«Γιατί η Μέρκελ δεν εμπιστεύεται κανέναν Έλληνα πολιτικό»

«Γιατί η Μέρκελ δεν εμπιστεύεται κανέναν Έλληνα πολιτικό»

Πώς σχολιάζουν τα γερμανικά ΜΜΕ την επίσκεψη Τσίπρα στο Βερολίνο - Καλό κλίμα αλλά και μεγάλες διαφορές. 

Στο χρόνο που επέλεξε να επισκεφθεί το Βερολίνο ο Έλληνας πρωθυπουργός, αλλά και στην απαρέγκλιτη τήρηση της γερμανικής γραμμής από την καγκελάριο Μέρκελ, εστιάζουν το ενδιαφέρον τους τα γερμανικά δημοσιεύματα, που αναφέρονται στη χθεσινή συνάντηση των δύο ηγετών στη Γερμανία.

Handelsblatt: Τσίπρας-Μέρκελ: «Ευγενική διαφωνία»
Για… ευγενική διαφωνία κάνει λόγο δημοσίευμα της Handelsblatt, το οποίο αποτιμά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο στο Βερολίνο. «Η Μέρκελ και ο Τσίπρας αντήλλαξαν αστεϊσμούς, όμως η επίλυση της διαφοράς για το χρέος της Αθήνας παραμένει απροσδιόριστη», σημειώνει το άρθρο το οποίο προσθέτει: «Υπάρχουν συναντήσεις των οποίων η αξία είναι το γεγονός και μόνο ότι λαμβάνουν χώρα. Η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο Βερολίνο είναι μία από αυτές. Μετά από εβδομάδες κλιμάκωσης της έντασης για το χρέος, η Άνγκελα Μέρκελ προσκάλεσε τον ομόλογό της στο Βερολίνο».

Der Spiegel: «Θα διεκδικήσει τελικά»!
«Οι ελληνογερμανικές σχέσεις είναι άσχημες, όλοι το γνωρίζουν αυτό. Όμως, κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην Άνγκελα Μέρκελ απεφεύχθη μια πραγματική συζήτηση. Στην περίπτωση αυτή, η διαφορά πρέπει επιτέλους να επιλυθεί ανοιχτά -είναι ο μόνος τρόπος που μπορεί να επιτευχθεί αυτό», σχολιάζει σήμερα δημοσίευμα που φιλοξενείται στην ηλεκτρονική σελίδα του περιοδικού «Der Spiegel».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται: «Για ένα πράγμα δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς τον Αλέξη Τσίπρα κατά την πρώτη του κοινή εμφάνιση με την Άνγκελα Μέρκελ: ότι έφερε πολύ λίγα για να συζητήσουν. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκ νέου στο γεγονός πως τα προγράμματα λιτότητας για τη χώρα του δεν ήταν επιτυχή, στο σκάνδαλο της Siemens και στο αναγκαστικό κατοχικό δάνειο. Πληθώρα θεμάτων για τα οποία θέλαμε να ακούσουμε τη γνώμη της οικοδέσποινας».

FAZ: «Ο Τσίπρας προσκάλεσε τη Μέρκελ στην Ελλάδα»
«Η επίσκεψη στο Βερολίνο διήρκησε μέχρι τα μεσάνυχτα. Τώρα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προσκάλεσε την καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, στην Αθήνα. Η κερδοσκοπία γύρω από την λίστα των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης θα έρθει σύντομα στο τέλος της», σημειώνει σήμερα δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung το οποίο υπογραμμίζει το συμβολισμό και τη σημασία της πρόσκλησης που απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας.

Die Welt: «Γιατί η Μέρκελ δεν εμπιστεύεται κανέναν Έλληνα πολιτικό»
Στο χρόνο που επέλεξε ο Έλληνας πρωθυπουργός να επισκεφθεί το Βερολίνο εστιάζει δημοσίευμα της εφημερίδας «Die Welt», το οποίο παράλληλα σημειώνει πως η Γερμανίδα καγκελάριος συνεχίζει να τηρεί επιφυλακτική στάση απέναντι στους Έλληνες πολιτικούς: «Ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε αργά στο Βερολίνο. Μόλις δύο μήνες πριν, ο πάντα επιδεικτικά εμφανιζόμενος χωρίς γραβάτα 40χρονος επελέγη να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ της άκρας αριστεράς και του δεξιού λαϊκιστικού κόμματος. Αλλά μόλις τη Δευτέρα ο δρόμος του τον οδήγησε στο Βερολίνο. Μέχρι τότε απέφευγε επιδεικτικά τη Γερμανία- τον σημαντικότερο πιστωτή της χώρας του», σημειώνει το δημοσίευμα.

Διαβάστε ακόμη: 

«Πέντε συμπεράσματα από την επίσκεψη Τσίπρα στο Βερολίνο»