Σταϊκούρας: Η ρύθμιση για τη ΛΑΡΚΟ αποτρέπει την άτακτη χρεοκοπία της

Σταϊκούρας: Η ρύθμιση για τη ΛΑΡΚΟ αποτρέπει την άτακτη χρεοκοπία της
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλάει στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης: "Προστασία προσωπικών Δεδομένων" με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, στην Αθήνα, Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Σε περίπου 2.000 υπολογίζονται οι περιπτώσεις εκείνων που μπορούν να υπαχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου για την πρώτη κατοικία, δήλωσε στη Βουλή», ο υπουργός Οικονομικών.

«Η κυβέρνηση τολμά και αντιμετωπίζει τα προβλήματα που δημιουργούν στην ελληνική οικονομία οι «πληγές» της ΕΑΒ, των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, της ΛΑΡΚΟ και της ΕΛΒΟ», τόνισε στη Βουλής ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας επί του νομοσχεδίου με το οποίο κυρώνεται η ΠΝΠ «για την αύξηση του ποσού του κοινωνικού μερίσματος για το έτος 2019, την παράταση ισχύος του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών και την παράταση της προθεσμίας κατάργησης υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων» (Α΄ 212) και άλλες διατάξεις». Πρόκειται για τέσσερις  δύσκολες υποθέσεις, που δεν τις κρύβουμε κάτω από το χαλί κι έχουν συσσωρευμένα χρέη άνω των 2,5 δισ. ευρώ, «όσο ένας ΕΝΦΙΑ», είπε ο κ. Σταϊκούρας, περιγράφοντας τις κινήσεις της κυβέρνησης για τις εταιρείες αυτές, και ειδικότερα για την υπόθεση της ΛΑΡΚΟ, που περιλαμβάνεται σε τροπολογία στο νομοσχέδιο.

Ακόμα και εάν διαγράφονταν ως δια μαγείας οι συσσωρευμένες ζημιές της ΛΑΡΚΟ, η εταιρεία λειτουργεί κάθε μήνα με ζημιά, είπε ο κ. Σταϊκούρας περιγράφοντας τις ρυθμίσεις της τροπολογίας: Εμείς επιδιώκουμε τη διατήρηση της δραστηριότητάς της κι ανάληψή της από ιδιώτη επενδυτή, είπε. Στόχος είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να γίνουν οι επενδύσεις εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης της εταιρείας προς όφελος των εργαζόμενων, της τοπικής κοινωνίας και της εθνικής οικονομίας. Η ρύθμιση αυτή αποτρέπει το σενάριο της άτακτης χρεοκοπίας, ενώ η εγκατάσταση του ειδικού διαχειριστή δεν σημαίνει διακοπή λειτουργίας, ούτε επιφέρει λύση συμβάσεων, παρατήρησε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο ίδιος τόνισε ότι για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια η ΛΑΡΚΟ επιχορηγείται με 35 εκατ. ευρώ για να πληρωθεί η κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας, η προμήθεια καυσίμων και πρώτων υλών, καθώς και οι αμοιβές εργολάβων και προσωπικού. Για την υποχρέωση του ειδικού διαχειριστή να μειώσει το μισθολογικό κόστος μεσοσταθμικά κατά 25%, είπε ότι δεν μπορεί οι φορολογούμενοι να σηκώσουν όλο το βάρος τη διάσωσης.

