Στα πετρέλαια του Πρίνου και της Δυτικής Ελλάδας επενδύει η EBRD

Στα πετρέλαια του Πρίνου και της Δυτικής Ελλάδας επενδύει η EBRD

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) επεκτείνει την στήριξή της στην Energean Oil & Gas.

Θοδωρής Παναγούλης

Η νέα χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) για την οποία υπογράφηκε ήδη η συμφωνία, θα υποστηρίξει τόσο τις έρευνες υδρογονανθράκων που πραγματοποιεί η Energean στη Λεκάνη του Πρίνου όσο και την ερευνητική δραστηριότητα στη Δυτική Ελλάδα.

Πέραν των διαπιστωμένων αποθεμάτων της τάξης των 30 εκατ. βαρελιών τα οποία ήδη αναπτύσσονται στον Πρίνο με το εν εξελίξει επενδυτικό πρόγραμμα, η Energean διαθέτει δυνητικά αποθέματα της τάξης των 28 εκατ. εκατ. βαρελιών πετρελαίου στην ίδια περιοχή παραχώρησης, όπου επίσης, στο πλαίσιο της σεισμικής έρευνας τριών διαστάσεων που πραγματοποιήθηκε πέρσι, έχει εντοπιστεί σημαντικό δυναμικό προς έρευνα.

Επιπλέον, περαιτέρω προοπτικές έχουν αναδειχθεί τόσο από τα ερευνητικά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη στη χερσαία παραχώρηση των Ιωαννίνων και στην θαλάσσια παραχώρηση του Κατακόλου στη Δυτική Ελλάδα, όσο και από την σεισμική έρευνα δύο διαστάσεων που πραγματοποιήθηκε στην Αίγυπτο στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του έτους.

Η νέα χρηματοδότηση έρχεται σε συνέχεια του ύψους 75 εκατ. δολαρίων δανείου που συμφωνήθηκε πρόσφατα και είχε ως αντικείμενο το επενδυτικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη για την περαιτέρω ανάπτυξη του παραγωγού πετρελαϊκού πεδίου του Πρίνου. Η νέα χρηματοδότηση της EBRD αφορά επίσης την εφαρμογή νέων τεχνολογιών, την πραγματοποίηση παρεμβάσεων για την αποφυγή καύσης αερίου καθώς και μίας σειράς επενδύσεων για τη βελτιστοποίηση του εφοδιασμού και της χρήσης της ενέργειας.

H σύμβαση για τη νέα χρηματοδότηση υπογράφηκε στην Αθήνα από τον κ. Riccardo Puliti, Διευθύνοντα Σύμβουλο, Επικεφαλής Ενέργειας και Φυσικών Πόρων στην EBRD, και τον κ. Μαθιό Ρήγα, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Energean Oil & Gas.

H EBRD άρχισε να επενδύει στην Ελλάδα το 2015 με στόχο να υποστηρίξει την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας. Πέραν της ενίσχυσης του τραπεζικού τομέα, η τράπεζα έχει ως προτεραιότητες τις ιδιωτικοποιήσεις, την ανάπτυξη υποδομών και την περιφερειακή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Το στρατηγικό σχέδιο της EBRD για την περίοδο 2016-2018 εστιάζει στην ενίσχυση της οικονομικής αντοχής, στην αντιμετώπιση των διεθνών προκλήσεων και στην υποστήριξη της περιφερειακής ανάπτυξης.

Αξίζει να αναφερθεί, τέλος, ότι η Energean, ανεξάρτητη ιδιωτική εταιρεία έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων, επικεντρώνεται στη Νότια και Ανατολική Μεσόγειο, έχοντας ήδη δημιουργήσει ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο έρευνας, ανάπτυξης και παραγωγής υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο.

Πηγή: news247.gr