Στα ελληνικά ταμεία η τελευταία δόση των 15 δισ. ευρώ από τον ESM

Στα ελληνικά ταμεία η τελευταία δόση των 15 δισ. ευρώ από τον ESM
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ορόσημο χαρακτηρίζει την 20η Αυγούστου ο Κλάους Ρέγκλινγκ - Ηχηρό μήνυμα στην Αθήνα να μην αντιστρέψει τις μεταρρυθμίσεις.

Εκταμιεύτηκε σήμερα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) η τελευταία δόση προς την Ελλάδα, ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τις προβλέψεις του προγράμματος επιτήρησης. Το μεγαλύτερο μέρος της δόσης αναμένεται να λειτουργήσει ως «μαξιλάρι» ρευστότητας (ποσό 9,5 δισ. ευρώ), ενώ το υπόλοιπο (5,5 δισ. ευρώ) θα κατευθυνθεί στην εξυπηρέτηση του χρέους. Ως αποτέλεσμα, το συνολικό αποθεματικό του υπουργείου Οικονομικών αυξάνεται στα 24 δισ. ευρώ και αναμένεται να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για διάστημα σχεδόν δύο ετών μετά την έξοδο από το μνημόνιο.

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ φρόντισε να στείλει μήνυμα στην Αθήνα ενόψει της εξόδου από το πρόγραμμα επιτήρησης, δηλώνοντας ότι στη μεταμνημονιακή περίοδο δεν θα πρέπει να αντιστραφούν οι προηγούμενες μεταρρυθμίσεις, και καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να επιδιώξει βιώσιμες οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές.

«Η τελευταία εκταμίευση και η θετική κατάληξη της τελευταίας αξιολόγησης στέλνουν μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει διανύσει μεγάλη απόσταση τα τελευταία τρία χρόνια του προγράμματος του ESM», αναφέρει η δήλωση του επικεφαλής του ESM και προσθέτει πως «η δέσμευση και η σκληρή δουλειά των Ελλήνων αποδίδουν τώρα καρπούς. Η τελική δέσμη μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα περιλάμβανε σημαντικές δράσεις στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, της μεταρρύθμισης των δημοσίων εσόδων και της εκκαθάρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

«Από το 2012, το ΕΤΧΣ και ο ESM υποστήριξαν τον ελληνικό λαό στις προσπάθειές του παρέχοντας άνευ προηγουμένου ποσά μακροπρόθεσμων δανείων με πολύ ευνοϊκά επιτόκια. Το τέλος του προγράμματος του ESM στις 20 Αυγούστου θα αποτελέσει ορόσημο για τη χώρα. Η Ελλάδα θα πρέπει τώρα να αποδείξει στους εταίρους και τις αγορές ότι δεσμεύεται να μην αναστρέψει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί και να ακολουθήσει βιώσιμες οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές που είναι αναγκαίες μακροπρόθεσμα προκειμένου να αποτελέσει μια ισχυρή οικονομία που δημιουργεί ανάπτυξη και θέσεις εργασίας», τονίζει ο Κ. Ρέγκλινγκ.

Η εκταμίευση εγκρίθηκε επί της αρχής από το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM στις 13 Ιουλίου και η διαδικασία έγκρισης ολοκληρώθηκε την 1η Αυγούστου, σε συνέχεια των εθνικών διαδικασιών.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ESM, με αυτήν την εκταμίευση η συνολική χρηματοδότηση μέσω ESM φτάνει τα 61,9 δισ. ευρώ από το σύνολο των 86 δισ. ευρώ, ενώ αν προστεθούν εκεί και τα ποσά που πήρε η χώρα από τον EFSF, η συνολική στήριξη έχει φτάσει τα 204 δισ. ευρώ.

Μοσκοβισί: Ανοίγει νέο κεφάλαιο για την Ελλάδα στις 20 Αυγούστου

Την τελική εκταμίευση ύψους 15 δισ. ευρώ που πραγματοποιήθηκε στην σήμερα, χαιρέτισε μέσω Twitter ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

Ο Γάλλος επίτροπος χαρακτήρισε την εκταμίευση «τελευταίο σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM στις 20 Αυγούστου και το νέο κεφάλαιο που πρόκειται να ανοίξει», σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα τώρα έχει ένα ισχυρό μαξιλάρι για να εξομαλύνει την επιστροφή της στη χρηματοδότηση από τις αγορές».

Διαβάστε ακόμη: Τσίπρας: Η εκταμίευση της δόσης σηματοδοτεί την τελευταία πράξη του δράματος των μνημονίων