StartSmart Greece: Ο «συνδετικός κρίκος» της τεχνολογικής επιχειρηματικής κοινότητας

StartSmart Greece: Ο «συνδετικός κρίκος» της τεχνολογικής επιχειρηματικής κοινότητας

Το MIT Enterprise Forum Greece εγκαινιάζει τον τρίτο χρόνο λειτουργίας του στην Ελλάδα.

Το MIT Enterprise Forum Greece, εγκαινιάζοντας τον τρίτο  χρόνο λειτουργίας του στην Ελλάδα, διοργανώνει το ολοήμερο συνέδριο StartSmart Greece, στο American College of Greece, το Σάββατο, 24 Οκτωβρίου, 2015. Στόχος του συνεδρίου είναι να κινητοποιήσει, να διασυνδέσει, να εκπαιδεύσει και να ενημερώσει την ελληνική τεχνολογική επιχειρηματική κοινότητα, συμβάλλοντας  ενεργά στην περαιτέρω ανάπτυξή της. Οι συμμετέχοντες μέσα από case studies, ανοιχτές συζητήσεις, παράλληλα εκπαιδευτικά εργαστήρια και πολλές ευκαιρίες δικτύωσης θα αποκομίσουν γνώσεις και εμπειρίες χρήσιμες για την προώθηση της επιχείρησής τους στο επόμενο στάδιο δράσης. Επιπλέον μέσα από τη Startup Expo θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους νικητές και τους finalists του MITEF Greece Startup Competition.

Οι βασικοί ομιλητές του συνεδρίου, που θα μοιραστούν την πολύτιμη εμπειρία τους και θα μας εμπνεύσουν ενθαρρύνοντας ενεργά την ανάπτυξη της ελληνικής τεχνολογικής επιχειρηματικής κοινότητας, είναι:

Chris Shipley, Executive Producer, SOLVE, MIT Technology Review: “Save the world and get rich”

Η ανάπτυξη μιας νεοφυούς επιχείρησης, ανεξαρτήτως της αγοράς στην οποία απευθύνεται, αποτελεί μεγάλη πρόκληση. Η κορυφαία αναλύτρια στον τομέα της τεχνολογίας για περισσότερα από 30 χρόνια, Chris Shipley, έχει αξιολογήσει πάνω από 1.000 επιχειρηματικά σχέδια κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη Silicon Valley και στην εναρκτήρια ομιλία του StartSmart Greece 2015, θα θέσει τα εξής ερωτήματα: “Αν σκοπεύεις να επενδύσεις σε χρόνο και προσπάθεια για την έναρξη μιας νέας εταιρίας, γιατί να μην επικεντρωθείς πάνω σε κάτι που πραγματικά έχει αξία; Γιατί να μην αφιερωθείς στην επίλυση καθολικών προβλημάτων που θα έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στη ζωή των ανθρώπων;”. Κάτω από αυτό το πρίσμα η Chris θα εξετάσει το ρόλο του επιχειρηματία σε μια εποχή που συχνά ίσως το εύκολο κέρδος εγκλωβίζει το όραμα, την αξία και το νόημα. “Είναι δυνατό να ευεργετείς και να έχεις κέρδος; Μπορούμε να δημιουργήσουμε κάτι ουσιωδέστερο από το World of Warcraft ή κάτι ζωτικότερο από ένα ακόμα dating app; Ας σκεφτούμε αυτή τη πιθανότητα”. Πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκε το SOLVE, μια  νέα  πρωτοβουλία του ΜΙΤ, που στοχεύει να εγείρει το ενδιαφέρον για την αξιοποίηση της τεχνολογίας, της καινοτομίας, και των πρακτικών στην αντιμετώπιση των δυσκολότερων προκλήσεων του κόσμου. Η Chris ως επιμελήτρια του SOLVE θα μοιραστεί μαζί μας τα ενδιαφέροντα συμπεράσματα που προέκυψαν.

Steve Papa, Founder & CEO, Parallel Wireless, Cazena, Technology Ventures: “Pulling the string”

