Στα μέσα Νοεμβρίου το tapering από τη Fed – Μείωση του QE κατά 15 δισ. δολ. 

Στα μέσα Νοεμβρίου το tapering από τη Fed – Μείωση του QE κατά 15 δισ. δολ. 
epa07133399 A general view on the Federal Reserve Board building before a meeting of the Federal Reserve Board of Governors in Washington, DC, USA, 31 October 2018. The Federal Reserve is considering changes to banking rules imposed after the economic downturn. EPA/ERIK S. LESSER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κατά 15 δισεκατομμύρια δολάρια αναμένεται να μειώσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ύψους 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανά μήνα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserves, Fed), σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου μέσω της δημοσίευσης των πρακτικών από τη συνεδρίαση των υπευθύνων χάραξης νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ.

Η αμερικανική οικονομία σημειώνει πρόοδο, οπότε επιτρέπεται η επιστροφή στην κανονικότητα με τη σταδιακή άρση των έκτακτων λόγω πανδημίας μέτρων στήριξης, επεσήμαναν οι κεντρικοί τραπεζίτες.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, δεδομένου ότι το τρέχον πρόγραμμα πράξεων ανοιχτής αγοράς «τρέχει» με 120 δισεκατομμύρια ανά μήνα, προβλέπεται tapering 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τις αγορές ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου να μειώνονται κατά 10 δισεκατομμύρια δολάρια και τις αγορές ενυπόθηκων τίτλων να περιορίζονται κατά 5 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Επισημαίνεται ότι στην τελευταία συνεδρίαση για την νομισματική πολιτική της Federal Reserve, η επιτροπή ψήφισε ομόφωνα υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων στο εύρος του 0%-0,2% και τη διατήρηση των μηνιαίων αγορών περιουσιακών στοιχείων ύψους τουλάχιστον 120 δισ. δολαρίων. 

Ωστόσο, η δήλωση μετά τη συνεδρίαση ανέφερε ότι η Fed σύντομα θα αρχίσει να περιορίζει τις αγορές ομολόγων, σε μια διαδικασία γνωστή ως «tapering».

Στο μεταξύ, οι αγορές ανέμεναν τη δημοσίευση των πρακτικών της κεντρικής τράπεζας προκειμένου να μπορέσουν να ψυχανεμιστούν το πώς σκέφτονται οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για το ζήτημα και πότε μπορεί να ξεκινήσει η επαναφορά στην κανονικότητα.

Η FOMC δημοσίευσε επίσης τη σύνοψη των οικονομικών προσδοκιών της, συμπεριλαμβανομένων των προβλέψεων για την αύξηση του ΑΕΠ, τον πληθωρισμό και την ανεργία.

Τα μέλη αναθεώρησαν επί τα χείρω τις προβλέψεις τους για το ΑΕΠ για το 2021, αλλά «διεύρυναν» τις προοπτικές τους για τον πληθωρισμό, κάνοντας λόγο για σημαντική αύξηση. Συγκεκριμένα, κάποιοι αξιωματούχοι εξέφρασαν ανησυχία ότι οι τρέχουσες πληθωριστικές πιέσεις μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο από ότι αναμένεται.

«Οι περισσότεροι συμμετέχοντες θεώρησαν ότι υπάρχουν πληθωριστικά ρίσκα λόγω ανησυχιών ότι οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο και μπορεί να έχουν μεγαλύτερες και πιο επίμονες επιπτώσεις στις τιμές και τους μισθούς από ό,τι εκτιμάται αυτή τη στιγμή».

Επίσης, ανέφεραν ότι αναμένουν ότι η ανεργία θα κυμανθεί σε χαμηλότερα επίπεδα.

Στο «διάγραμμα σημείων» των προσδοκιών των επιμέρους μελών για επιτόκια, η επιτροπή ανέφερε ότι θα μπορούσε να υπάρξει την αύξηση των επιτοκίων το 2022.

Οι αγορές προεξοφλούν αυτήν την περίοδο την πρώτη αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το εργαλείο CME FedWatch.