Στα χέρια Ντράγκι η «καυτή πατάτα» για την Ελλάδα

Στα χέρια Ντράγκι η «καυτή πατάτα» για την Ελλάδα

Κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Τετάρτη για να εξετάσει την επέκταση του ELA για τις ελληνικές τράπεζες.

Την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου, μια μέρα μετά το έκτακτο Eurogroup της προηγούμενης εβδομάδας, η ΕΚΤ πήρε την απόφαση να προχωρήσει σε μια μικρή αύξηση του ορίου του ELA, που είναι διαθέσιμο για τις ελληνικές τράπεζες, καλύπτοντας μόνο οριακά τις ανάγκες του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Συγκεκριμένα, σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη έγινε δεκτό το αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για την αύξηση του ορίου του ELA κατά 5 δισ. ευρώ (από τα 60 δισ. ευρώ στα 65 δισ. ευρώ) για την αντιμετώπιση των πιεστικών συνθηκών ρευστότητας που έχουν διαμορφωθεί.

Πλέον η ΕΚΤ την Τετάρτη καλείται να εξετάσει εκ νέου ένα τέτοιο αίτημα, αυτή τη φορά στο πλαίσιο μιας ρήξης, τουλάχιστον μέχρι τώρα, ανάμεσα στην Ελλάδα και στους εταίρους της και με την αιμορραγία στις καταθέσεις να είναι ελεγχόμενη μεν, αλλά να φτάνει πλέον τα 2 δισ. ευρώ την εβδομάδα σύμφωνα με το Reuters. Μάλιστα, σύμφωνα με το πρακτορείο, στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι υπήρξαν ημέρες όπου οι εκροές κυμαίνονταν μεταξύ των 300-500 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι τα περίπου 4 δισ. ευρώ εξέρευσαν από τις τράπεζες τον Δεκέμβριο, 12 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο και περί τα 1-2 δισ. ευρώ μέσα στον Φεβρουάριο.

Την προηγούμενη εβδομάδα αναλυτές «έδειχναν» μια συμφωνία στο σημερινό Eurogroup ως το «κλειδί» για την απόφαση της κεντρικής τράπεζας. Κάτι τέτοιο δεν έγινε και πλέον και χωρίς συμφωνία με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο Μάριο Ντράγκι καλείται να στείλει εκ νέου μήνυμα στήριξης και να μην «τραβήξει την πρίζα από το τραπεζικό σύστημα».

Το πιο πιθανό σενάριο είναι η ΕΚΤ να δώσει ξανά παράταση στη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA, καθώς θεωρείται δύσκολο να υπάρξει αντίθετη απόφαση χωρίς να έχουν καταλήξει ακόμα οι διαπραγματεύσεις σε πολιτικό επίπεδο. Άλλωστε η Ελλάδα είναι μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου σε πρόγραμμα και τα δύσκολα αρχίζουν μετά…«Όσο περνά ο καιρός χωρίς να υπάρχει συμφωνία τόσο η ΕΚΤ θα περιορίζει τα όρια χορηγώντας ρευστότητα που θα καλύπτει τις ανάγκες λίγων ημερών και όσο πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία της 28ης Φεβρουαρίου (οπότε λήγει η παράταση του τρέχοντος προγράμματος) τόσο αυξάνει ο κίνδυνος ατυχήματος», σημειώνει στέλεχος τράπεζας.

Απάντηση σε αυτό το ερώτημα έδωσε και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Πέτερ Πράετ, που τόνισε μεν ότι (ο μηχανισμός) «μόνον προσωρινός μπορεί να είναι και να χορηγείται σε φερέγγυες τράπεζες», ωστόσο, πρόσθεσε ότι «σε μία συστημική κρίση, ενδεχομένως να απαιτείται ευελιξία ως προς τη διάρκεια». Η δήλωση του συγκεκριμένου στελέχους για μεγαλύτερη «ευελιξία» σε περίοδο κρίσης, ήρθε ως απάντηση σε δημοσίευμα του πρακτορείο Reuters , που ανέφερε ότι τυχόν αποτυχία συμφωνίας για την Ελλάδα θα επιτάχυνε την εκροή κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες. Σε περίπτωση που οι τράπεζες καθίσταντο αφερέγγυες, ανέφερε το Reuters, η “ΕΚΤ δεν θα είχε πολλές επιλογές παρά να διακόψει την χορήγηση του ELA”.

Κατά πληροφορίες, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ δεν αμφισβητούν τη φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών, ωστόσο υπογραμμίζουν ότι τελικά η φερεγγυότητα των τραπεζών εξαρτάται από τη φερεγγυότητα του κράτους.

Τι αναφέρει η Goldman Sachs
Την εκτίμησή της ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα είναι ιδιαίτερα «σκληρή» με την Ελλάδα και δεν θα λάβει μονομερώς αποφάσεις όσον αφορά την παροχή ρευστότητας, καθώς και ότι οι εκροές καταθέσεων από τον Δεκέμβριο και μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα φτάσουν τα 17-18 δισ. ευρώ σημειώνει σε έκθεσή της η Goldman Sachs για τις ελληνικές τράπεζες.

Ο οίκος αναφέρει ότι τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου συνεχίστηκαν οι εκροές, με τη φυγή κεφαλαίων να φτάνει έως τώρα το 1 δισ. ευρώ, ενώ για το σύνολο του μήνα θα φτάσουν τα περίπου 3 δισ. ευρώ.

Ο ίδιος πάντως ο Μάριο Ντράγκι σε δήλωση του την Κυριακή ανέφερε πως δεν έχει κανένα νόημα να μιλάμε για Grexit, ενώ επανέλαβε ότι το σχέδιο της Ευρωζώνης είναι «μη αναστρέψιμο»…

Διαβάστε ακόμη: 

Γιατί η ΕΚΤ αύξησε τη ροή έκτακτης χρηματοδότησης στην Ελλάδα

Οι Έλληνες βάζουν τα χρήματα τους κάτω… από το στρώμα