Συχνά οι επιχειρηματίες καλούνται να βρουν μεθόδους εξισορρόπησης των κινδύνων στους οποίους εκτίθενται οι προσπάθειές τους. Η οικονομία της καινοτομίας τείνει να ενθαρρύνει ένα νέο είδος επιχειρηματία: εκείνον που ενδιαφέρεται λιγότερο για την αξιοποίηση των εμπορικών ευκαιριών και τη διαχείριση των κινδύνων και περισσότερο για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν προκύψει. Η επίλυση προβλημάτων γίνεται ένα ταξίδι ανακάλυψης που οδηγεί στη συνέχεια στην εμπορευματοποίηση ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας. Ο επιχειρηματίας και επενδυτής Steve Papa αποκαλεί τη διαδικασία αυτή “Pulling the string”. Οι μεταβαλλόμενοι τρόποι με τους οποίους οι άνθρωποι συμπράττουν προκειμένου να επιλύσουν διάφορα ζητήματα θα αποτελέσει το επίκεντρο της ομιλίας του. Μάθετε πως η πρακτική της επίλυσης προβλημάτων τροφοδοτεί την οικονομία της καινοτομίας και εξετάστε τον αντίκτυπο που έχει στην παγκόσμια αγορά. O Steve ίδρυσε την εταιρία Endeca, την πρώτη παγκοσμίως in-memory big data βάση δεδομένων. Ως CEO ανέπτυξε την εταιρία σε τέτοιο βαθμό που κάποια χρόνια αργότερα έγινε η 6η μεγαλύτερη εξαγορά της Oracle στα χρονικά (στην ανακοίνωση του 2011 αναφέρεται το ύψος των 1,1 δισ. $)!

Foteini Agrafioti, Chief Innovation Officer, Architech:The process to authenticate the human heart”

Ο τομέας της βιομετρικής ταυτοποίησης (biomedical authentication) βρισκόταν ακόμα στο αρχικό του στάδιο όταν η Φωτεινή Αγραφιώτη ξεκίνησε τη διδακτορική της έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Αβέβαιη ακόμα και για το αντικείμενο της έρευνας της, η Δρ. Αγραφιώτη ακολούθησε μια διεπιστημονική προσέγγιση με την ακόλουθη κεντρική ιδέα: η χρήση του ανθρώπινου καρδιακού παλμού για την ταυτοποίηση ατόμων. Η πορεία από τα ακαδημαϊκά χρόνια των ερευνητικών εργαστηρίων και τη σύλληψη της ιδέας έως την εμπορική εκμετάλλευση της έρευνάς της -ένα αυτόματο σύστημα ταυτοποίησης μέσω των καρδιακών σημάτων- παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Οι προκλήσεις ήταν διαρκείς: δεν υπήρχε παγκοσμίως αντίστοιχο προηγούμενο και η ιδέα της αυτή αντιμετώπισε αρχικώς αρνητική κριτική. Η στοιχειοθέτηση της αρχικής ιδέας, τα εμπόδια, τα ευρήματα και οι μετέπειτα ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν θα αποτελέσουν τον κεντρικό πυρήνα ανάπτυξης των πολύτιμων εμπειρικών της συμπερασμάτων.

Alfonso Perez, CEO, NVBOTS: “An entrepreneur’s hardware-as-a-service”

Ο Alfonso Perez συνδύασε το πάθος του για κατασκευές με τις σπουδές του στο μηχανολογικό σχεδιασμό και την αυτοματοποίηση των παραγωγικών διαδικασιών (manufacturing processes automation). Η επιχειρηματική του πορεία πέρασε μέσα από πολλά διαφορετικά στάδια και θα προσφέρει γόνιμο έδαφος δημιουργικών συζητήσεων. Παρά τα εμφανή τεχνολογικά εμπόδια στην υιοθέτηση της τρισδιάστατης εκτύπωσης, η ομάδα της NVBOTS διαπίστωσε μοναδικές ευκαιρίες. Τα στάδια υπήρξαν πολλά: η συμμετοχή σε διαγωνισμούς, η ντετερμινιστική διαδικασία σχεδιασμού, οι μέντορες και οι συνεργάτες που τον βοήθησαν να αναπτύξει το πρώτο πλήρως αυτοματοποιημένο, συνδεδεμένο στο cloud, 3D εκτυπωτή στον κόσμο. Ως συνιδρυτής της εταιρίας NVBOTS, ο AJ θα εξηγήσει πως η εταιρία καταφέρνει να φανεί αντάξια της δέσμευσης της να εμπνέει την συνεργασία και τη δημιουργικότητα βοηθώντας τους καινοτόμους του μέλλοντος να πραγματοποιούν τις ιδέες τους.

Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση των 3 εταιριών RTsafe, reportbrain limited και tomoTECH που αναδείχθηκαν νικητές του διαγωνισμού MITEF Greece Startup Competition καθώς και την παρουσίαση από την Antoinette Matthews, Executive Director, MITEF Global, των 10 σημαντικότερων τεχνολογικών εξελίξεων της χρονιάς, όπως καταγράφονται από το MIT Technology Review.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου και των παράλληλων διαδραστικών εκπαιδευτικών εργαστηρίων εδώ.