Στα μισά του δρόμου προς τη Wall Street η Airbnb

Στα μισά του δρόμου προς τη Wall Street η Airbnb

Η πορεία της εταιρείας προς την αρχική δημόσια προσφορά όπως την περιγράφει ο Μπράιαν Τσέσκι.

της Λι Γκάλαχερ

Πρόσφατα, πήρα συνέντευξη από τον συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Airbnb, Μπράιαν Τσέσκι. Η συζήτησή μας επεκτάθηκε σε διάφορα θέματα, από τις ρίζες της εταιρείας και τα διδάγματα μέχρι το μέλλον της. Και ένα θέμα για το οποίο πίεσα τον CEO της Airbnb είναι τα σχέδιά του για την εισαγωγή της εταιρείας στο χρηματιστήριο.

Ο Τσέσκι είπε ότι αυτός και η ομάδα του «δουλεύουν για να εξασφαλίσουν ότι η εταιρεία θα είναι έτοιμη για να μπει στο χρηματιστήριο» – μια διαδικασία την οποία ο ίδιος αντιλαμβάνεται ως ένα πρότζεκτ δύο ετών. Το σχόλιο του Τσέσκι συμβαδίζει με αυτό που μου είπε το 2015 – ότι θέλει η Airbnb να έχει την ευελιξία να επιλέξει την κατάλληλη στιγμή για την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο.

Σε εκείνη την κουβέντα, επίσης, ο διευθύνων σύμβουλος είχε αναφέρει ότι η Airbnb δεν επρόκειτο να αρχίσει να σκέφτεται την έναρξη της διαδικασίας για άλλο ένα έτος περίπου.

Στην τωρινή μας συζήτηση, ο Τσέσκι έγινε πιο συγκεκριμένος: «Βρισκόμαστε περίπου στα μισά του δρόμου αναφορικά με την ετοιμότητά μας να μπούμε στο χρηματιστήριο». Αυτό δεν σημαίνει ότι η Airbnb θα προβεί σε μια τέτοια κίνηση του χρόνου, αλλά ότι μέχρι τότε σχεδιάζει να έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία προετοιμασίας.

Ο Τσέσκι πιστεύει ότι μια εταιρεία μπαίνει στο χρηματιστήριο για τέσσερις λόγους: επειδή χρειάζεται λεφτά• επειδή θέλει να έχει ένα ‘branding event’• επειδή θέλει στη συνέχεια να προβεί σε εξαγορές• και επειδή θέλει ρευστότητα για τους μετόχους της. Η Airbnb δεν χρειάζεται τα λεφτά, λέει ο Τσέσκι, ούτε για τις τρέχουσες λειτουργίες της ούτε για συγχωνεύσεις και εξαγορές (η εταιρεία μόλις ολοκλήρωσε άλλον ένα γύρο χρηματοδότησης ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων). Και η χρήση μιας αρχικής δημόσιας προσφοράς ως ευκαιρία προώθησης του brand είναι «ένας κακός λόγος για να πάρει κάποιος μια τέτοια απόφαση».

Άρα, ο μόνος λόγος για να μπει μια εταιρεία στο χρηματιστήριο σύμφωνα με τον Τσέσκι είναι «η εξασφάλιση ρευστότητας για τους μετόχους». Μέχρι τώρα, οι μέτοχοι της Airbnb έχουν υπάρξει υπομονετικοί, λέει.

Η κλίμακα είναι σημαντική στις αγορές σήμερα, όπως τονίζει ο Τσέσκι. Όταν πρωτοήρθε στη Σίλικον Βάλεϊ, το μεγάλο εταιρικό μέγεθος θεωρείτο «κακό». «Οι μεγάλες εταιρείες δεν μπορούσαν να καινοτομήσουν, έπαψαν να αναπτύσσονται και θεωρούντο αδύναμες» επισημαίνει ο Τσέσκι. Σήμερα, όμως, συμβαίνει το αντίθετο: «Δεν είναι και πολύ καλή ιδέα να ανταγωνιστείς τη Google ή την Amazon. Είναι πανίσχυρες» καταλήγει.

Διαβάστε ακόμη:

Γιατί η Airbnb είναι πολύ πιο ανταγωνιστική από την Uber