Ο κ. Σταϊκούρας στάθηκε επίσης σε άλλη τροπολογία του νομοσχεδίου με την οποία υπάγονται στον υπερμειωμένο συντελεστή 6% τα διαγνωστικά ραδιοφάρμακα και οι υπηρεσίες ακτινοθεραπειών σε δυσίατα νοσήματα. Αποδεικνύεται πως με την έκτακτη ενίσχυση στο κοινωνικό μέρισμα και τη μείωση του ΦΠΑ «είμαστε και θα παραμείνουμε σταθερά δίπλα στους πολίτες» είπε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στους πολίτες που δυνητικά θα μπορούσαν να ενταχθούν στην πλατφόρμα προστασίας της α’ κατοικίας τους, λέγοντας ότι, για διάφορους λόγους, μόλις 2.000 πολίτες αξιολογούνται για την ευνοϊκή ρύθμιση του νόμου. Ωστόσο, πρόσθεσε, η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια ώστε να μπουν περισσότεροι. Όσο για την επόμενη φάση, στην οποία «θα τεθούν προ των ευθυνών τους οι στρατηγικοί κακοπληρωτές», είπε ότι «θα υπάρξουν προβλέψεις για δεύτερη ευκαιρία σε ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Με την κυβερνητική τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ «δεν βλέπουμε μια προσπάθεια εύρεσης στρατηγικού επενδυτή, αλλά την “ταφόπλακα” της εταιρείας», υποστήριξε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία μήπως αντί της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου, γίνει «πλιάτσικο». Σύμφωνα με τον κ. Χατζηγιαννάκη, με την τροπολογία δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, ούτε των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του κ. Χατζηγιαννάκη, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε σχέδιο για τη ΛΑΡΚΟ και, εάν έχει εναλλακτική πρόταση, να την καταθέσει.

Η τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ δεν διασφαλίζει τη βιωσιμότητά της, υποστήριξε ο αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Γ. Αρβανιτίδης. Τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο και δεν ανοίγει τη συζήτηση των «κρίσιμων μεταλλευμάτων» του νικελίου και κοβαλτίου, για τα οποία υπάρχει τεράστιο ευρωπαϊκό ενδιαφέρον. Είπε επίσης ότι κακώς η κυβέρνηση ρίχνει το φταίξιμο στους εργαζόμενους, όταν «ο φταίχτης είναι το “σορτάρισμα” κυβέρνησης και αγοράς στις πλάτες του ελληνικού λαού».

Καταστροφική χαρακτήρισε την «τροπολογία-ντροπή» της κυβέρνησης για τη ΛΑΡΚΟ ο βουλευτής του ΚΚΕ, Ι. Δελής, καλώντας την να την αποσύρει. Η κυβέρνηση, σημείωσε, στέλνει με κυνικό τρόπο στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους και για τους υπόλοιπους σφαγιάζει μισθούς και δικαιώματα. Οι μεταλλεργάτες, πρόσθεσε, ξέρουν να μετράνε τους νεκρούς τους στη δουλειά. Τρεις νεκροί υπήρξαν μόνο τους δύο τελευταίους μήνες. Αυτούς συκοφαντεί η «βρώμικη κυβερνητική προπαγάνδα» είπε ο κ. Δελής, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «πετά στα σκυλιά» τον ορυκτό πλούτο της χώρας και μια επιχείρηση, από τις μεγαλύτερες του κόσμου στην εξόρυξη σιδηρονικελίου.

Για ανυπαρξία σχεδίου και «αποσπασματικές λύσεις» επέκρινε την κυβέρνηση για το θέμα της ΛΑΡΚΟ ο αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Β. Βιλιάρδος. «Λέτε ότι η ΛΑΡΚΟ χρωστά 500 εκατ. ευρώ, αλλά δεν λέτε ότι η εταιρεία διαθέτει αποθέματα νικελίου 16 δισ. ευρώ» παρατήρησε.

«Η κυβέρνηση ξεπουλά άρον άρον τη ΛΑΡΚΟ, χωρίς να βάζει στη ζυγαριά το κοινωνικό κόστος από τη μείωση του προσωπικού» είπε ο αγορητής του ΜέΡΑ25, Γ. Λογιάδης. Επέκρινε την κυβέρνηση ότι δυσφημεί την εταιρεία έναντι των πιθανών αγοραστών, παρά τη μεγάλη αξία της, και υποστήριξε ότι το όποιο «χάος» στην εταιρεία σχετίζεται με τους κομματικούς διορισμούς των διοικήσεων από τις κυβερνήσεις, οι οποίες, αφού προκάλεσαν το πρόβλημα, ισχυρίζονται τώρα ότι διαθέτουν τη λύση.