«Σταματήστε αυτήν την φάρσα τώρα!»

REUTERS

Αυστηρό μήνυμα στους Ρεπουμπλικάνους να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό και να βάλουν τέλος στην παράλυση των ΗΠΑ έστειλε ο Μπαράκ Ομπάμα.

«Ψηφίστε έναν προϋπολογισμό, σταματήστε αυτήν την φάρσα και δώστε τέλος σε αυτήν την παράλυση τώρα!». Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπόενερ για την παράλυση του κράτους.

Στην ομιλία που εκφώνησε σε κατασκευαστική εταιρεία στο Ρόκβιλ στο Μέριλαντ, ο Αμερικανός πρόεδρος επέρριψε ευθύνες για την τριήμερη ήδη παράλυση του κράτους στην «εμμονή» των Ρεπουμπλικάνων του Κονγκρέσου να εγείρουν εμπόδια στη μεταρρύθμισή του για το σύστημα υγείας -το πρόγραμμα Obamacare– και την επιρροή που ασκούν οι συντηρητικοί που υποστηρίζονται από το λεγόμενο Κίνημα του Τσαγιού (το Tea Party) στους επικεφαλής του κόμματος.

«Το μόνο πράγμα που παραλύει το κράτος, το μόνο πράγμα που εμποδίζει τους ανθρώπους να επιστρέψουν στις δουλειές τους, τη θεμελιώδη έρευνα να ξαναρχίσει και τις κατασκευαστικές εταιρείες να εξασφαλίσουν δάνεια (…) το μόνο πράγμα που το εμποδίζει αυτό να γίνει εντός των πέντε επόμενων λεπτών, είναι το ότι ο Τζον Μπόενερ δεν θέλει ούτε καν να δώσει άδεια για μια ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου για τον προϋπολογισμό, επειδή δεν θέλει να αποξενωθεί από τους εξτρεμιστές στο κόμμα του», είπε ο Ομπάμα.

«Όσο παρατείνεται αυτό, τόσο χειρότερο γίνεται και δεν βγάζει κανένα νόημα! Ο αμερικανικός λαός εξέλεξε τους εκπροσώπους του για να κάνουν τη ζωή του ευκολότερη κι όχι δυσκολότερη!», διαμαρτυρήθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Όλο το ζήτημα συνοψίζεται σε ένα πράγμα, στην εμμονή των Ρεπουμπλικάνων με τον Νόμο περί Προσιτής Κοινωνικής Πρόνοιας. Αυτό φαίνεται ότι είναι το μόνο πράγμα που ενώνει αυτήν την ώρα το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα και πρόσθεσε πως ο μόνος προφανής τρόπος για να «πάρει ξανά μπρος» το ομοσπονδιακό κράτος, είναι μια απευθείας ψηφοφορία για να ξαναλειτουργήσει η κυβέρνηση.

Διαβάστε ακόμη: Πώς έφτασαν οι ΗΠΑ στο σημείο μηδέν

Από την άλλη πλευρά, ο Μπόενερ που συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ομπάμα κι άλλους επικεφαλής του Κονγκρέσου χθες το βράδυ στον Λευκό Οίκο, εξέφρασε μετά την συνάντηση αυτή τη λύπη του για το γεγονός ότι ο πρόεδρος «επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι δεν θέλει να διαπραγματευτεί».

Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων έχουν επίσης απειλήσει να συνδέσουν το θέμα της μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας με αυτό της αύξησης του ορίου του χρέους, που πρέπει να γίνει, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, ως τις 17 Οκτωβρίου. Αν το Κογκρέσο δεν δώσει το πράσινο φως στην αύξηση του ορίου του χρέους, οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωπες με μια στάση πληρωμών από αυτήν την ημερομηνία, κάτι το πρωτοφανές.

Σήμερα από το Ρόκβιλ ο Ομπάμα δήλωσε για άλλη μια φορά ότι δεν θα υποχωρήσει στις αξιώσεις για «λύτρα» των Ρεπουμπλικάνων και απέκλεισε να διαπραγματευτεί για το όριο του χρέους. Προειδοποίησε ακόμη ότι η συζήτηση για τον προϋπολογισμό θα ακολουθηθεί από μια ακόμη πιο σημαντική συζήτηση για την αύξηση του ορίου του χρέους, το οποίο μπορεί να έχει πολύ χειρότερες συνέπειες για την οικονομία. «Αν τα θαλασσώσουμε εμείς, θα τα θαλασσώσουν όλοι», είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

Διαβάστε ακόμη: Προειδοποίηση στις ΗΠΑ στέλνει η Κριστίν Λαγκάρντ