SOS από την ευρωπαϊκή βιομηχανία: Θαμμένα στο βάλτο της γραφειοκρατίας τα 800 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης

SOS από την ευρωπαϊκή βιομηχανία: Θαμμένα στο βάλτο της γραφειοκρατίας τα 800 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης
Press conference by Commissioner Hahn on NextGenerationEU - the financing strategy of the European Recovery Plan. Brussels on 14/04/2021. Conference de presse du Commissaire Hahn sur NextGenerationEU – la strategie de financement du Plan de relance pour l’Europe. Bruxelles le 14/04/2021. (Photo by Martin Bertrand / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Photo: AFP
Είναι «πολύ, πολύ δύσκολη η πρόσβαση στα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης» λέει ο επικεφαλής της ομάδας λόμπι της ΕΡΤ Jean-François van Boxmeer

Στον βάλτο της γραφειοκρατίας λιμνάζουν τα 800 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία, ως γνωστόν, προορίζονται για τη χρηματοδότηση της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης, σύμφωνα με έναν από τους κορυφαίους βιομήχανους του μπλοκ. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, λιγότερο από το ένα τρίτο των πόρων έχει μέχρι στιγμής εκταμιευθεί. 

Πιο αναλυτικά, o Jean-François van Boxmeer, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Στρογγυλής Τραπέζης για τη Βιομηχανία, είπε ότι η πρόσβαση στα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, που συχνά διαφημίζονται ως ευρωπαϊκός πρόδρομος του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού του Joe Biden, δεν είναι προσβάσιμα.

Ως εκ τούτου, προτείνει η ΕΕ να ανανεώσει την προσέγγισή της σε ό,τι αφορά τα μεγάλα έργα υποδομής. Σημειώνεται πως το Ταμείο Ανάκαμψης, που χρηματοδοτήθηκε από κοινό δανεισμό των κρατών μελών, βρίσκεται στα μισά της προγραμματισμένης χρονικής περιόδου 2021-2026 ισχύος τους. Ωστόσο, από τον Δεκέμβριο έχει εκταμιευθεί μόνο περίπου το 30% των διαθέσιμων επιχορηγήσεων και δανείων, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Υπάρχουν πολλά εμπόδια και κριτήρια που πρέπει να πληρούνται», δήλωσε ο van Boxmeer, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της Vodafone. «Η πρόθεση είναι καλή, αλλά οι άνθρωποι χάνονται. . . Δείτε την απορρόφηση».

Ορισμένες χώρες, ιδίως η Πολωνία και η Ουγγαρία, δεν έχουν αγγίξει το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων, λόγω ανησυχιών για παραβιάσεις του κράτους δικαίου. Άλλες, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, ζήτησαν περισσότερο χρόνο. 

Σε κάθε περίπτωση, το Ταμείο Ανάκαμψης είναι «κατακερματισμένο» και υποφέρει από «έλλειψη ευρωπαϊκού σχεδιασμού», δήλωσε ο Simone Tagliapietra, ανώτερος συνεργάτης της δεξαμενής σκέψης Bruegel που εδρεύει στις Βρυξέλλες. 

Το ταμείο και η προσδοκώμενη ώθηση που προέρχεται από την εκταμίευση θεωρούνται επίτευγμα της προέδρου της Επιτροπής Ursula von der Leyen και η πιο σημαντική συνεισφορά της στην οικονομική ανάπτυξη του μπλοκ. Ωστόσο o Van Boxmeer προτείνει η ΕΕ να εξετάσει το ενδεχόμενο άμεσων δαπανών σε έργα υποδομής που ωφελούν όλη την Ευρώπη, αντί να διοχετεύει τη χρηματοδότηση μέσω των κρατών μελών. 

«Η ΕΣΤ δεν έχει συναίνεση σε αυτό», είπε. «Αλλά κατά τη γνώμη μου». . . είναι κάτι που πρέπει να σκεφτούμε».

Πρόσθεσε ότι η βιομηχανία ήθελε να δει «περισσότερη Ευρώπη, αλλά μια διαφορετική Ευρώπη» μετά τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο.

Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις απαιτούν από την Ευρώπη να υιοθετήσει μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση στην ενέργεια, όπου οι εταιρείες της ΕΕ αντιμετωπίζουν σημαντικά υψηλότερο κόστος από τους ανταγωνιστές στις ΗΠΑ ή την Κίνα.

Η Επιτροπή είπε ότι η άμεση στήριξη της ΕΕ για έργα όπως η διασυνοριακή ενεργειακή υποδομή ήταν «πολύ αποτελεσματική», αλλά ότι τα προγράμματα που βασίζονται σε εθνικά σχέδια, όπως το ταμείο ανάκαμψης, ήταν μια «συμπληρωματική» προσέγγιση.

Αλλά ο Tagliapietra στο Bruegel είπε επίσης ότι η ΕΕ χρειάζεται έναν «ισχυρό κοινό προϋπολογισμό» για δημόσια αγαθά, όπως οι διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των κρατών μελών — και ότι μια τέτοια συντονισμένη προσέγγιση θα μείωνε το επενδυτικό κόστος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε μελέτη για την ΕΣΤ, η Boston Consulting Group εκτιμά ότι οι απαιτούμενες επενδύσεις σε υποδομές μεταφορών ενέργειας θα ανέλθουν συνολικά σε 800 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2030, αυξάνοντας σε 2,5 τρισ. ευρώ έως το 2050.

«Η κλίμακα της ενεργειακής μετάβασης απαιτεί νέα εξέταση του τρόπου με τον οποίο θα χτιστεί καλύτερα μια ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας που να λειτουργεί για όλους τους Ευρωπαίους», δήλωσε ο van Boxmeer.

Η ΕΣΤ θεωρεί ότι προτεραιότητα για την επόμενη επιτροπή θα πρέπει να είναι η τόνωση της ανάπτυξης μέσω της ολοκλήρωσης της ενιαίας αγοράς, η οποία, όπως λέει, εξακολουθεί να περιορίζεται από περίπου 100 μη δασμολογικούς φραγμούς.

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία είχε χάσει σημαντικό έδαφος έναντι των ΗΠΑ και της Κίνας τα τελευταία 20 χρόνια, δήλωσε ο van Boxmeer. «Η βελτίωση της ενιαίας αγοράς είναι». . . σκληρή δουλειά. Δεν είναι να ρίχνεις πολλά χρήματα σε πράγματα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: