Σταματήστε να τσεκάρετε τα email μετά τη δουλειά!

Σταματήστε να τσεκάρετε τα email μετά τη δουλειά!

Σας εξαντλεί και σας χαλά την ισορροπία προσωπικής – επαγγελματικής ζωής.

της Μαντλίν Φάρμπερ

Δεν είναι μόνο τα εκατοντάδες μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη δουλειά και ο χρόνος που χάνετε διαβάζοντάς τα. Το στρες που προκύπτει απ’ το να τα τσεκάρετε έξω απ’ το ωράριο εργασίας σας μπορεί να σας εξαντλήσει.

Μια νέα μελέτη με τίτλο ‘Exhausted but Unable to Disconnect’ των Λιούμπα Μπέλκιν (Πανεπιστήμιο Lehigh), Ουίλιαμ Μπέκερ (Πανεπιστήμιο Virginia Tech) και Σαμάνθα Κόνροϊ (Πανεπιστήμιο Colorado State) δείχνει ότι αυτό που σας ρίχνει ψυχολογικά δεν είναι ο χρόνος που αφιερώνετε στα επαγγελματικά σας email αλλά η ιδέα ότι πρέπει να απαντήσετε σ’ αυτά εκτός του ωραρίου εργασίας σας.

«Αυτό που εντοπίσαμε είναι ότι οι άνθρωποι που νοιώθουν ότι πρέπει να απαντήσουν σε email εκτός της δουλειάς εξαντλούνται συναισθηματικά, εν μέρει επειδή δεν μπορούν να αποστασιοποιηθούν απ’ τη δουλειά» έγραψε στη μελέτη η Κόνροϊ, επίκουρη καθηγήτρια διοίκησης επιχειρήσεων στο College of Business του CSU. Δεν μπορούν να ξεφύγουν απ’ τη δουλειά όταν πηγαίνουν σπίτι, ενώ υποτίθεται ότι τότε πρέπει να ανακτήσουν δυνάμεις».

Η μελέτη, η οποία χρησιμοποίησε δεδομένα από 297 εργαζόμενους ενήλικες, δεν είναι η πρώτη που βρήκε ότι το τσεκάρισμα μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αργά επιδρά αρνητικά στην ευημερία των εργαζομένων. Όμως, πλάι σ’ αυτό, εξέτασε κι ένα άλλο, λιγότερο γνωστό πρόβλημα: την προσδοκία ότι οι εργαζόμενοι θα απαντήσουν σε επαγγελματικά email εκτός των ωρών εργασίας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, αυτή η πρακτική δημιουργεί στρες και βλάπτει, ανεξάρτητα από τον χρόνο που απαιτείται για το οποιοδήποτε email.

Η προσδοκία αυτήν δεν προκαλείται κατ’ ανάγκη μέσω μιας επίσημης εταιρικής πολιτικής, συμπέραναν οι ερευνητές. Αντίθετα, μπορεί να είναι κομμάτι συμπεριφοράς μιας συγκεκριμένης «οργανωτικής κουλτούρας». Με άλλα λόγια, αν ένας εργοδότης στέλνει email σε ώρες εκτός εργασίας και αναμένει μια ταχεία απάντηση, τότε και οι εργαζόμενοι υποτίθεται ότι πρέπει να κάνουν το ίδιο.

«Άρα, αν ένας οργανισμός διαιωνίζει την κουλτούρα του ‘πάντα διαθέσιμος’, ίσως να αποτρέπει τους εργαζομένους του από την πλήρη απεμπλοκή απ’ τη δουλειά, οδηγώντας σε χρόνιο στρες» έγραψε η Μπέλκιν, αναπληρώτρια καθηγήτρια διοίκησης επιχειρήσεων στο College of Business and Economics του Lehigh.

Η λύση; Οι εργοδότες θα πρέπει να λένε στους εργαζομένους τους ότι τα email που στέλνονται εκτός ωραρίου δεν απαιτούν άμεση απάντηση. Επίσης, οι ερευνητές συστήνουν στους εργοδότες να ορίσουν πότε επιτρέπεται η αποστολή email και πότε όχι – π.χ. όχι τα σαββατοκύριακα, ή μετά τις 10 το βράδυ.

«Οι οργανισμοί αλλά ακόμα και οι μεμονωμένοι μάνατζερ μπορούν να επηρεάσουν το πόσο εξαντλημένο είναι το προσωπικό τους με μικρά πράγματα, όπως π.χ. εξηγώντας πότε θέλουν να δίδονται απαντήσεις σε email και αλλάζοντας τον τρόπο διαχείρισης της επικοινωνίας εκτός ωραρίου» κατέληξε η Μπέλκιν.

Πηγή: fortune.com