουμε φθάσει σε ένα σημείο που τα συναισθήματα είναι τόσο τεταμένα, που η με όποιον τρόπο επίλυση είναι η μόνη εποικοδομητική εναλλακτική λύση», συμπληρώνει.

Όσον αφορά την Ουκρανία η κατάσταση είναι διαφορετική: πρόκειται για μια περίπτωση με σαφείς αντιθέσεις, τονίζει. «Η Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι η επιτιθέμενη χώρα και για να υπερασπιστεί τον εαυτό της, η Ουκρανία υπερασπίζεται τις αξίες και τις αρχές πάνω στις οποίες δημιουργήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ωστόσο, η Ευρώπη την αντιμετωπίζει ως μια άλλη Ελλάδα, λέει ο Σόρος, «με μια λανθασμένη προσέγγιση που παράγει λάθος αποτελέσματα».

«Η Ευρώπη έχει υποστηρίξει την Ουκρανία και την Ελλάδα με το σταγονόμετρο»

Το πρόβλημα, σημειώνει ο μεγαλοεπενδυτής στο άρθρο του, είναι ότι η Ευρώπη έχει υποστηρίξει την Ουκρανία με το σταγονόμετρο, όπως έχει κάνει και με την Ελλάδα. Ως αποτέλεσμα, «η Ουκρανία επιβιώνει μόλις και μετά βίας, ενώ ο Πούτιν έχει το πλεονέκτημα να κάνει την πρώτη κίνηση».

Παράλληλα, ο Τζορτζ Σόρος σημειώνει ότι τα κράτη – μέλη της Ε.Ε., που αντιμετωπίζουν τους δικούς τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, δεν έχουν επιδείξει μεγάλη προθυμία να παράσχουν πρόσθετη βοήθεια και έτσι η Ουκρανία συνεχίζει να κινείται στην άβυσσο.

Ένα πιθανό σενάριο, κατά τον Σόρος, είναι ο Πούτιν να επιτύχει τον βέλτιστο στόχο του, θρυμματίζοντας την αντίσταση της Ουκρανίας. «Η Ευρώπη θα μπορούσε να πλημμυρίσει με πρόσφυγες: δύο εκατομμύρια φαίνεται να είναι μια ρεαλιστική εκτίμηση, κάτι που για πολλούς αυτό θα σηματοδοτούσε την αρχή ενός δεύτερου Ψυχρού Πολέμου.

»Πιο πιθανή συνέπεια θα ήταν ότι ο νικητής Πούτιν να αποκτούσε κάποιες συμπάθειες στην Ευρώπη και οι κυρώσεις προς τη Ρωσία να έχαναν τη δυναμική τους, τείνοντας προς την άρση τους. Η ΕΕ θα έπαυε να είναι μια αποτελεσματική πολιτική δύναμη στον κόσμο (ειδικά αν η Ελλάδα αφήσει τη ζώνη του ευρώ, επίσης)».

Το ελπιδοφόρο σενάριο κατά τον Σόρος

Κατά τον Τζορτζ Σόρος, υπάρχει επίσης ένα πιο ελπιδοφόρο σενάριο: Η νέα Ουκρανία να παραμείνει ζωντανή και αποφασισμένη να αμυνθεί. «Ίσως οι σύμμαχοί της να αποφασίσουν να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να τη βοηθήσουν, χωρίς αυτό να σημαίνει εμπλοκή σε μια άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία ή παραβίαση της συμφωνίας του Μινσκ», σημειώνει.

«Αν το κάνουν», καταλήγει, «όχι μόνο θα βοηθούσαν την Ουκρανία, αλλά και την ίδια την Ε.Ε. να αποκαταστήσει τις αξίες και τις αρχές που φαίνεται ότι έχει χάσει».