Σπύρος Θεοδωρόπουλος: O ΣΕΒ δεν είναι κλειστό κλαµπ, αλλά κοινωνικός εταίρος

Σπύρος Θεοδωρόπουλος: O ΣΕΒ δεν είναι κλειστό κλαµπ, αλλά κοινωνικός εταίρος
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Ο ΣΕΒ διαχειρίζεται καταστάσεις πολύπλοκες που απαιτούν εμπειρία και δεξιότητες στην αναζήτηση ισορροπιών και συναινέσεων

Ο ΣΕΒ δεν είναι σωματείο, είναι ο πιο αξιόπιστος φορέας εκπροσώπησης των επιχειρήσεων και ταυτόχρονα κοινωνικός εταίρος και οργανισμός παραγωγής υπεύθυνων προτάσεων πολιτικής για την ενίσχυση της οικονομίας και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή ο υποψήφιος πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος.

Ο ίδιος θέτει ως μία από τις βασικές προτεραιότητες της θητείας του, εάν εκλεγεί, τη σύναψη ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων που θα οδηγήσει σε απλοποίηση της εργατικής νομοθεσίας, καλύτερες αμοιβές και μεγαλύτερη ευελιξία.

Σε ερώτηση αν ο ΣΕΒ με το πέρασμα των χρόνων έχει τις εξελιχθεί σ’ ένα κλειστό κλαμπ το οποίο εκπροσωπεί κάποιες λίγες μεγάλες επιχειρήσεις, απάντησε πως “Οι αριθμοί λένε άλλα. Ο ΣΕΒ έχει 850 εγγεγραμμένα απευθείας μέλη. Θα ήμασταν πολύ ευτυχείς αν είχαμε στην Ελλάδα 850 μεγάλες επιχειρήσεις. Κατ’ επέκταση μιλάμε και για σημαντικό αριθμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και επιχειρήσεων που αντιπροσωπεύουν όλους τους κλάδους της οικονομίας. Επίσης, ex officio, στο διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΒ συμμετέχουν οι εκάστοτε πρόεδροι των 5 περιφερειακών συνδέσμων. Είναι η σύνδεσμοι Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδος, Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος και τέλος Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς. Συνεπώς, ο συνολικός αριθμός των άμεσων και τον έμμεσων, μέσω των περιφερειακών και κλαδικών συνδέσμων μελών είναι πάνω από 2000 επιχειρήσεις”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και συμπλήρωσε ότι και “Και μόνο ο αριθμός αποδεικνύει ότι ο ΣΕΒ δεν είναι κλειστό κλαμπ. Εκτός αυτού το διοικητικό συμβούλιο ανανεώνεται κατά περίπου 25% κάθε δυο χρόνια. Μπαίνουν νέα μέλη, νέα στελέχη, νέοι επιχειρηματίες. Δεν νομίζω ότι ένα κλειστό κλαμπ έχει τέτοια χαρακτηριστικά ανανέωσης”.

Τι είναι ο ΣΕΒ;

“Ο ΣΕΒ είναι καταρχάς ο πιο αξιόπιστος συνομιλητής της πολιτείας από την πλευρά της επιχειρηματικότητας. Πέραν αυτού, όμως, είναι κοινωνικός εταίρος και ο τέτοιος πρέπει να φροντίσει και για την κοινωνική συνοχή.

Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Στα εργασιακά από τη μία πλευρά πρέπει να φροντίσουμε στη ελληνικές επιχειρήσεις να έχουν ένα ανταγωνιστικό μισθολογικό κόστος. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να φροντίσουμε και για το εισόδημα των εργαζομένων το οποίο σε μεγάλο βαθμό δημιουργεί τη ζήτηση για τα μέλη του ΣΕΒ. Θέλω να πω ότι ο ΣΕΒ διαχειρίζεται καταστάσεις πολύπλοκες που απαιτούν εμπειρία και δεξιότητες στην αναζήτηση ισορροπιών και συναινέσεων.

Για να το κάνει αυτό για να διαμορφώσει τις θέσεις του ως εκπρόσωπος των επιχειρήσεων και ως κοινωνικός εταίρος πρέπει να έχει επιχειρήματα, στοιχεία, μελέτες”, τόνισε ο κ. Θεοδωρόπουλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: