Στα άκρα η τουρκική προκλητικότητα – Ψύχραιμη απάντηση της κυβέρνησης

Στα άκρα η τουρκική προκλητικότητα – Ψύχραιμη απάντηση της κυβέρνησης
BRUSSELS, BELGIUM - JUNE 14: (----EDITORIAL USE ONLY – MANDATORY CREDIT - "TURKISH PRESIDENCY / MURAT CETINMUHURDAR / HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) Turkish President Recep Tayyip Erdogan (R) meets with Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis (L) within the NATO Summit at the North Atlantic Treaty Organization (NATO) headquarters in Brussels, Belgium on June 14, 2021. Turkish Presidency / Murat Cetinmuhurdar / Handout / Anadolu Agency (Photo by Turkish Presidency / Murat Cetin / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
«Για μένα δεν υπάρχει πια Μητσοτάκης. Δεν συνδιλέγομαι μαζί του», δήλωσε ο Τούκρος πρόεδρος.

H επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και η ιστορική του ομιλία στο Κογκρέσο, που έτυχε καθολικής επιδοκιμασίας, έχει αναστατώσει εδώ και μέρες την Τουρκία και έχει πυροδοτήσει την οργή της γείτονος, με τον Τούρκο πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όχι απλώς να υψώνει τους τόνους, αλλά να προβαίνει σε άκρως προκλητικές δηλώσεις εναντίον της Ελλάδας και του κ. Μητσοτάκη, πρωτοφανείς σε επίπεδο διπλωματίας και δη μεταξύ ηγετών κρατών.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε χθες το βράδυ ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης «δεν υπάρχει για αυτόν»μετά την κριτική που άσκησε στην Άγκυρα κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ και τον κατηγόρησε ότι επιχείρησε να μπλοκάρει την πώληση αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Άγκυρα, όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία Reuters και Anadolu.

Η Αθήνα στο δρόμο της υπευθυνότητας και της ψυχραιμίας, απάντησε δίχως να ανεβάζει περαιτέρω τους τόνους και σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου. «Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ισχυρά βασισμένη στην Ιστορία, το Διεθνές Δίκαιο και τις συμμαχίες μας, όσο κι αν αυτό ενοχλεί κάποιους. (…) Η πολιτική μας είναι πολιτική αρχών», ήταν η χαρακτηριστική απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου.




Ερντογάν: «Ο Μητσοτάκης δεν υπάρχει πια για εμένα, δεν θα συναντηθώ ξανά μαζί του»

«Δεν υπάρχει πλέον για εμένα. Δεν θα συμφωνήσω ποτέ να συναντηθώ μαζί του. Θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας με έντιμους πολιτικούς», τόνισε ο Ερντογάν, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η Τουρκία δεν θα πραγματοποιήσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Ελλάδα, λόγω των δηλώσεων του Έλληνα πρωθυπουργού κατά της Τουρκίας προς τους ηγέτες των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με όσα εκστόμισε ο Ερντογάν, παρόλο που Ελλάδα και Τουρκία είχαν συμφωνήσει να μην εμπλακούν άλλες χώρες στα θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, ο Μητσοτάκης πήγε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και επέκρινε την Τουρκία, προειδοποιώντας ώστε να μην της δοθούν τα F-16.

«Θα μπορούσαμε να είχαμε συνομιλίες στρατηγικής συνεργασίας με την Ελλάδα, αλλά μετά τις τελευταίες του δηλώσεις πρέπει να το αναθεωρήσουμε και αυτό. Ο Μητσοτάκης είχε πει ”να μην εμπλέκουμε τρίτους σε αυτή τη δουλειά”, αλλά πήγε και μίλησε με τις ΗΠΑ για αυτό το θέμα», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Δεν νομίζω ότι οι ΗΠΑ θα πάρουν την απόφασή τους για τα F-16 κοιτάζοντας τι θα έλεγε ο Μητσοτάκης», ισχυρίστηκε ο Ερντογάν.

«Αυτή στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν δέκα βάσεις. Για ποιον λόγο; Ποιον απειλούν; Για ποιον λόγο χτίζονται αυτές οι βάσεις στην Ελλάδα; Εδώ μιλάμε για μία Ελλάδα που στις χώρες της ΕΕ χρωστάει 400 δισεκατομμύρια ευρώ», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν, και συμπλήρωσε: «Ας συναντηθεί με όποιον θέλει και ας δημιουργήσει στρατιωτικές βάσεις με όποιον θέλει. Η Τουρκία είναι αυτάρκης».

Αποκαλυπτήρια Ερντογάν για νέα υποβρύχια, με απειλές και προειδοποιήσεις κατά Ελλάδας και Κύπρου

Ο Ερντογάν προέβη στις εν λόγω δηλώσεις μετά το «σόου» στην τελετή καθέλκυσης του υποβρυχίου Hizirreis, που πραγματοποιήθηκε στο Ναυπηγείο Golcuki, όπου εξαπέλυσε απειλές και προειδοποιήσεις έναντι των «κακών γειτόνων» της Τουρκίας, δηλαδή της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και των διεθνών συμμάχων.

Υπενθυμίζεται ότι η «Χουριέτ» είχε γράψει ότι κατά την τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΡ, πως ο Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στις επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, εξέφρασε τη βαθιά του δυσαρέσκεια και είπε ότι «πρέπει οπωσδήποτε να αναθεωρήσουμε το ζήτημα της στρατηγικής εταιρικής σχέσης».

Απόρροια αυτής της στάσης ήταν η αδιανόητη πρόσφατη πρόκληση, με δύο τουρκικά F-16 να παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο, πετώντας σε απόσταση 2,5 ν.μ. από την Αλεξανδρούπολη.

Και όλα αυτά μόλις λίγους μήνες μετά τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό στην Κωνσταντινούπολη, όπου το κλίμα ήταν ιδιαίτερα θετικό.

Η απάντηση της Αθήνας στις δηλώσεις Ερντογάν

Από τη μεριά της, η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε μεν έντονα, αλλά με υπευθυνότητα στις δηλώσεις Ερντογάν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σε δήλωσή του τόνισε ότι ο πρωθυπουργός υπερασπίζεται την Ελλάδα χωρίς να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίζεται σθεναρά και αποτελεσματικά τόσο τα εθνικά μας δίκαια όσο και τη διεθνή νομιμότητα. Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ισχυρά βασισμένη στην ιστορία, το διεθνές δίκαιο και τις συμμαχίες μας, όσο κι αν αυτό ενοχλεί κάποιους. Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας. Η πολιτική μας είναι πολιτική αρχών, δήλωσε ο κ. Οικονόμου.