Στα πρόθυρα διάσπασης το Ιράκ

Στα πρόθυρα διάσπασης το Ιράκ

Σφοδρές μάχες μεταξύ του ΙΚΙΛ και του ιρακινού στρατού 60 χλμ. από τη Βαγδάτη, καθώς συνεχίζεται η προέλαση των τζιχαντιστών.

Όλο και πιο κοντά στην Βαγδάτη φτάνουν οι δυνάμεις της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε», ενώ παράλληλα οι ομάδες του που δρουν στην ανατολική Συρία πλησίασαν χθες στα δυτικά σύνορα του Ιράκ. Την ίδια ώρα, καθώς βαθαίνει το «χάσμα» ανάμεσα στον σουνιτικό και σιιτικό πληθυσμό της χώρας, η ηγεσία των Κούρδων του Ιράκ δηλώνει πως η διάσπαση της χώρας δεν αποτελεί πλέον μακρινό σενάριο, αφού θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επανέλθουν οι ισορροπίες που επικρατούσαν πριν την προέλαση και τις μαζικές εκτελέσεις του ΙΚΙΛ.

«Αν πιστεύει κανείς ότι το Ιράκ θα ξαναγίνει όπως ήταν πριν από τη Μοσούλη, αυτό είναι σχεδόν αδύνατο», δήλωσε σήμερα προς το BBC ο Νεσιρβάν Μπαρζανί, ο πρωθυπουργός της αυτόνομης βόρειας ιρακινής περιφέρειας του Κουρδιστάν, λέγοντας πως «η καλύτερη λύση είναι οι σουνίτες να έχουν μια περιφέρεια των σουνιτών, όπως αυτή που έχουμε οι Κούρδοι στο Κουρδιστάν».

Ο Μπαρζανί επέκρινε την υπό τους σιίτες κυβέρνηση του ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι αλ-Μαλίκι για τις πολιτικές αποκλεισμού που ακολούθησε και οι οποίες έκαναν τους σουνίτες «να αισθάνονται παραμελημένοι. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εμπιστοσύνη», ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει μια πολιτική διευθέτηση της κρίσης. Είπε ακόμη ότι οι κουρδικές στρατιωτικές δυνάμεις των πεσμεργκά δεν έχουν στόχο να ανακαταλάβουν τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Στην πόλη Μπακούμπα, που βρίσκεται σε απόσταση 60 περίπου χιλιομέτρων από την ιρακινή πρωτεύουσα, εκτυλλίσσονται από χθες σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των τζιχαντιστών του ΙΚΙΛ και του ιρακινού στρατού. Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας απώθησαν σήμερα τους εξεγερμένους που επιτέθηκαν αργά χθες βράδυ στην πόλη, θέτοντας πολλούς τομείς της πόλης υπό τον έλεγχό τους.

Ωστόσο, οι αντάρτες κατέλαβαν το μεγαλύτερο τμήμα της Ταλ Αφάρ, μιας στρατηγικής σημασίας σιιτικής πόλης του βορείου Ιράκ, και πολλές δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στις μάχες που διεξήχθησαν εκεί.  Στο Κιρκούκ, ο Νουρεντίν Καμπαλάν, δεύτερος στην ιεραρχία του Συμβουλίου της επαρχίας, έκανε γνωστό πως οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις εξακολουθούν να ελέγχουν τομείς της Ταλ Αφάρ, ενός σιιτικού θυλάκου στην επαρχία της Νινευή στην οποία κατοικούν κυρίως σουνίτες. Αυτή η στρατηγικής σημασίας πόλη βρίσκεται σε απόσταση 380 χλμ. βορειοδυτικά της Βαγδάτης στην οδό που οδηγεί στα συριακά σύνορα. Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα ισλαμικό κράτος στη ζώνη των συνόρων ανάμεσα στο Ιράκ και τη Συρία.

Από την αστυνομία του Κιρκούκ έγινε επίσης γνωστό σήμερα πως σουνίτες αντάρτες επιτέθηκαν στο βόρειο χωριό Μπασίρ, που κατοικείται από τουρκμενικής καταγωγής σιίτες και βρίσκεται σε απόσταση 15 χλμ. νοτίως του Κιρκούκ, αλλά απωθήθηκαν έπειτα από συγκρούσεις με την τοπική πολιτοφυλακή και αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες διήρκεσαν μία ώρα.

Το ιρακινό κρατικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο Ιρακίγια μετέδωσε πως ο στρατός σκότωσε σήμερα δύο διοικητές του ΙΚΙΛ, χωρίς να κάνει γνωστό πού συνέβη αυτό στη χώρα.

Την ίδια ώρα, οι ένοπλοι σουνίτες ανάρτες έχουν από χθες το βράδυ εμπλακεί σε πολύ σκληρές μάχες στην ανατολική Συρία κοντά στα ιρακινά σύνορα με αντικαθεστωτικούς αντάρτες που μάχονται κατά του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Άσαντ. 

Από τον Ιανουάριο, οι χθεσινοί σύμμαχοι κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ έχουν γίνει εχθροί. Οι αντάρτες, μετριοπαθείς και ισλαμιστές που έχουν συμμαχήσει με το Μέτωπο αλ-Νόσρα, το συριακό κλάδο της Αλ-Κάιντα, διεξάγουν πόλεμο εναντίον του ΙΚΙΛ λόγω των ηγεμονικών βλέψεών του και της εξαιρετικά βάρβαρης συμπεριφοράς του.

Διαβάστε ακόμη:

«Έκτακτα» μέτρα εξετάζουν οι ΗΠΑ για την αναχαίτιση του ΙΚΙΛ στο Ιράκ

Στη δημοσιότητα εικόνες ομαδικών εκτελέσεων στο Ιράκ

Το «χαλιφάτο» του ISIL

Τόνι Μπλερ: «Δεν ευθύνεται η επέμβαση του 2003 στο Ιράκ για τη σημερινή κρίση»