Στα «άδυτα» της Amazon

Στα «άδυτα» της Amazon

Έρευνα-σοκ του BBC για τις συνθήκες εργασίας στην αποθήκη του ιντερνετικού κολοσσού στο Σουόνσι.

Ένα μήνα πριν από τα Χριστούγεννα, οι παραγγελίες πέφτουν «βροχή» στην Amazon και κατ’ επέκταση στην αποθήκη της στο Σουόνσι της Ουαλλίας – μία από τις οκτώ που διατηρεί ο ιντερνετικός κολοσσός στη Βρετανία. Ακόμη και στην νυχτερινή βάρδια του, λοιπόν, ο 23χρονος Άνταμ Λίτερ πρέπει να βγάλει λίγο-πολύ «φτερά στα πόδια» για να προλάβει τη δουλειά.

Για την ακρίβεια, στους αστραγάλους του φορά… βηματομετρητή, που καταγράφει την αποδοτικότητά του! Για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της εποχικής του απασχόλησης ως «συλλέκτη», άλλωστε, θα πρέπει -μέσα στις δέκα ώρες της βάρδιας- να καλύπτει σέρνοντας το τρόλεϊ του συνολικά μία απόσταση 17,7 χιλιομέτρων, διαλέγοντας κάθε 33 δευτερόλεπτα από τα ράφια της αποθήκης το σωστό προϊόν για την εκάστοτε διαδικτυακή παραγγελία.

Για να διαλέξει το σωστό πακέτο, ο Άντμα χρησιμοποιεί ένα σκάνερ, που μεταξύ άλλων του υποδεικνύει την πιο γρήγορη διαδρομή μέσα στους δαιδαλώδεις διαδρόμους της αχανούς αποθήκης των 74.333 τ.μ. και ενημερώνει online τον ίδιο και τους προϊσταμένους του εάν βρίσκεται μέσα στους στόχους αποδοτικότητας, με «έπαθλο» τις 8,25 λίρες του νυχτερινού ωρομισθίου.

Διαβάστε ακόμη: Είναι η Amazon ανίκητη;

«Είμαστε μηχανές, είμαστε ρομπότ, μας συνδέουν με ένα σκάνερ, που το κρατάμε μεν στα χέρια, όμως θα μπορούσε κάλλιστα να μας το έχουν ενσωματώσει πάνω μας», περιγράφει ο ίδιος στο ντοκουμέντο που κατέγραψε με την κρυφή του κάμερα και το οποίο θα προβληθεί απόψε στη εκπομπή Panorama του BBC, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου ντοκιμαντέρ για τις πρακτικές της Amazon, του μεγαλύτερου διαδικτυακού λιανεμπόρου παγκοσμίως.

«Δεν σκεφτόμαστε μόνοι μας, ίσως δεν μας εμπιστεύονται να σκεφτόμαστε από μόνοι μας ως ανθρώπινα όντα, δεν ξέρω», εξιστορεί ο Άνταμ, που στην πραγματική ζωή είναι δημοσιογράφος. «Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν έχω ξανακάνει δουλειά σαν κι αυτή στο παρελθόν. Η πίεση είναι απίστευτη», καταλήγει.

Για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, ο 23χρονος ρεπόρτερ προσελήφθη ως εποχικός υπάλληλος στην Amazon, για απασχόληση επτά εβδομάδων – όσο θα είναι στα «ντουζένια» της δηλαδή η εορταστική περίοδος. Οι πρώτες τέσσερις εβδομάδες κύλησαν με πρωινές βάρδιες, με ωρομίσθιο 6,5 λίρες.

Διαβάστε ακόμη: Η Amazon μανάβης!

Στη συνέχεια, πέρασε στις νυχτερινές βάρδιες. Ήταν τέσσερις φορές την εβδομάδα, διαρκούσαν δέκα ώρες και η αμοιβή ήταν στις 8,25 λίρες την ώρα. Σε αυτές, ο Άνταμ δικαιούτο ένα μισάωρο διάλειμμα και -εάν ήθελε- άλλα δύο δεκαπεντάλεπτα, που όμως δεν τα πληρωνόταν.

«Διαλύθηκα! Αυτό που με πονούσε περισσότερο ήταν τα πόδια», λέει. Όμως, κατά τον καθηγητή Μαρμότ, ένας από τους κορυφαίους ειδικούς στη Βρετανία για θέματα που σχετίζονται με το στρες στην εργασία, «τα χαρακτηριστικά αυτού του είδους δουλειάς καταδεικνύουν κίνδυνο όχι μόνον για σωματικές, αλλά και για ψυχικές ασθένειες»!

«Πάντα θα υπάρχουν ταπεινωτικές εργασίες», υπογραμμίζει στο BBC, «όμως μπορούμε να τις κάνουμε καλύτερες ή χειρότερες. Εκτιμώ ότι οι απαιτήσεις για αποδοτικότητα γίνονται σε βάρος της υγείας του ατόμου».

Η Amazon φυσικά αντικρούει τις κατηγορίες. Οι νεοπροσληφθέντες -εξηγεί σε ανακοίνωσή της- έχουν σαφώς λάβει προειδοποίηση για τις αυξημένες σωματικές απαιτήσεις που έχουν ορισμένα πόστα, για τα οποία οι στόχοι παραγωγικότητας υποστηρίζει ότι έχουν οριστεί βάσει προηγούμενων επιπέδων απόδοσης, στις ίδιες θέσεις εργασίας.

Διαβάστε ακόμη: Ο CEO που δεν θέλει να τον συγκρίνουν με τον Στιβ Τζομπς

Με την επίκληση δε γνωμοδοτήσεων από νομικούς, απορρίπτει κάθε υπόνοια ότι παραβιάζει τη νομοθεσία περί νυχτερικής απασχόλησης ή ότι μέσα από φοροτεχνικά τεχνάσματα αποφεύγει την καταβολή των αναλογούντων φόρων, πετυχαίνοντας έτσι μείωση του κόστους παραγωγής κι ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητάς της.

«Βασιζόμαστε στην ορθή κρίση των υπαλλήλων μας», καταλήγει η αμερικανικών συμφερόντων εταιρεία. «Μαζί εργαζόμαστε σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι αύριο θα είμαστε καλύτεροι απ’ ότι είμαστε σήμερα».

Στη Γερμανία φερ’ ειπείν -τη μεγαλύτερη αγορά της Amazon εκτός των ΗΠΑ- το συνδικάτο Verdi προχώρησε σήμερα σε νέες στάσεις εργασίας, διεκδικώντας την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων για τους εργαζόμενους στις εγκαταστάσεις του ιντερνετικού κολοσσού στο Μπαντ Χέρσφελντ και στη Λειψία. Προειδοποίησε δε ότι όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα θα κλιμακώσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις.