StartSmart Greece: Από την έμπνευση στην πράξη

StartSmart Greece: Από την έμπνευση στην πράξη

Σημαντικές προσωπικότητες του παγκόσμιου τεχνολογικού χώρου μοιράστηκαν στο συνέδριο του ΜΙΤ Enterprise Forum Greece τις πολύτιμες εμπειρίες τους.

Συμπληρώνοντας το δεύτερο χρόνο λειτουργίας του στην Ελλάδα, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός ΜΙΤ Enterprise Forum Greece διοργάνωσε το Σάββατο, 24 Οκτωβρίου, στο American College of Greece to ολοήμερο συνέδριο StartSmart Greece.

Στόχος του συνεδρίου ήταν να εμπνεύσει, να διασυνδέσει, να εκπαιδεύσει και να ενημερώσει την ελληνική τεχνολογική επιχειρηματική κοινότητα προκειμένου να συμβάλει άμεσα και ουσιαστικά στην ανάπτυξής της. Οι ομιλίες και τα διαδραστικά εργαστήρια επικεντρώθηκαν στα εμπειρικά διδάγματα, τις συνιστώμενες μεθοδολογίες δράσης καθώς και σε άλλα συστατικά, καθοριστικά της επιδιωκόμενης επιτυχίας.

Μέσα από τις 4 παρουσιάσεις σημαντικών ομιλητών σχετικά με τις προοπτικές που δημιουργούνται, την ανάλυση αξιόλογων case studies, και την ανοιχτή μεταξύ τους συζήτηση, οι συμμετέχοντες διερεύνησαν τις παγκόσμιες εξελίξεις στην τεχνολογία, τις σύγχρονες προκλήσεις, τις ουσιωδέστερες καλές πρακτικές εγκαθίδρυσης, ανάπτυξης και προώθησης της επιχείρησής τους και κυρίως άντλησαν έμπνευση από την ένθερμη προτροπή όλων ομιλητών για την ανάγκη συνέχειας της προσπάθειάς τους σε πείσμα των δύσκολων συνθηκών.

Στη συνέχεια οι 3 νικητές του περσινού διαγωνισμού MITEF Greece Startup Competition (RTsafe, reportbrain Limited και TomoTECH) είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν στο κοινό τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που εξελίσσουν. Επιπλέον οι ομάδες του διαγωνισμού MITEF Greece Startup Competition (CareAcross, eLearning Industries Ltd. – MyeTutor.org, Eventora Connect, joincargo, ismood, reportbrain Limited, RTsafe, MuseRobotics και TomoTECH) έλαβαν μέρος στην Startup Expo, προκειμένου να προσελκύσουν συνεργάτες και να δικτυωθούν με τους επενδυτές και την τεχνολογική κοινότητα γενικότερα. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν 4 διαδραστικά εκπαιδευτικά εργαστήρια, που ανέλυσαν διεξοδικά ζητήματα όπως: α) Στρατηγικές μετάβασης από την έρευνα στον επιχειρηματικό στίβο, β) Οι πρακτικές της παγκόσμιας αγοράς μέσα από την ιστορία της εταιρίας Endeca, γ) Πως πρέπει να σκέφτεται ένας 3D designer: ένας πρακτικός οδηγός, και δ) Κατανόηση της νέας πρωτοβουλίας του ΜΙΤ, SOLVE μέσω διαδραστικού εργαστηρίου.

Στην εκδήλωση φιλοξενήθηκαν ομιλητές με σημαντική διεθνή ερευνητική και επιχειρηματική δραστηριότητα: η Chris Shipley, Executive Producer SOLVE, MIT Technology Review, η Φωτεινή Αγραφιώτη, Chief Innovation Officer, Architech& Founder, Architech Labs, o Steve Papa, Founder & CEO, Parallel Wireless; Cazena, Technology Ventures, o Alfonso (AJ) Perez, CEO, NVBOTS και η Antoinette Matthews, Executive Director, MITEF Global.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος του ΜΙΤ Enterprise Forum Greece, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο του συνεδρίου ανακοίνωσε το διαγωνισμό MITEF Greece Startup Competition που θα διεξαχθεί για δεύτερη φορά στη χώρα μας και ο οποίος απευθύνεται σε νέους επιχειρηματίες και ομάδες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της τεχνολογίας. Ο διαγωνισμός ακολουθεί τα πρότυπα και τις πρακτικές αντίστοιχων διαγωνισμών, που πραγματοποιεί το MIT Enterprise Forum στις Η.Π.Α. και σε άλλες χώρες, και στοχεύει να εντοπίσει και να αναδείξει νέες επιχειρηματικές ομάδες στον τομέα της τεχνολογίας που έχουν την δυναμική να δραστηριοποιηθούν στην παγκόσμια αγορά. Τελικός στόχος του είναι η ανάδειξη και βράβευση ταλαντούχων και φιλόδοξων ελληνικών ομάδων και η προβολή τους διεθνώς μέσα από το δίκτυο του MIT Enterprise Forum. Οι εγγραφές στο διαγωνισμό ξεκινούν στις 28 Οκτωβρίου, 2015 και λήγουν 20 Δεκεμβρίου 2015 ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λαμβάνουν ήδη περισσότερες πληροφορίες μέσα από στον ακόλουθο ιστότοπο: MITEF Greece Startup Competition 2016.

