Σουλτς: «Ανησυχητική η συμφωνία για την τραπεζική ένωση»

Σουλτς: «Ανησυχητική η συμφωνία για την τραπεζική ένωση»

Τις ενστάσεις του για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται οι ΥΠΟΙΚ της Ε.Ε. το θέμα, εξέφρασε ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, δήλωσε σήμερα ότι θα υπάρξουν «διαβουλεύσεις δια μακρών» για τον συμβιβασμό στον οποίο κατέληξαν χθες Τετάρτη οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τραπεζική ένωση, τον οποίο χαρακτήρισε «ανησυχητικό» και «πολύ μακριά» από τις προσδοκίες των ευρωβουλευτών.

Ο μηχανισμός διευθέτησης των τραπεζικών κρίσεων που συμφωνήθηκε χθες το βράδυ από τους υπουργούς Οικονομικών των 28 χωρών μελών της Ε.Ε. κινείται προς μια «ανησυχητική κατεύθυνση», εκτίμησε ο Σουλτς σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του που εκφώνησε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Συνόδου που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες.

Διαβάστε ακόμη: Eurogroup: Τι προβλέπει το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών 

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι θα ήταν «απαράδεκτο» το Ευρωκοινοβούλιο να χάσει τα νομοθετικά του προνόμια προς όφελος ενός αυστηρά διακυβερνητικού μηχανισμού, ενώ επέκρινε την πολυπλοκότητα του μηχανισμού.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν χθες Τετάρτη το βράδυ έπειτα από 12 ώρες διαπραγματεύσεων σε μια συμφωνία για την τραπεζική ένωση, ένα περίπλοκο σχέδιο με στόχο να αποφευχθεί μια νέα κρίση στην Ευρωζώνη.

Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία ενός ενιαίου ταμείου το οποίο θα οργανώνει την πτώχευση μιας τράπεζας ή θα χρηματοδοτεί τα κόστη της αναδιάρθρωσής της και ενός συμβουλίου αποφάσεων το οποίο θα αποφασίζει αν θα ανακεφαλαιοποιήσει ένα ίδρυμα ή θα το θέσει υπό εκκαθάριση. Αυτό όμως το συμβούλιο θα τελεί υπό την επίβλεψη των εθνικών κυβερνήσεων.

Διαβάστε ακόμη: Ευρωζώνη: «Δίχτυ ασφαλείας» για τις τράπεζες

«Είναι σαν να διακομίζεται ένας τραυματίας στα επείγοντα και να τον πηγαίνουμε πρώτα στο διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου αντί να του παράσχουμε τις πρώτες βοήθειες», κατήγγειλε ο Σουλτς.

«Αν εφαρμόσουμε κατά γράμμα τις αποφάσεις» των υπουργών Οικονομικών, «τότε όχι μόνο θα αφήσουμε ανεκμετάλλευτη μια ευκαιρία, αλλά θα είναι το μεγαλύτερο λάθος που θα έχει διαπραχθεί στην αντιμετώπιση της κρίσης», υπογράμμισε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι το Ευρωκοινοβούλιο δεν θα υιοθετήσει τις προτάσεις ως έχουν.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο