Πόσο ΣΥΡΙΖΑ είσαι; Αυτό είναι το ερωτηματολόγιο του κόμματος ενόψει του Συνεδρίου

Πόσο ΣΥΡΙΖΑ είσαι; Αυτό είναι το ερωτηματολόγιο του κόμματος ενόψει του Συνεδρίου

Το ανοιχτό προς το κοινό ερωτηματολόγιο, οι ερωτήσεις περί ταξικού και ιδεολογικού προσανατολισμού και η αναγκαία συσπείρωση της Κ.Ο. 

Το Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιηθεί 13-16 Οκτωβρίου και αποτελεί το πρώτο συνέδριο του κόμματος από την επανεκλογή του Αλέξη Τσίπρα, σε μια ιδιαίτερα τεταμένη πολιτική συγκυρία, η οποία συμπίπτει και με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που θέλουν τον κόμμα να υποχωρεί αισθητά από την άλλοτε πλεονεκτική του θέση.

Στην ιστοσελίδα του κόμματος, εγγεγραμμένοι και μη, χρήστες, καλούνται εφόσον το επιθυμούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις που αφορούν το που τοποθετεί ο καθένας τον εαυτό του ιδεολογικά και πολιτικά, από ποιες εφημερίδες και site ενημερώνεται (με επιλογές την ΑΥΓΗ, Στο κόκκινο,και left.gr), σε ποια τάξη πιστεύει ότι ανήκει και αν έχει συμμετάσχει σε εθελοντικές δράσεις και πορείες/ διαμαρτυρίες.

Παρακάτω δείτε ένα δείγμα των ερωτήσεων:

1/8

 

Ένας για όλους και όλοι για έναν;
Το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ σημαντικό δεδομένης της χρονικής συγκυρίας -και μάλιστα από πολλούς θεωρείται ότι έχει καθυστερήσει και αρκετά-. Οι λόγοι για τους οποίους είναι τόσο σημαντικό συνδυάζονται και με μια πιθανή ανακοίνωση του ανασχηματισμού της κυβέρνησης., ενέργεια που κάποιοι τοποθετούν μετά το συνέδριο ως πιθανό σενάριο.

Αυτό επηρεάζει εν γένει την πολιτική κατάσταση της χώρας, πόσω δε μάλλον όταν βρισκόμαστε προ των πυλών της δεύτερης πολύ σημαντικής αξιολόγησης  και της ενδεχόμενης συζήτησης για το χρέος στο Eurogroup του Δεκεμβρίου.

Μετά την ΔΕΘ, τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, την επίλυση με το θέμα των Θρησκευτικών (λύση- υποχώρηση με την οποία δε συμφωνεί μεγάλο μέρος της Κ.Ο.) , την εκταμίευση της υποδόσης των 2.8 δισ. ευρώ και τη συνέχιση της πολιτικής των πολλών φόρων για να μη πέσει “κόφτης” τον Απρίλιο, το δύσκολο στοίχημα του Αλέξη Τσίπρα είναι να συσπειρώσει και πάλι το κόμμα.

Ο πρωθυπουργός, όπως όλα δείχνουν, θα χρειαστεί να ευθυγραμμίσει τα διαφορετικά στρατόπεδα του κόμματός του. Την ομάδα των «53» που προέρχεται από το σοσιαλιστικό, πατριωτικό χώρο και αποτελεί την αποδυναμωμένη (μετά την αποχώρηση Λαφαζάνη, Κωνσταντοπούλου κ.α.) αλλά σταθερή αριστερή συνιστώσα, την “Ενωτική Κίνηση” , τάση στην οποία μετέχουν ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος. Το «κίνημα των 5» που αποτελείται από τους Χρ. Καραγιαννίδη, Αννέτας Καββαδία, Γ. Ψυχογιό, Γ. Πάλλη και Χρ. Παπαδόπουλο που συσπειρώθηκαν το καλοκαίρι για να εναντιωθούν απέναντι στην μεταναστευτική πολιτική του Γιάννη Μουζάλα. Επίσης, θα προσπαθήσει να φέρει κοντά στην νεοεισαχθείσα κίνηση “Πράττω” των Κοτζιά και Τόσκα.