Spiegel: Πιθανός ο διαμελισμός του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η κόντρα της Καγκελαρίου Μέρκελ με το FDP μπορεί να οδηγήσει σε «ψαλίδισμα» των αρμοδιοτήτων του υπουργείου που επιθυμεί το κόμμα να αναλάβει.

Το ενδεχόμενο να αφαιρεθούν από το υπουργείο Οικονομικών οι αρμοδιότητες που αφορούν την ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική εξετάζει η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), στην περίπτωση κατά την οποία οι Φιλελεύθεροι (FDP) επιμείνουν να ορίσουν εκείνοι τον διάδοχο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel. Το περιοδικό εκτιμά ωστόσο ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να σημάνει και το τέλος των διαπραγματεύσεων για σχηματισμό κυβέρνησης «Τζαμάικα» (CDU/CSU, FDP, Πράσινοι).

«Προκειμένου να μην αφήσει στο FDP την ευρωπαϊκή πολιτική, η Χριστιανική Ένωση θέλει εν ανάγκη να διαιρέσει το υπουργείο Οικονομικών. Το σχέδιο θα μπορούσε να καταστρέψει όλα τα όνειρα για την ‘Τζαμάικα’», γράφει το Spiegel και προσθέτει ότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της CDU και CSU είναι αποφασισμένοι «να υπερασπιστούν τη μακροχρόνια ιδιοκτησία τους».

Για την περίπτωση που οι Φιλελεύθεροι επιμείνουν πράγματι να αναλάβουν το υπουργείο Οικονομικών, κυκλοφορεί ήδη στην Ένωση ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης. «Εάν το FDP πάρει το χαρτοφυλάκιο, τότε ας μείνει από αυτό όσο το δυνατόν πιο λίγο», αναφέρεται και τονίζεται ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αναπτυχθεί μια αντι-καγκελαρία και μάλιστα αναβαθμισμένη μέσω της θέσης του αντικαγκελάριου».

Η καγκελάριος Μέρκελ και ο περίγυρός της θεωρούν τον αρχηγό του FDP Κρίστιαν Λίντνερ και τον αντιπρόεδρο Βόλφγκανγκ Κουμπίκι «τυχοδιώκτες οι οποίοι θέλουν να τα σπάσουν με την έως τώρα ευρωπαϊκή πολιτική». Προκειμένου να περιοριστεί η ζημιά για το κοινό νόμισμα, επισημαίνεται, θα αφαιρεθεί η αρμοδιότητα για τα ευρωπαϊκά θέματα από έναν μελλοντικό υπουργό του FDP και θα δοθεί στον υπουργό Οικονομίας. Σύμφωνα με την έως τώρα λογική του συνασπισμού, δεν επιτρέπεται να βρίσκονται το χαρτοφυλάκιο Οικονομικών και Οικονομίας στα ίδια χέρια, δηλαδή στο ίδιο κόμμα, άρα ο υπουργός Οικονομίας θα προέρχεται μάλλον από την Ένωση. Κάτι τέτοιο, συμπληρώνεται στο δημοσίευμα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξασθένιση της θέσης της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δείτε ακόμη: Η ακτινογραφία της Γερμανικής Βουλής: Ποια είναι η Bundestag του Σόιμπλε;

Όπως αναφέρει το περιοδικό, πίσω από το σχέδιο αυτό βρίσκεται μεταξύ άλλων και η σκέψη να αφαιρεθεί από το υπουργείο Οικονομικών τόσο πολύ από την ελκυστικότητα του, ώστε τελικά να μην το θέλει το ίδιο το FDP.

Οι Πράσινοι, τονίζεται, βλέπουν το θέμα παρόμοια με την Χριστιανική Ένωση και θα συμφωνούσαν να δοθεί στο FDP ένα υπουργείο «Bonsai», δηλαδή «κλαδεμένο» από αρμοδιότητες, ενώ θα έβλεπαν με καλό μάτι το ενδεχόμενο συγκέντρωσης όλων των αρμοδιοτήτων που αφορούν την Ευρώπη σε ένα υπουργείο Εξωτερικών υπό «πράσινη» διοίκηση.

«Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική, οι Πράσινοι βρίσκονται πολύ πιο κοντά στην CDU και την CSU παρά στο FDP, αλλά με μία διαφορά: θα προτιμούσαν να δώσουν τις αρμοδιότητες στο υπουργείο Εξωτερικών. Λογικό, διότι θέλουν οι ίδιοι να μετακομίσουν εκεί. Αυτό όμως θα ήταν μια πραγματική καινοτομία για το Eurogroup διότι οι υπουργοί Εξωτερικών δεν συμμετέχουν στο Eurogroup», γράφει χαρακτηριστικά το περιοδικό, για να τονίσει ότι, αν το υπουργείο Οικονομικών παραμείνει στον έλεγχο της Χριστιανικής Ένωσης, η συντηρητική παράταξη θα ήθελε να ενισχυθούν οι αρμοδιότητές του, εν όψει και των διαπραγματεύσεων με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν για το μέλλον της Ευρωζώνης.

Μεταξύ των πιθανών μνηστήρων ενός ενισχυμένου υπουργείου Οικονομικών είναι, σύμφωνα με το Spiegel, ο προσωπάρχης της καγκελαρίας και μεταβατικός υπουργός Οικονομικών Πέτερ Αλτμάιερ, η υπουργός Άμυνας Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ, αλλά και ο επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ. Ως αντάλλαγμα προκειμένου να κρατήσει το υπουργείο, η Ένωση θα ήταν διατεθειμένη να παραχωρήσει την ατζέντα της ψηφιακής πολιτικής, που αποτελεί κορυφαίο ζήτημα για το FDP.

Σουλτς: Νέες εκλογές αν δεν επιτευχθεί κυβερνητικός συνασπισμός «Τζαμάικα»
«Δεν θα συμμετάσχουμε σε μεγάλο συνασπισμό (με τους Χριστιανοδημοκράτες). Εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις (για σχηματισμό κυβέρνησης Τζαμάικα) μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών (CDU-CSU), Φιλελευθέρων (FDP) και Πρασίνων (Die Gruenen) θα πρέπει να γίνουν νέες εκλογές. Την ευθύνη γι αυτό θα την φέρουν η κ. Μέρκελ (CDU), ο κ. Ζέεχοφερ (CSU), ο κ. Λίντνερ (FDP) και ο κ. Εζντεμιρ (Die Gruenen)», είπε ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) Μάρτιν Σούλτς σε κοινή συνέντευξή του στις εφημερίδες του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Funke (Φούνκε).

Ο κ. Σουλτς τόνισε επίσης: «Λάβαμε την απόφαση να πάμε στην αντιπολίτευση έχοντας πλήρη συνείδηση των συνεπειών. Τυχόν συνασπισμός «Τζαμάικα» μεταξύ CDU, CSU, FDP και Πρασίνων θα είναι επώδυνος για τη χώρα. Ο ελάχιστος κοινός παρονομαστής είναι για τα κόμματα αυτά το πρωταρχικό μέλημα. Κατά τις διερευνητικές συζητήσεις υπάρχει διαμάχη ακόμα και για μηδαμινά θεματάκια»

Στο ερώτημα εάν θα θέσει και πάλι υποψηφιότητα για καγκελάριος απάντησε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα «αυτή τη χρονική στιγμή. Εάν θέλουμε να κατακτήσουμε την καγκελαρία στο ορατό μέλλον θα πρέπει να μεταρρυθμίσουμε ριζικά το κόμμα». Πάντως ο κ. Σουλτς είπε ότι θα ήθελε να παραμείνει πρόεδρος του SPD «υπό την προϋπόθεση ότι θα λάβω την πλειοψηφία στο συνέδριο του κόμματος».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