Σπάει τα ρεκόρ το drone της NASA στον Άρη

Σπάει τα ρεκόρ το drone της NASA στον Άρη
This NASA photo obtained July 25, 2021, 2021 shows NASA's Ingenuity Mars Helicopter(R) captured by Mars Perseverance rover using its Left Mastcam-Z Camera, composed of a pair of cameras located high on the rover's mast, on June 15, 2021 (Sol 114). - Ingenuity, the helicopter that arrived on the Red Planet on the Mars Perseverance rover, has made nine flights on Mars. Ingenuity's historic achievement is the first powered helicopter flight on a terrestrial body other than Earth. (Photo by Handout / various sources / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / NASA/JPL-Caltech/ASU/HANDOUT" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Photo: AFP
Το drone συνεχίζει να πετά στον Άρη μεταδίδοντας εικόνες του πλανήτη από αέρος.

Έχοντας ξεπεράσει κάθε προσδοκία το αυτόνομο ιπτάμενο όχημα της NASA συνεχίζει ακάθεκτο τις πτήσεις του στον Κόκκινο Πλανήτη. Η απόφαση για την αποστολή ενός αυτόνομου ιπτάμενου οχήματος στον Άρη ήταν ιστορική αλλά και ήταν ταυτόχρονα και ένα εξαιρετικά περίπλοκο εγχείρημα. Οι προσδοκίες των επιτελών της NASA δεν ήταν ιδιαίτερες υψηλές.

Το drone που ονομάστηκε Ingenuity θα ταξίδευε στον Κόκκινο Πλανήτη ενσωματωμένο στον προηγμένο ρομποτικό εξερευνητή Perseverance που έχει αποστολή την αναζήτηση ζωής στον πλανήτη. Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία είχε κάνει γνωστό ότι το μέρος της αποστολής που αφορούσε το drone θα ήταν απόλυτα πετυχημένο ακόμη και αν το ιπτάμενο όχημα σηκωνόταν απλά για λίγα δευτερόλεπτα από το αρειανό έδαφος και δεν κατάφερνε να κάνει τίποτε άλλο στην συνέχεια. Αν όλα πήγαιναν καλά και το drone κατάφερνε αρχικά να επιβιώσει στις ακραίες συνθήκες του Άρη και στην συνέχεια να πετάξει θα πραγματοποιούσε πέντε συνολικά σύντομες πτήσεις.

Προς έκπληξη όλων το drone ολοκλήρωσε με απόλυτη επιτυχία όλα τα στάδια της αποστολής. Τον περασμένο Μάϊο η NASA αποφάσισε να δοκιμάσει τα όρια του Ingenuity και ανακοίνωσε ότι ανανέωσε για ένα ακόμη μήνα την λειτουργία του και θα πραγματοποιούσε μια ή δύο ακόμη πτήσεις.

Τελικά το drone δείχνει πραγματικά ασταμάτητο αφού πριν από 48 ώρες πραγματοποίησε την δέκατη πτήση του σπάζοντας μάλιστα σε αυτή την πτήση διάφορα ρεκόρ. Σε αυτή την δέκατη πτήση του πέταξε πιο ψηλά από κάθε άλλη φορά φτάνοντας σε ύψος 12 μέτρων από το αρειανό έδαφος. Ολοκληρώνοντας την πτήση του το Ingenuity κάλυψε μια απόσταση με την οποία έσπασε το φράγμα του ενός μιλίου. Το drone έχει καλύψει απόσταση συνολικά στις πτήσεις του μεγαλύτερη από 1,6 χλμ.

Το αυτόνομο ιπτάμενο όχημα πέταξε σε αυτή την δέκατη πτήση του στην περιοχή Raised Ridges του κρατήρα Jezero στον οποίο βρίσκεται. Κατέγραψε πολλές φωτογραφίες τις οποίες θα μελετήσουν και θα επεξεργαστούν τα στελέχη της αποστολής γιατί θέλουν να στείλουν σε αυτή την περιοχή το Perseverance ώστε να του υποδείξουν τα σημεία που πρέπει να πραγματοποιήσει έρευνες.

Η NASA δεν θέτει πλέον νέες ημερομηνίες λειτουργίας του drone και θα ακολουθήσει τακτική βήμα προς βήμα. Όσο το drone λειτουργεί και πραγματοποιεί πτήσεις θα χρησιμοποιείται για να παρατηρεί και να καταγράφει εικόνες από περιοχές που πρόκειται πάει στην συνέχεια ο ρομποτικός εξερευνητής.