«Σοβαρά ανήσυχοι» οι επενδυτές – Σε κλοιό ρευστοποιήσεων το ΧΑ

«Σοβαρά ανήσυχοι» οι επενδυτές – Σε κλοιό ρευστοποιήσεων το ΧΑ

Τι αναφέρει δημοσίευμα της WSJ για τους επενδυτές – Πτώση στα χρηματιστήρια, άνοδος στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

Μεγάλες απώλειες καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στη χρηματιστηριακή αγορά, εν μέσω σημαντικής επιδείνωσης και στην αγορά των ομολόγων, στον απόηχο των προγραμματικών δηλώσεων και της υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από την S&P.

Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 12:30 διαμορφώνεται στις 758,95 μονάδες σημειώνοντας πτώση 5,53%.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 26,445 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 6,22%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 3,52%.

Πτωτικά κινούνται όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές της Πειραιώς (-11,07%), της Εθνικής (-8,32%), της Alpha Bank (-8,18%), της Ελλάκτωρ(-7,21%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ(-6,60%) και της MIG(-6,06%).

Από τους επιμέρους δείκτες άνοδο σημειώνει μόνο ο δείκτης των Χημικών (+0,10%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι δείκτες των Τραπεζών (-8,59%), των Πρώτων Υλών (-5,50%) και των Κατασκευών (-5,25%).

«Υπό πίεση οι ευρωπαϊκές αγορές»
Η έντονη αντιπαράθεση μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών της κρατά υπό πίεση τις ευρωπαϊκές αγορές, ωθώντας σε απότομη πτώση τα χρηματιστήρια, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.

Ο δείκτης Stoxx Europe 600 καταγράφει απώλειες 1,2%. Η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων αυξήθηκε πάνω από 0,75% της ποσοστιαίας μονάδας στο 10,95%, ενώ οι αποδόσεις των πιο βραχυπρόθεσμων τίτλων αυξήθηκαν περισσότερο.

Οι κινήσεις αυτές γίνονται μετά την επιβεβαίωση από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι δεν θα δεχθεί την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος διάσωσης και θα επιδιώξει ένα προσωρινό δάνειο. Η θέση αυτή επανέφερε φόβους μεταξύ των επενδυτών ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να φύγει από την Ευρωζώνη.

Αν και πολλοί είναι οι επενδυτές που αναμένουν ότι η Αθήνα θα επιτύχει έναν συμβιβασμό με τους πιστωτές της, η προοπτική εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη παραμένει μία σοβαρή ανησυχία για τους επενδυτές, σημειώνει η WSJ.

Που εστιάζουν την προσοχή τους οι επενδυτές
Ο Σάιμον Νίξον σε άρθρο του στην ίδια εφημερίδα αναφέρει: «Οι επενδυτές θα εστιάσουν την προσοχή τους στην ευρύτερη οικονομική στρατηγική του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και συγκεκριμένα σε τέσσερις κρίσιμους τομείς.

Ο πρώτος τομέας είναι η φορολογία και ο Νίξον αναφέρει ότι υπάρχουν ακόμη προβλήματα στο καθεστώς του ΦΠΑ, καθώς τα έσοδα της Ελλάδας από τον ΦΠΑ είναι πολύ χαμηλότερα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, λόγω ενός πολύπλοκου συστήματος εξαιρέσεων και ειδικών συντελεστών που ενθαρρύνουν την κατάχρηση. «Η προηγούμενη κυβέρνηση δεσμεύθηκε απρόθυμα σε σημαντικές αλλαγές στον ΦΠΑ» σημειώνει ο Νίξον, αναρωτώμενος «αν αυτές θα συνεχισθούν από τη νέα κυβέρνηση».

Ο δεύτερος τομέας είναι η διαφθορά. Η νέα κυβέρνηση δήλωσε ότι θα προχωρήσει στη δική της μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, σημειώνει ο Νίξον, θέτοντας το ερώτημα, αν θα προχωρήσει τόσο πολύ όσο η προκάτοχός της, «διακινδυνεύοντας να αναστατώσει τους υποστηρικτές της στα συνδικάτα του δημόσιου τομέα».

Ο τρίτος τομέας είναι το καθεστώς για τη ρύθμιση των ιδιωτικών χρεών, που θα επέτρεπε στις ελληνικές τράπεζες να αντιμετωπίσουν τον μεγάλο όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους. Μία νέα προσωρινή συμφωνία για την αναδιάρθρωση των τραπεζικών χρεών των μικρότερων επιχειρήσεων θεσπίστηκε πέρυσι, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντίθετος σε αυτή, θεωρώντας την πολύ γενναιόδωρη εις βάρος του κράτους. Στο μεταξύ, αναφέρει ο Νίξον, εκατομμύρια νοικοκυριών και λεγόμενων επιχειρήσεων- ζόμπι βρίσκονται σε δύσκολη θέση, επειδή με το σημερινό σύστημα οι τράπεζες δεν μπορούν να ανακτήσουν τίποτε (από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια), και θέτει το ερώτημα αν «θα τολμήσει ο κ. Τσίπρας να αναλάβει δράση, εκεί που απέτυχε ο προκάτοχός του Αντώνης Σαμαράς».

Ο τέταρτος τομέας είναι οι ιδιωτικοποιήσεις. «Η προώθηση των συμφωνιών που έχουν ήδη γίνει, περιλαμβανομένης της πώλησης πακέτων μετοχών του ΟΛΠ και των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, θα έστελνε ένα ισχυρό σήμα στις αγορές για το άνοιγμα της κυβέρνησης στις επιχειρήσεις» σημειώνει ο Νίξον.

«Φυσικά, οι ριζικές μεταρρυθμίσεις θα στείλουν επίσης μήνυμα στην Ευρωζώνη, ενισχύοντας τη θέση του κ. Τσίπρα στην επίλυση των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων προβλημάτων του. Σε τελευταία ανάλυση, η Ευρωζώνη μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα, μόνο αν πιστεύει ότι η Ελλάδα θέλει να βοηθήσει τον εαυτό της».