S&P για Ελλάδα: Σήμα αναβάθμισης το 2022 – Κρίσιμος ο ρόλος των τραπεζών 

S&P για Ελλάδα: Σήμα αναβάθμισης το 2022 – Κρίσιμος ο ρόλος των τραπεζών 
epa05887375 (FILE) - The offices of Standard and Poor's in New York, New York, USA, 28 April 2010 (reissued 04 April 2017). Standard and Poor's on 03 April 2017 downgraded South Africa's sovereign credit rating to BB+, after President Zuma had re-shuffled the country's cabinet by sacking Finance Minister Pravin Gordhan on 31 March. EPA/JUSTINE LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σήμα αναβάθμισης της Ελλάδας στέλνει με δύο διαδοχικές αναλύσεις της η Standard & Poor’s, μία για την οικονομία και μία για τις τράπεζες, θέτοντας ταυτόχρονα τις προϋποθέσεις κατάκτησης της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας, η οποία θα καταστήσει τα ελληνικά ομόλογα επιλέξιμα για αγορά στο πλαίσιο του κύριου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Πιο συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης, την τελευταία δεκαετία, στη χώρα πραγματοποιείται μια σημαντική μεταρρυθμιστική προσπάθεια. 

Την ίδια στιγμή, τα οφέλη που θα προκύψουν από τα ευρωπαϊκά κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να είναι πολλά. Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα έχει λαμβάνειν επιχορηγήσεις 17,8 δισ. ευρώ (περίπου 10% του ΑΕΠ του 2021) έως το 2026 και δάνεια 12,7 δισ. ευρώ (7% του ΑΕΠ).

Αυτά θα υποστηρίξουν την πράσινη μετάβαση της χώρας, την ψηφιοποίηση και τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τη δημόσια διοίκηση. Εάν χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά, η Standard & Poors εκτιμά ότι αυτά τα κεφάλαια θα μπορούσαν να επιταχύνουν τις διαρθρωτικές βελτιώσεις στην οικονομία, να συμβάλουν σε ισχυρότερη ανάπτυξη και να βελτιώσουν το ισοζύγιο πληρωμών κατά την περίοδο 2021-2026.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Standard & Poor’s  «βλέπει» ανάπτυξη +5% το 2022, +4,4% το 2023 και +4,1% το 2024. Παράλληλα, θεωρεί πως το χρέος θα διαμορφωθεί το 2022 στο 171,3%, ενώ μέχρι το 2024 θα έχει πέσει στο 152,1%.

Σε κάθε περίπτωση, οι μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και η μείωση των NPEs θα αποτελέσουν τους κύριους παράγοντες εκτίμησης για πιθανή αναβάθμιση του αξιόχρεου.

Ψήφος εμπιστοσύνης στις τράπεζες

Παράλληλα, θετικά είναι τα μηνύματα που δίνει για το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς θεωρεί ότι οι ελληνικές τράπεζες, χάρη στην ισχυρή οικονομική ανάπτυξη της χώρας και την εξυγίανση των ισολογισμών τους, θα συνεχίζουν να στηρίζουν το επιχειρηματικό περιβάλλον.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης ανακοίνωσε σήμερα (1 Φεβρουαρίου 2022) ότι επιβεβαίωσε την πιστοληπτική της ικανότητά τους [Εθνική Τράπεζα (ICR: B+/Stable/B; RCR: BB-/B), Eurobank S.A. (ICR: B+/Stable/B; RCR: BB-/B), Alpha Bank S.A. (ICR: B+/Stable/B; RCR: BB-/B) και Alpha Services and Holdings S.A. (ICR: B-/Stable/B), Τράπεζα Πειραιώς (ICR: B/Stable/B; RCR: B+/B) και Piraeus Financial Holdings S.A. (ICR: B-/Stable/B)], ενώ θεωρεί γενικότερα ότι οι προοπτικές είναι θετικές.

Ειδικότερα, και για τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες εκτιμά ότι παρουσιάζουν ισχυρό business franchise, με μόνιμο κίνδυνο σε ό,τι αφορά την κεφαλαιακή τους επάρκεια τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις. Από την άλλη, ζήτημα αποτελεί η αύξηση της κερδοφορίας, η οποία μάλλον θα καθυστερήσει, όπως λέει η S&P, καθώς η ζήτηση για δάνεια παραμένει ασθενής και ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα ακόμη δεν έχει ανακάμψει.

Βασικός παράγοντας αναβάθμισης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς, είναι η περαιτέρω εξυγίανση του ενεργητικού τους και η απαλλαγή τους από μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα. Καταλύτης υποβάθμισης θα μπορούσε να αποτελέσει η πτώση στον δείκτη RAC του οίκου κάτω από το 3%, σε συνδυασμό με τη μη βελτίωση στις μακροοικονομικές συνθήκες στη χώρα.

Θετικό το outlook

Σε αυτό το πλαίσιο, o αμερικανικός οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία είναι θετικές και πως θα μπορούσε να υπάρξει αναβάθμιση μέσα στους επόμενους 6-12 μήνες εάν η οικονομική της ανάκαμψη είναι ταχύτερη από ό,τι αναμένεται και ισχυρότερη από αυτή την οποία θα σημειώσουν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Επίσης, πιθανή ανοδική αξιολόγηση στο μέλλον θα εξαρτηθεί από τη σημαντική βελτίωση των δημοσιονομικών επιδόσεων, σε συνδυασμό με μια αξιοσημείωτη μείωση των NPEs στο τραπεζικό σύστημα. Σημειώνεται πως η S&P θα αξιολογήσει την Ελλάδα στις 22 Απριλίου και στις 21 Οκτωβρίου.