Σούπερ Μάρκετ: Μισθοδοσία, ενέργεια και ενοίκια «καίνε» κερδοφορία

Σούπερ Μάρκετ: Μισθοδοσία, ενέργεια και ενοίκια «καίνε» κερδοφορία
a woman with a cart walks between rows of shelves in a grocery store Photo: Shutterstock
Οι παράγοντες κόστους και πόσο απειλούν τις τιμές στο ράφι. Το παράδειγμα της Metro που επεκτείνεται μέσω franchise στα νησιά. Ανοίγει στη Μύκονο.

Ο πληθωρισμός δεν ανησυχεί πλέον τους επιχειρηματίες των σούπερ μάρκετ, παρά τις ανατιμήσεις σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων, κυρίως όσων επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή και τις διεθνείς αγορές.

Στο πλαίσιο αυτό προσανατολίζονται σε συγκράτηση τιμών, στο πλαίσιο και των παραινέσεων του υπουργού Ανάπτυξης μετά την άρση του μέτρου για το πλαφόν στα περιθώρια κέρδους. Είναι ζητούμενο ωστόσο πώς θα διαχειριστούν τις πιέσεις στην κερδοφορία τους από παράγοντες με δυναμική όπως η μισθοδοσία, το κόστος ενέργειας και ενοικίων.

Εξάλλου, τα σούπερ μάρκετ είναι μεγάλοι εργοδότες και με μεγάλο αποτύπωμα στην αγορά ακινήτων, αν υπολογίσει κανείς ότι ο μεγάλος παίκτης της αγοράς (όμιλος Σκλαβενίτη) απασχολεί πάνω από 40 χιλ. εργαζόμενους και διαθέτει δίκτυο περί τα 550 καταστήματα.

Ως αποτέλεσμα, η μισθοδοσία και τα ενοίκια αποτελούν σημαντικό παράγοντα κόστους που σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος ενέργειας, το μεταφορικό και χρηματοοικονομικό κόστος, ασκούν πιέσεις στην κερδοφορία. Σημειώνεται ότι η κερδοφορία προ φόρων στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ κινείται στα επίπεδα του 1,5% με 1,8% του συνολικού τζίρου, σύμφωνα με εκτιμήσεις. Σε αυτό το περιβάλλον οι εταιρείες επενδύουν σε διανομή, νέες τεχνολογίες και ενεργειακή απόδοση για εξοικονόμηση κόστους, σε επέκταση δικτύων με αξιοποίηση του μοντέλου franchise για επιμερισμό ρίσκου αλλά και σε εξαγορές. Θα πρέπει να αναμένονται συμμαχίες όπως η κυοφορούμενη συμφωνία μεταξύ της Μασούτης και της Κρητικός, με περαιτέρω συγκέντρωση στον κλάδο τα επόμενα 3-5 χρόνια, όπως προέβλεψε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου για τα οικονομικά αποτελέσματα της Metro ο επικεφαλής του ομίλου και πρόεδρος της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος (ΕΣΕ), Αριστοτέλης Παντελιάδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μιλώντας για τη Metro προέβλεψε κύκλο εργασιών 1,7 δισ. ευρώ το 2025 από 1,62 δισ. ευρώ το 2024 από τις δραστηριότητες του δικτύου σούπερ μάρκετ My Market, της χονδρικής Metro Cash & Carry, των δύο eshop σε λιανική και cash & carry, καθώς και της δραστηριότητας στην Κύπρο και των πρατηρίων καυσίμων. Σε επίπεδο κερδοφορίας ο όμιλος εμφάνισε μείωση πέρυσι, με EBITDA και κέρδη προ φόρων 75 εκατ. ευρώ και 23 εκατ. ευρώ αντίστοιχα (από 77,2 εκατ. ευρώ και 31,4 εκατ. ευρώ αντίστοιχα το 2023). Πρακτικά, τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στο 1,4% του τζίρου. Με πάνω από 11.000 εργαζόμενους, η μισθοδοσία αναδεικνύεται σε Νο1 παράγοντα κόστους για την Metro που διέθεσε επιπλέον 19 εκατ. ευρώ το 2024 στο συγκεκριμένο κονδύλι, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί. Εξάλλου, η θέση του Αριστοτέλη Παντελιάδη, επικεφαλής του ομίλου, είναι ότι οι μισθοί θα πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνονται στην Ελλάδα για να καλύψουν το αυξανόμενο κόστος ζωής. Εντωμεταξύ, η Metro, αν και έχει προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις για εξοικονόμηση ενέργειας, εξακολουθεί να επιβαρύνεται από αυξημένο ενεργειακό κόστος (2,4 εκατ. ευρώ το επιπλέον κόστος το 2024 συγκριτικά με το 2023). Πρόκειται για τον Νο2 παράγοντα κόστους που επιβαρύνει την κερδοφορία της ενώ μέχρι πέρυσι οι τόκοι ιεραρχούνταν στην 3η θέση (με επιπλέον κόστος 1,5 εκατ. ευρώ το 2024). Στο χαρτοφυλάκιο κινδύνων για την κερδοφορία της η Metro συνυπολογίζει επίσης τις κρατικές παρεμβάσεις, τα ενοίκια και τα καύσιμα.

Ειδικά τα ενοίκια είναι σημαντικό κόστος, αν και η Metro -όπως και η αλυσίδα Γαλαξίας– διαθέτει σημαντικό ποσοστό ιδιόκτητων καταστημάτων. Σύμφωνα με τον κ. Παντελιάδη, στα συμβόλαια που λήγουν οι ιδιοκτήτες ζητούν αυξήσεις 30% κατά μ.ο. ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις με αυξήσεις 50% και 60%.

Στο πλαίσιο αυτό ο όμιλος προγραμματίζει επενδύσεις 95 εκατ. ευρώ το 2025 με επίκεντρο το νέο κέντρο logistics στον Ασπρόπυργο, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την οργανική ανάπτυξη, με επέκταση του δικτύου, ειδικά μέσω του franchise concept My market Local. Σχεδιάζει να προσθέσει 3-4 νέα My market φέτος και πάνω από 30 My market Local. Το δίκτυο franchise θα διαθέτει 70 σημεία στο τέλος του έτους, εκ των οποίων 14 στη Θεσσαλονίκη ενώ έμφαση δίνεται στην περαιτέρω επέκταση σε πολύ τουριστικά νησιά, με ανασχεδιασμένο concept καταστημάτων, μεγαλύτερων από το κλασικό My market Local των 120-200 τ.μ.. Μάλιστα έχει οριστικοποιηθεί συμφωνία για ένα τέτοιο κατάστημα στη Μύκονο.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου το ενθαρρυντικό για το δίκτυο franchise είναι οι επιδόσεις. Τα στοιχεία δείχνουν ότι 1 στα 3 καταστήματα εμφανίζει πωλήσεις πάνω από το πιο αισιόδοξο σενάριο πρόβλεψης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: