Στα 950 εκατ. ευρώ εκτιμά το ΥΠΟΙΚ το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013

Στα 950 εκατ. ευρώ εκτιμά το ΥΠΟΙΚ το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013

Για τους στόχους της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα αναμένεται να ερωτηθεί σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο ο πρωθυπουργός.

Για το πρόγραμμα δραστηριοτήτων, τους στόχους και τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να μιλήσει σήμερα ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός θα κληθεί να απαντήσει στις ερωτήσεις των ευρωβουλευτών, ενώ στη συνέχεια πρόκειται  να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου μαζί με τον πρόεδρο της Ευρ. Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

Εκτιμάται ότι στις ερωτήσεις που θα απαντήσει ο πρωθυπουργός περιλαμβάνεται και το ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος της χώρας, που θα αποτελέσει αντικείμενο των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας κατά την επικείμενη άφιξή τους στην Αθήνα για τη νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Διαβάστε ακόμη: Υπέρμαχος της μείωσης μισθών στην Ελλάδα ο Όλι Ρεν

Χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 691 εκατ. ευρώ (σε τροποποιημένη ταμειακή βάση) και το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πως αυτό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο  το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης το 2013 να διαμορφωθεί στο ποσό των 950 εκατομμυρίων ευρώ, σημειώνοντας σημαντική υπέρβαση από τον αναθεωρημένο στόχο των 812 εκατ. που προβλέπει ο προϋπολογισμός.

Τα στοιχεία για το ακριβές ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος αναμένεται να οριστικοποιηθούν το επόμενο διάστημα και να επικυρωθούν από την Eurostat τον Απρίλιο, αλλά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών προέβλεψε ήδη, από χθες, ότι θα διαμορφωθεί σε επίπεδα άνω των 800 εκατομμυρίων ευρώ.

Στόχος της κυβέρνησης είναι, αμέσως μετά την επικύρωση των στοιχείων από τη Eurostat, να προχωρήσει σε αποφάσεις για την κατανομή και διανομή του μεγαλύτερου μέρους του ποσού αυτού σε οικονομικά αδύναμες ομάδες του πληθυσμού. Σύμφωνα με τους όρους του μνημονίου, η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να διανείμει το 70% της υπέρβασης του πρωτογενούς πλεονάσματος. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να διαθέσει περίπου 700 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των οικονομικά αδυνάτων, αφού ο αρχικός στόχος του προϋπολογισμού του 2013 ήταν «μηδενικό» πλεόνασμα.

Διαβάστε ακόμη: Eurostat: Ένας στους τρεις κατοίκους της Ελλάδας ζει σε συνθήκες φτώχειας