Την προσπάθεια του MIT Enterprise Forum στην Ελλάδα καθώς και την πραγματοποίηση του συνεδρίου υποστήριξαν δωρητές, χορηγοί και στρατηγικοί συνεργάτες καθώς και χορηγοί επικοινωνίας. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος συμμετέχει ως Ιδρυτικός Δωρητής του οργανισμού. Χρυσός χορηγός του συνεδρίου ήταν η Microsoft Hellas. Χορηγοί του οργανισμού είναι επίσης το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το egg – enter•grow•go, μια πρωτοβουλία Eταιρικής Kοινωνικής Eυθύνης της Eurobank. Χορηγός φιλοξενίας είναι το Athenaeum Intercontinental Hotel και το American College of Greece. To συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την υποστήριξη της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα. Επίσης, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Mindspace, NTUA Entrepreneurship Club και οι εταιρίες Septem, Starbucks, Truffles Barbarigou και Uber συμμετείχαν ως υποστηρικτές της εκδήλωσης. Διεθνής χορηγός επικοινωνίας του MITEF Greece είναι το ΜΙΤ Technology Review.

Σημαντικά σημεία και αναφορές ομιλητών

Η Chris Shipley είναι μια κορυφαία αναλύτρια στον τομέα της τεχνολογίας και για περισσότερα από 30 χρόνια έχει αξιολογήσει πάνω από 1.000 επιχειρηματικά σχέδια στη Silicon Valley. Η Chris ηγείται πλέον ενός νέου εγχειρήματος του πανεπιστημίου MIT, το οποίο ονομάζεται SOLVE, και συγκεντρώνει κορυφαίους επιστήμονες, επιχειρηματίες, ακτιβιστές και σημαντικούς πολιτειακούς φορείς προκειμένου να εντοπίσουν και να εξετάσουν από κοινού σημαντικά προβλήματα δρώντας συνεργατικά προς την επίλυσή αυτών. Στην εναρκτήρια ομιλία του StartSmart Greece, η Chris ξεκίνησε τονίζοντας πως «η δράση είναι το αντίδοτο της απάθειας, της κυνικότητας και της απελπισίας. Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και υλοποιείστε το όνειρό σας. Επιλέξτε τι θέλετε να κάνετε και πάρτε την απόφαση να μην είστε παθητικοί, θύματα των όποιων συνθηκών. Σηκωθείτε από το κρεβάτι, συνεχίστε να πορεύεστε, μην το βάζετε κάτω!». Παραθέτοντας τα παραδείγματα εταιριών που δημιουργήθηκαν προκειμένου να αντιμετωπίσουν ενεργά τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας, η Chris υπογράμμισε πως όλοι μας θα πρέπει να ζούμε με τρόπο ειλικρινή και συμπονετικό προκειμένου να καταφέρουμε να συμβάλλουμε με όποιο τρόπο μπορούμε στους τομείς της εκπαίδευσης, της ιατρικής, της ενέργειας και των τροφίμων καθώς και των υποδομών. «Μπορείτε να αλλάξετε τον κόσμο. Να είστε τολμηροί. Να είστε θαρραλέοι. Να είστε όσο καλύτεροι μπορείτε!», ολοκλήρωσε κερδίζοντας το δυνατό χειροκρότημα του κοινού.

Ο επιχειρηματίας και επενδυτής Steve Papa, ο ιδρυτής της εταιρίας Endeca, εταιρία η οποία αποτέλεσε την 6η μεγαλύτερη εξαγορά της Oracle στα χρονικά (στην ανακοίνωση του 2011 αναφέρεται το ύψος των 1,1 δισ. $), ανέπτυξε τη θεμελιώδη σημασία της διαδικασίας επίλυσης προβλημάτων για τους νέους επιχειρηματίες: «Η έμπνευση αποτελεί μια στιγμιαία ιδέα ή το σημείο εντοπισμού ενός προβλήματος. Η καινοτομία όμως είναι μια επίμονη διαδικασία με ορόσημα τις διαρκείς προκλήσεις. Αυτή τη διαδικασία (Pulling the String) ενεργοποιεί εκείνος που έχει τον ορθό έλεγχο μιας επιχείρησης». Η διαδικασία της επίλυσης προβλημάτων αποτελεί ένα ταξίδι ανακάλυψης, αποδοχής και εφαρμογής νέων συστημάτων ή αντιλήψεων για τη δημιουργία μιας εταιρίας. Η επιλογή του άξονα προσέγγισης, η σύλληψη και η εφαρμογή ενός σχεδίου αποτελούν μέρος της διαδικασίας. Η διαδικασία αυτή είναι εντέλει το σημείο όπου η επιμονή και η έμπνευση συναντιούνται. Παραθέτοντας τα εμπειρικά του συμπεράσματα από τις startups που διαχειρίστηκε και οι οποίες εντέλει κατέκτησαν την παγκόσμια αγορά ο Steve κατέληξε τονίζοντας πως το να εκτιθέμεθα σε προβλήματα μας δημιουργεί καινούργια πεδία έμπνευσης και δημιουργικής σκέψης. «Αναπτύξτε διαφορετικές δεξιότητες και ανακαλύψτε διάφορα πεδία δράσης. Καλλιεργήστε μια διανοητική περιέργεια, αγαπήστε το ταξίδι περισσότερο από τον προορισμό και συμπράξτε με μέντορες που θα μπορέσουν να σας μεταδώσουν μια έντονη επιθυμία μάθησης. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για επιμένετε αναζητώντας το διαφορετικό, την καινοτομία».

