Στα 117 τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα – Κλείνουν σινεμά, θέατρα και κέντρα διασκέδασης

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Είναι πιθανό ότι ένα ποσοστό μεταδόσεων να γίνεται από ανθρώπους με ήπια συμπτώματα που δεν αναζητούν υγειονομική περίθαλψη.

Στα 117 ανέρχονται τα κρούσματα λοίμωξης από κοροναϊό στην Ελλάδα, ενώ από σήμερα η χώρα μας μετράει και έναν νεκρό από COVID-19. Από το σύνολο των κρουσμάτων, τα δέκα είναι «ορφανά». Σύμφωνα με ανακοίνωση από το υπουργείο Υγείας, έχουν διενεργηθεί συνολικά 2.180 έλεγχοι.

Με εισήγηση των επιστημόνων, αναστέλλεται η λειτουργία γυμναστηρίων, θεάτρων, σινεμά και κέντρων διασκέδασης.

Ορίστηκαν, επίσης, νέα κριτήρια για την εξέταση. Πολίτες με ήπια συμπτώματα δεν πρέπει να πηγαίνουν για εξέταση στα νοσοκομεία και θα δίνεται προτεραιότητα σε ηλικιωμένους και άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας.

Η ραγδαία εξάπλωση του νέου κορωνοϊού έχει φτάσει πλέον στο επίπεδο μιας παγκόσμιας πανδημίας, όπως ανέφερε την Τετάρτη ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους.

Η πανδημία – είπε – δεν είναι μια λέξη που χρησιμοποιείται με ευκολία ή επιπολαιότητα, αλλά αν χρησιμοποιηθεί με λάθος τρόπο μπορεί να προκαλέσει παράλογο φόβο ή αδικαιολόγητη παραδοχή ότι η μάχη έχει τελειώσει οδηγώντας σε μη αναγκαίο πόνο και θάνατο.

Ο Οργανισμός αξιολογεί την επιδημία συνεχώς και ανησυχεί βαθιά για τα ανησυχητικά επίπεδα εξάπλωσης και την ένταση, καθώς και τα ανησυχητικά επίπεδα αδράνειας.

Σύμφωνα με σημερινή εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Νοσημάτων (ECDC), ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού στις ευρωπαϊκές χώρες θεωρείται πλέον «πολύ υψηλός», από «μέτριος» έως «υψηλός» το προηγούμενο διάστημα. Η αξιολόγηση αυτή βασίζεται στους ακόλουθους παράγοντες:

Ο ιός που προκαλεί τη νόσο COVID-19 μπορεί να μεταδοθεί γρήγορα από τη στιγμή που θα εισέλθει σε μία χώρα. Είναι πιθανό ότι ένα ποσοστό μεταδόσεων να γίνεται από ανθρώπους με ήπια συμπτώματα που δεν αναζητούν υγειονομική περίθαλψη.

Η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και ο αριθμός των χωρών που αναφέρουν κρούσματα, αυξάνει τις πιθανές οδούς μόλυνσης μεταξύ των χωρών. Αυτό εξαρτάται από την ταχύτητα ανίχνευσης της τοπικής μετάδοσης και από το κατά πόσον εφαρμόζονται αποτελεσματικά μέτρα απόκρισης αρκετά έγκαιρα.

ΥΠΠΟΑ: Θέατρα, κινηματογράφοι, χώροι πολιτιστικών εκδηλώσεων κλειστοί για τις επόμενες 15 ημέρες

Θέατρα, κινηματογράφοι, χώροι πολιτιστικών εκδηλώσεων θα παραμείνουν κλειστοί, ενώ τα μουσεία θα λειτουργούν με ελεγχόμενη ροή για τις επόμενες 15 ημέρες, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ και τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.

Τα παραπάνω ενημέρωσε με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ έχει ως εξής:

«Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ και τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, για τις επόμενες 15 ημέρες, ανακοινώνει τα εξής:

Θέατρα, κινηματογράφοι, χώροι πολιτιστικών εκδηλώσεων παραμένουν κλειστοί, κατά το συγκεκριμένο διάστημα. Τα μουσεία θα λειτουργούν με ελεγχόμενη ροή επισκεπτών. Ωστόσο, θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα από το αρμόδιο προσωπικό κάθε μουσείου, προκειμένου σε κάθε αίθουσα, ανάλογα με το μέγεθός της, να μην υπάρχουν ταυτόχρονα περισσότερα από 20-30 άτομα. Αντίστοιχη μέριμνα θα πρέπει να υπάρχει στην περίπτωση που μεγάλος αριθμός επισκεπτών συγκεντρώνεται στα εκδοτήρια των εισιτηρίων. Οι αρχαιολογικοί χώροι λειτουργούν κανονικά, εκτός αν υπάρξει νεότερη ειδική ανακοίνωση. Σημειώνεται ότι, ειδικά για τους αρχαιολογικούς χώρους της Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου, ισχύουν τα προηγούμενα μέτρα που επέβαλε ο ΕΟΔΥ. Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια».

Σχετικά άρθρα