Προειδοποίηση στις ΗΠΑ στέλνει η Κριστίν Λαγκάρντ

Προειδοποίηση στις ΗΠΑ στέλνει η Κριστίν Λαγκάρντ

Ενδεχόμενη τεχνητή χρεοκοπία των ΗΠΑ θα έχει επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

«Η δημοσιονομική παράλυση είναι ήδη επιζήμια, αλλά η αδυναμία αύξησης του ορίου του χρέους θα ήταν ακόμη χειρότερη», προειδοποίησε σήμερα η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, σε ομιλία της στην Ουάσινγκτον, ενόψει της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, την ερχόμενη εβδομάδα.

Η παρούσα παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους λόγω της αδυναμίας των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών να συμφωνήσουν στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης θα έχει επιπτώσεις και σε παγκόσμιο επίπεδο εάν συνεχιστεί, δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ. Η Λαγκάρντ τόνισε ότι οι ΗΠΑ έχουν «ιδιαίτερη ευθύνη» απέναντι στην παγκόσμια οικονομία όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, δεδομένου ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) ενδέχεται σύντομα να περιορίσει τις ενέσεις ρευστότητας στην αγορά.

Από την Τρίτη, στις ΗΠΑ έχουν κλείσει όλες οι μη αναγκαίες υπηρεσίες του ομοσπονδιακού κράτους και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε υποχρεωτική αργία. Οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι θα πρέπει μέχρι τις 17 Οκτωβρίου να καταλήξουν σε μια συμφωνία για την αύξηση του ορίου του χρέους, ώστε να μπορέσει το ομοσπονδιακό κράτος να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις του.

Αναφερόμενη στον υπόλοιπο κόσμο, η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι υπάρχουν ενδείξεις προόδου στην Ιαπωνία και στις χώρες της ευρωζώνης, επισημαίνοντας όμως ότι η μετάβαση σε μια πιο σταθερή ανάπτυξη μπορεί να χρειαστεί ακόμη λίγο χρόνο. «Η ευρωζώνη “πήρε ανάσα” την άνοιξη, μετά από έξι συνεχόμενα τρίμηνα ύφεσης και η οικονομία της αναμένεται ότι θα αυξηθεί περίπου κατά 1% το 2014», είπε η κα. Λαγκάρντ.

Διαβάστε ακόμη: Μετά το «λουκέτο», ο κίνδυνος της τεχνητής χρεοκοπίας