Στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας κόλλησε το 1,7 δισ. ευρώ

Στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας κόλλησε το 1,7 δισ. ευρώ

Πώς βάλαμε «αυτογκόλ» και δεν πήραμε ολόκληρο το ποσό – Το χρονοδιάγραμμα μέχρι τον Δεκέμβριο.

Το κώλυμα που προέκυψε στο χθεσινό Eurogroup αναφορικά με την εκπλήρωση των δεσμεύσεων της Ελλάδας, αφορούσε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και το θέμα της ηγεσίας στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Ελλείψει μη διαθέσιμων στοιχείων στη συνεδρίαση, δεν δόθηκε τελικά το «πράσινο φως» για την εκταμίευση ολόκληρης της δόσης. Από τη δόση των 2,8 δισ. που προοριζόταν για τα ελληνικά ταμεία, το 1,1 προορίζεται για αποπληρωμή του χρέους και τα υπόλοιπα 1,7 για αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Ενώ το θέμα είναι τεχνικής φύσης, όπως διαβεβαιώνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, και τα μέλη του Eurοgroup θα μπορούσαν να το παραβλέψουν και να εγκρίνουν τη δόση, παρατηρήθηκε σκλήρυνση της στάσης των εταίρων και στροφή προς την αυστηρή τήρηση των κανόνων.

Το μήνυμα που εστάλη προς την κυβέρνηση- την ίδια ώρα που αντάλλασσε πυρά με την αντιπολίτευση για τα θέματα της διαφθοράς- ήταν σαφέστατο: Ναι, μεν είστε σε καλό δρόμο (Μοσκοβισί) αλλά πρέπει να τηρήσετε κατά γράμμα όλους τους κανόνες, να μην υπάρχουν καθυστερήσεις αλλά σαφείς και αναλυτικές διευκρινίσεις εφ’όλης της ύλης.

Ο ρόλος του Σόιμπλε στην απόφαση για υποδόση της υποδόσης

Η γραφειοκρατία και το ελληνικό αυτογκόλ
Τι ακριβώς όμως έγινε με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, την ώρα που η κυβέρνηση είχε πάρει πράσινο φως για τα 15 προαπαιτούμενα; Το όλο θέμα έχει να κάνει με την ελληνική γραφειοκρατία και την αναποτελεσματικότητα των υπηρεσιών που διαχειρίζονται τα στοιχεία των πληρωμών των χρεών του δημοσίου προς το εσωτερικό.

Στην πράξη την εντατική προετοιμασία Τσακαλώτου – Χουλιαράκη σταμάτησε η ανικανότητα του σχετικών υπηρεσιών να δώσουν στους 19 υπουργούς, το λογιστικό φύλο με την εκκαθάριση των πληρωμών του κράτους για χρέη σε ιδιώτες για το μήνα Σεπτέμβριο, ο οποίος αφενός έχει τελειώσει εδώ και 10 μέρες, αφετέρου οι πάντες γνώριζαν ότι οι πληρωμές των λεγόμενων arrears ήταν το «16ο προαπαιτούμενο».

Έτσι λοιπόν, όταν μια σειρά από χώρες, διαβάσαν, πέρα από τον τίτλο και το περιεχόμενο της θετικής κατά τα άλλα έκθεσης της Κομισιόν για την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων, κατάλαβαν ότι αφενός η ολοκλήρωση δεν ήταν 100%, αλλά 95% (όπως ρητά εξήγησε ο Πιέρ Μοσκοβισί), αλλά και πως τα στοιχεία για τα arrears ήταν «gross και όχι net» – ήταν δηλαδή ακαθάριστα, πράγμα που σημαίνει ότι το κράτος μπορεί να πλήρωνε δημιουργώντας νέα χρέη και όχι χρησιμοποιώντας τα 1,8 δισ. που έλαβε τον Ιούλιο για αυτό το σκοπό.

Όπως αναφέρει η Real, o πρώτος που αντέδρασε έντονα ήταν ο Ισπανός υπουργός Ντε Γκουίντος και στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλες χώρες. Στην αρχή οι 4 χώρες, με την Ισπανία μπροστά, δεν θέλανε καμία πολιτική έγκριση στο Λουξεμβούργο για κανένα ποσό. Επεδίωξαν μάλιστα σκληρή ανακοίνωση που θα μιλούσε για περιθώριο 2 εβδομάδων, με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ όμως να καταφέρνει στο τέλος να ηρεμήσει τα πνεύματα.

Έτσι λοιπόν η Ελλάδα έχει 2 εβδομάδες καιρό, μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του ESM – EWG για να φέρει τα καθαρά στοιχεία των πληρωμών των arrears. Μέχρι τότε δεν προβλέπεται να πάρει κανένα ποσό – κάτι που δεν ενοχλεί το υπουργείο Οικονομικών.

Αντιθέτως, όταν λήξει η τεχνική αυτή λεπτομέρεια, το σύνολο των 2,8 δισ. θα εκταμιευθούν μετά από τις σχετικές συνεδριάσεις – που σημειωτέον αν ήμασταν έτοιμοι, ή κανείς δεν εντόπιζε το λάθος θα γίνονταν σήμερα (EWG) και αύριο (ΔΣ ESM).

Πώς έχει λοιπόν το χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος του χρόνου: 

13-16 Οκτωβρίου: Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ 

17 Οκτωβρίου: Επιστρέφουν οι Θεσμοί στην Αθήνα για την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης

24 Οκτωβρίου: Euroworking Group ώστε να εκταμοευθούν τα υπόλοιπα 1, 7 δισ. της υποδόσης και να τεθεί η αντζέντα του επόμενου Eurogroup

7 Νοεμβρίου: Eurogroup-  ενδεχομένως να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος

5 Δεκεμβρίου: Τελευταίο Eurogroup για το έτος

Τέλη του Δεκεμβρίου: Η Κομισιόν έχει ζητήσει μέχρι το τέλος του 2016 να έχουν κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, το ζήτημα του χρέους και η απόφαση του ΔΝΤ για το αν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.