H Φωτεινή Αγραφιώτη ανέλυσε την κρίσιμη μετάβαση από το ακαδημαϊκό περιβάλλον και τα ερευνητικά εργαστήρια του Πανεπιστημίου του Τορόντο (2006) στον επιχειρηματικό στίβο και την εμπορευματική εκμετάλλευση της διδακτορικής της μελέτης με το προϊόν Nymi (2013). Ξεκινώντας ήταν αβέβαιη ακόμα για το αντικείμενο της έρευνας της. Το μεγάλο όμως ενδιαφέρον της για τη μελέτη του ανθρώπινου καρδιακού παλμού ως μέσο ταυτοποίησης του κάθε ανθρώπου, η μεθοδική έρευνα και οι συνεχείς ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις καλλιέργησαν ένα έντονο εμπορικό ενδιαφέρον ενώ η προτροπή των καθηγητών της να χτίσει τη δική της startup ήταν διαρκής. Το περικάρπιο Nymi, το οποίο βάση του προσωπικού καρδιακού παλμού ενεργοποιείται, συνδέεται με διάφορες συσκευές και τελεί αυτόματα και με απόλυτη ασφάλεια τις λειτουργίες που επιθυμεί ο χρήστης, βγήκε τελικά στην αγορά. «Καταφέραμε και αντλήσαμε κεφάλαια από επενδυτές, όμως και πάλι ο δρόμος της επιτυχίας δεν ήταν δεδομένος» συνέχισε. «Η επιμονή πρέπει να είναι διαρκής προκειμένου οι νέοι επιχειρηματίες να καταφέρουν να διακριθούν σε όποια χώρα και αν βρίσκονται, σε όποιες συνθήκες και αν δραστηριοποιούνται καθώς ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Χωρίς ελπίδα κανείς δεν μπορεί να προχωρήσει και να εξελιχθεί» τόνισε, προτρέποντας και εκείνη με τη σειρά της τους συμμετέχοντες.

Ο Alfonso Perez, συνιδρυτής της εταιρίας που ανέπτυξε το πρώτο πλήρως αυτοματοποιημένο, συνδεδεμένο στο cloud, 3D εκτυπωτή στον κόσμο παρουσίασε την επιχειρηματική πορεία της ομάδας του από τα χρόνια των ανεξάντλητων δοκιμών του πρωτοτύπου σε μια αποθήκη μέχρι τη επιτυχημένη εμπορευματοποίηση και διεθνή καταξίωση της NVBOTS. Το επιχειρηματικό μοντέλο hardware-as-a-service, που ακολούθησε η τετραμελής ομάδα φοιτητών του ΜΙΤ, αποτελείται από τους εξής πυλώνες: το στάδιο της πνευματικής ιδιοκτησίας, της κατασκευής, της διανομής του προϊόντος και της υλικοτεχνικής υποστήριξης των επιλεγμένων στρατηγικών ανάπτυξης. Το πρώτο live demo παρουσιάστηκε σε έκθεση τεχνολογίας του ΜΙΤ και βάση της έρευνας που διεξήγαγαν σε 700 επισκέπτες άντλησαν σημαντικά δεδομένα τα οποία υιοθέτησαν προκειμένου να προσελκύσουν την αγορά μετέπειτα. Η συμμετοχή σε διαγωνισμούς που τους παρείχαν ένα πρώτο κεφάλαιο, σπουδαίους μέντορες και δωρεάν πόρους για να εξελίξουν την έρευνά τους και οι στρατηγικές συνεργασίες έκαναν εφικτή την τελική παραγωγή του προϊόντος μέσα σε 2 χρόνια!

Το συνέδριο συνεχίστηκε με 4 απογευματινά workshops, όπου οι ομιλητές είχαν την ευκαιρία να αναλύσουν διεξοδικότερα τα εμπειρικά τους συμπεράσματα. Η λήξη σηματοδοτήθηκε με την παρουσίαση από την Antoinette Matthews, Executive Director, MITEF Global, των 10 σημαντικότερων τεχνολογικών εξελίξεων της χρονιάς, όπως καταγράφονται από το MIT Technology Review.

(photo credits: Yannis Papadimitriou)