«Στάση πληρωμών των ΗΠΑ θα προκαλούσε χάος»

«Στάση πληρωμών των ΗΠΑ θα προκαλούσε χάος»

Ο Μπάρακ Ομπάμα συνεχίζει να προειδοποιεί, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι δηλώνουν απογοητευμένοι μαζί του. 

Νέες προειδοποιήσεις απεύθυνε ο Μπάρακ Ομπάμα σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε από τον Λευκό Οίκο σχετικά με το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να κηρύξουν στάση πληρωμών, αν δε βρεθεί λύση για το όριο του χρέους. « Μια στάση πληρωμών των ΗΠΑ θα μπορούσε να προκαλέσει χάος» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος και επανέλαβε ότι δεν θα συνομιλήσει με τους Ρεπουμπλικάνους για κανένα θέμα υπό πίεση, ενώ τους κάλεσε να αυξήσουν το όριο του ομοσπονδιακού χρέους χωρίς όρους. «Δεν μπορούμε να κάνουμε τον εκβιασμό παράμετρο της δημοκρατίας μας. Η δημοκρατία δεν λειτουργεί με αυτό τον τρόπο. Όχι μόνο για εμένα, αλλά και για τους διαδόχους μου», υπογράμμισε ο Ομπάμα.

Εξάλλου πρόσθεσε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι δεν μπορούν να ζητούν λύτρα για να κάνουν τη δουλειά τους, ενώ κάλεσε το Κογκρέσο να άρει τις απειλές που βαρύνουν τις αμερικανικές οικογένειες και τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον αμερικανικό πρόεδρο, οι Ρεπουμπλικάνοι δεν έχουν κάνει σοβαρές προτάσεις που θα επιτρέψουν στις δύο πλευρές να επιλύσουν τις βασικές διαφωνίες τους. Αντίθετα, οι Δημοκρατικοί έχουν φανεί διατεθειμένοι να συζητήσουν οτιδήποτε επιθυμούν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Υπάρχουν αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων για να ψηφίσουν ένα νομοσχέδιο που θα επιτρέψει να λειτουργήσει εκ νέου το ομοσπονδιακό κράτος, σημείωσε ο Ομπάμα, ο οποίος ζήτησε να τερματιστεί αμέσως η παράλυση.

Διαβάστε ακόμη: Ο «εγκέφαλος» του αμερικανικού λουκέτου

«Παράλογική και καταστροφική μια στάση πληρωμών»
Προειδοποίησε επίσης ότι μια στάση πληρωμών των ΗΠΑ θα είναι δραματικά χειρότερη από τη μερική παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους. Σύμφωνα μάλιστα με πολλούς διευθύνοντες συμβούλους και οικονομολόγους, μια στάση πληρωμών θα ήταν παράλογη, καταστροφική και χαοτική, σημείωσε ο ίδιος. Ακόμα ο Ομπάμα προειδοποίησε ότι αν δεν αυξηθεί το όριο του ομοσπονδιακού χρέους, ενδέχεται να αυξηθούν μόνιμα τα κόστη δανεισμού για τις ΗΠΑ.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα κάνει μια επίσημη παρουσίαση την Πέμπτη ενώπιον μιας επιτροπής της Γερουσίας, η οποία θα θέτει προτεραιότητες όσον αφορά την πληρωμή των χρεών της χώρας. Πάντως ο Αμερικανός πρόεδρος έσπευσε να καθησυχάσει τους ξένους πιστωτές των ΗΠΑ, διαβεβαιώνοντάς τους ότι η χώρα «πάντα πλήρωνε τα χρέη της και θα το κάνει και πάλι».

Όμως οι ξένοι ηγέτες «δεν προσέχουν μόνο αυτό που λέω εγώ. Προσέχουν και αυτά που κάνει το Κογκρέσο. Και τελικά, θα εξαρτηθεί από τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Μπένερ», συμπλήρωσε ο Ομπάμα. Τέλος, ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε συγγνώμη από τον αμερικανικό λαό που αναγκάζεται να υποστεί αυτή τη δοκιμασία κάθε λίγους μήνες, επισημαίνοντας ότι κάποια στιγμή η Ουάσινγκτον θα πρέπει να κόψει αυτές τις συνήθειες.

ΔΝΤ: Οι ΗΠΑ βρίσκονται στα πρόθυρα ύφεσης προειδοποιεί το ΔΝΤ

Η απάντηση του Μπένερ 
Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ δήλωσε σήμερα «απογοητευμένος», επειδή ο  Μπαράκ Ομπάμα αρνείται να διαπραγματευτεί για τη μείωση του ελλείμματος των ΗΠΑ, σε αντάλλαγμα για την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους και την αποκατάσταση της χρηματοδότησης του ομοσπονδιακού κράτους. Ο Μπένερ κατήγγειλε ότι ο Ομπάμα επιμένει «σε μια άνευ όρων παράδοση» των Ρεπουμπλικάνων προτού δεχθεί να διαπραγματευτεί, απαντώντας στις επικρίσεις που διατύπωσε νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου από τον Λευκό Οίκο.

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων υπογράμμισε ότι «θα υπάρξει διαπραγμάτευση» για τη μείωση των μακροπρόθεσμων ελλειμμάτων των ΗΠΑ. «Θα υπάρξει διαπραγμάτευση. Δεν μπορούμε να αυξήσουμε το όριο του ομοσπονδιακού δανεισμού χωρίς να κάνουμε κάτι για αυτό που μας οδηγεί στο να δανειζόμαστε περισσότερα χρήματα και να ζούμε πέρα από τις δυνατότητές μας», δήλωσε ο Μπένερ.