Στάινμαϊερ: Αντιστρέφεται το αρνητικό κλίμα στις ελληνογερμανικές σχέσεις

Στάινμαϊερ: Αντιστρέφεται το αρνητικό κλίμα στις ελληνογερμανικές σχέσεις

«Είμαι ικανοποιημένος που η ατμόσφαιρα στις γερμανο-ελληνικές συνομιλίες τις τελευταίες ημέρες άλλαξε και βελτιώθηκε σημαντικά» επισήμανε ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών.

Με δήλωσή του, ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, δήλωσε πως το κλίμα στις σχέσεις Αθήνας-Βερολίνου έχει βελτιωθεί και αυτό αναμένεται να βοηθήσει στο αρχίσουν σοβαρές διαπραγματεύσεις για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

«Είμαι ικανοποιημένος που η ατμόσφαιρα στις γερμανο-ελληνικές συνομιλίες τις τελευταίες ημέρες άλλαξε και βελτιώθηκε σημαντικά. Το γεγονός από μόνο του δεν θα επιλύσει τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας, αλλά αναμφίβολα αποτελεί πρόκριμα για την έναρξη σοβαρών συνομιλιών τις ερχόμενες ημέρες» επισήμανε ο Στάινμαϊερ.

«Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι αυτό δεν είναι ακόμη η λύση για τα προβλήματα οικονομικής πολιτικής τα οποία πρέπει να ξεπεραστούν. Αλλά είναι αναμφίβολα μια προϋπόθεση ώστε τις επόμενες ημέρες να μπούμε σε σοβαρές συζητήσεις μεταξύ μας», τόνισε ο κ. Σταϊνμάγερ και εξέφρασε την ελπίδα οι δύο επισκέψεις, του Έλληνα υπ. Εξωτερικών και του πρωθυπουργού, «να συνέβαλαν ώστε η παραφωνία που υπήρχε στις διμερείς γερμανοελληνικές σχέσεις να μην μεταφερθεί στο μέλλον».

«Προσπάθησα σήμερα και στη συζήτηση με τον υπουργό Εξωτερικών να κάνω σαφές ότι οι δυσκολίες οικονομικής πολιτικής της Ελλάδας πρέπει να ξεπεραστούν μέσω μιας συνομιλίας μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης και ότι δεν θα έπρεπε να δημιουργηθεί στην Ελλάδα η εντύπωση ότι όλα πρέπει να διευθετηθούν στις γερμανοελληνικές σχέσεις», συνέχισε ο Γερμανός υπουργός, για να επισημάνει ότι δεν είναι έτσι.

«Θέλουμε, αντιθέτως, να φροντίσουμε ώστε οι γερμανοελληνικές σχέσεις να μην ζημιωθούν λόγω των προβλημάτων που πρέπει να επιλυθούν. Για αυτό συμφώνησα -και σήμερα εδώ το επανέλαβα- ότι θέλουμε μαζί με την Ελλάδα να συστήσουμε μια Ομάδα Εργασίας στην οποία θέλουμε να συμφωνήσουμε για την κατάσταση των σχέσεων και να ερευνήσουμε πού θα μπορούσαμε αυτές τις σχέσεις να τις εμβαθύνουμε περαιτέρω», κατέληξε.

Με τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και την ηγεσία των Πρασίνων θα συναντηθεί αργότερα ο Τσίπρας

Εξάλλου, σε συνάντηση που είχε ο κ. Τσίπρας με τον επικεφαλής της ΚΟ της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), ο Γκρέγκορ Γκίζι ζήτησε αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη και τόνισε ότι υπάρχει αμοιβαίο συμφέρον από τη σωτηρία της Ελλάδας, καθώς, όπως είπε, αν η Ελλάδα δεν έχει την ευκαιρία να ορθοποδήσει, η Γερμανία θα έχει μεγάλες οικονομικές απώλειες.

Ακολούθως ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Μνημείο του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος και αργότερα θα δεχθεί τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και την ηγεσία των Πρασίνων.

Γιατί η Μέρκελ δεν εμπιστεύεται κανέναν Έλληνα πολιτικό.