Startups: Ελλάς – Τουρκία συμμαχία!

Startups: Ελλάς – Τουρκία συμμαχία!

Ο Ishan Elgin, διευθυντής του Fit Startup Factory, βρίσκεται στην Αθήνα και εξηγεί γιατί η Τουρκία έχει ανάγκη από «εισαγωγή» ελληνικών startups.

«Λεφτά υπάρχουν, ιδέες όμως;». Σε αυτές τις τέσσερις λέξεις μπορεί να συνοψίσει κανείς την παρουσίαση που έκανε σήμερα το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας ο Διευθυντής του Fit Startup Factory της Κωνσταντινούπολης Ishan Elgin. Βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα ως «προπονητής» των 16 ελληνικών strartups που διεκδικούν τις τρεις θέσεις που οδηγούν στην Πόλη και στην παρουσίαση μπροστά σε κοινό 80 διεθνών και Τούρκων επενδυτών και επιχειρηματιών, και στη «μεγάλη τυχερή» που θα συνεχίσει στην Αττάλεια στο Startup Turkey.

Όπως εξήγησε ο Ishan -στη φωτογραφία με το λευκό πουκάμισο- τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργήσει βάση στην Τουρκία αρκετά επενδυτικά κεφάλαια, τα οποία επιθυμούν να χρηματοδοτήσουν τη νεανική επιχειρηματικότητα για δύο κυρίως λόγους. Πρώτον, επειδή πρόκειται για μία μεγάλη (οικονομικά και πληθυσμιακά) αγορά και δεύτερον, επειδή το 50% του πληθυσμού είναι κάτω των 35 χρονών. Οι παραπάνω λόγοι, όπως εξηγεί από ίδια εμπειρία, είναι και αυτοί για τους οποίους μεγάλα venture capitals δεν έρχονται στην Ελλάδα. «Σε συζητήσεις που έχω μαζί τους, και έχοντας εικόνα της πολύ καλής δουλειάς που γίνεται εδώ, τους είχα παροτρύνει να στραφούν και προς την Αθήνα, για να λάβω την απάντηση ότι η ελληνική αγορά (σ.σ. σαν οικονομία) είναι μικρή και ότι δεν αξίζει να τοποθετηθεί κάποιος».

Διαβάστε επίσης: Το ελληνικό Horizon στις πρώτες θέσεις του App Store

Κάπως έτσι, είδε ιδιαίτερα θετικά την προσέγγιση που έγινε από το «Disrupt, Startup, ScaleUp, Founders Bootcamp» για ελληνοτουρκική συνεργασία στην ανάπτυξη και την προώθηση της νέας επιχειρηματικότητας. «Όπως ανέφερα, τα κεφάλαια υπάρχουν και περιμένουν ταλέντα και ιδέες που θα βρουν εφαρμογή σε μαζικές αγορές, για να επενδύσουν. Για τις ελληνικές startups που ψάχνουν για μία οικονομική διέξοδο, θεωρώ ότι η Τουρκία μπορεί να αποτελέσει μία πρώτης τάξης ευκαιρία». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, μεταξύ σοβαρού και αστείου, καθώς η χώρα του δεν έχει τον όγκο για να καλύψει τη «ζήτηση» των επενδυτών σε επίπεδο ιδεών και startups, προσφεύγουν σε «εισαγωγή» από το εξωτερικό.

Για την ευκαιρία, αλλά κυρίως για το ενδιαφέρον που υπήρξε από την ελληνική σκηνή των startups μίλησε εκ μέρους των Industry Distruptors o Μιχάλης Στάγκος: «Η Ελλάδα έχει εξαιρετικά ταλέντα και μπορεί και πρέπει να γίνει ένας κόμβος καινοτομίας. Αυτό θα μας βγάλει από την κρίση. Εμείς εστιάζουμε τις προσπάθειες μας στο να δημιουργήσουμε ευκαιρίες για τα ελληνικά startups. H συνεργασία μας με το Fit Startup Factory και τον Ihsan -και τον ευχαριστώ για αυτό- ανοίγει μια τεράστια και ωριμότερη αγορά όσον αφορά τα startups και δημιουργεί μια μεγάλη δυναμική. Πρέπει να σας πω πως μετά την ανακοίνωση του προγράμματος DISRUPT STARTUP SCALEUP FOUNDERS BOOTCAMP για πρώτη φορά 67 ελληνικά startups έχουν αιτηθεί μέχρι σήμερα να συμμετέχουν απευθείας στο Startup Turkey».

Διαβάστε ακόμη: Η ελληνική μηχανή αναζήτησης «Τerranova» πάει Τέξας

Το μεγάλο αυτό ενδιαφέρον οδήγησε τελικά τους διοργανωτές να ανατρέψουν τα σχέδια τους, με αποτέλεσμα σήμερα και αύριο να επιλεγούν 16 startups, αντί για 10 που ήταν η αρχική πρόταση, για την παρακολούθηση του bootcamp workshop.

To πρόγραμμα πραγματοποιείται με την χορηγία της αεροπορικής εταιρείας Pegasus Airlines, o πρόεδρος της οποίας -και κορυφαίος Τούρκος επιχειρηματίας- Ali Sabanci, σε χαιρετισμό που έστειλε αναφέρει ότι «η επιχειρηματικότητα είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για την επιτάχυνση της ανάπτυξης, είτε αυτή συμβαίνει στην Τουρκία είτε οπουδήποτε αλλού, προκειμένου να οικοδομηθεί ένα υγιές οικοσύστημα. Ως η μεγαλύτερη ιστορία επιτυχίας στην Τουρκία, εμείς, ως Pegasus Airlines, αισθάνομαι πολύ χαρούμενος και ενθουσιασμένος για τη στήριξη προσπαθειών σαν και αυτές που προάγουν την ενδυνάμωση του επιχειρηματικού οικοσυστήματος στην Ελλάδα. Συγχαίρω όλους τους Έλληνες επιχειρηματίες για τη φιλοδοξία και την τόλμη τους. Μόνο αν τολμάς πετυχαίνεις».

Διαβάστε ακόμη: Οι ελληνικές startups φτάνουν Τουρκία