Οι ΗΠΑ βρίσκονται στα πρόθυρα ύφεσης προειδοποιεί το ΔΝΤ

Οι ΗΠΑ βρίσκονται στα πρόθυρα ύφεσης προειδοποιεί το ΔΝΤ

Έκκληση στην Αμερική να αποφευχθούν τα χειρότερα κάνει ο από ο Ολιβιέ Μπλανσάρ - Επιδείνωση στις προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία.

Μια ενδεχόμενη αδυναμία των ΗΠΑ να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα σε ύφεση ή σε κάτι «ακόμη χειρότερο», προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ολιβιέ Μπλανσάρ.

Ο Μπλανσάρ δήλωσε ότι η αδυναμία της Ουάσινγκτον να αυξήσει το νόμιμο όριο του χρέους θα οδηγούσε σε δραματικές περικοπές στις κρατικές δαπάνες και «πιθανότατα (…) σε μεγάλη οικονομική αναταραχή. Πιστεύω ότι εάν υπάρξει πρόβλημα στην αύξηση του ορίου του χρέους, η σημερινή ανάκαμψη θα μπορούσε να μετατραπεί σε ύφεση ή σε κάτι ακόμη χειρότερο», πρόσθεσε.

Στην αναθεωρημένη έκθεσή του για τις οικονομικές τάσεις, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, το ΔΝΤ προβλέπει επίσης ότι μια ενδεχόμενη αποτυχία του Κονγκρέσου να αυξήσει το όριο του χρέους θα οδηγούσε τις ΗΠΑ σε επιλεκτική χρεοκοπία, με σοβαρές επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει θέσει την 17η Οκτωβρίου ως την καταληκτική ημερομηνία για την αύξηση του ορίου δανειοδότησης της χώρας. Εάν δεν επιτευχθεί κάποια συμφωνία μέχρι τότε μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών, η χώρα κινδυνεύει να μείνει χωρίς μετρητά για την κάλυψη των υποχρεώσεών της: τα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας, την άμυνα και την πληρωμή των τόκων των 16,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων του ομοσπονδιακού χρέους.

Διαβάστε ακόμη: «Λουκέτο» στις ΗΠΑ: Πλήγμα πολλών δισ. για την οικονομία

Ταυτόχρονα, όλες οι μη απολύτως αναγκαίες ομοσπονδιακές υπηρεσίες έχουν κλείσει από την 1η Οκτωβρίου και οι υπάλληλοι τέθηκαν σε αναγκαστική αργία καθώς Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων αδυνατούν να συμφωνήσουν ακόμη και για την ψήφιση ενός προσωρινού προϋπολογισμού. Το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι μολονότι η οικονομική ζημία από ένα «βραχυπρόθεσμο κλείσιμο θα είναι πιθανότατα περιορισμένη, ένα μακροχρόνιο κλείσιμο θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα επιζήμιο».

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Ρεπουμπλικάνος Τζον Μπόενερ, επανέλαβε σήμερα την έκκλησή του στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για την έναρξη διαπραγματεύσεων σχετικά με τη μείωση του ελλείμματος και τόνισε ότι τα πάντα θα μπορούσαν να συζητηθούν. «Δεν υπάρχει τίποτα πάνω στο τραπέζι ή κάτω από αυτό, δεν υπάρχουν όρια», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά τη συνάντηση που είχε με άλλους Ρεπουμπλικάνους βουλευτές, ορισμένοι εκ των οποίων είπαν ότι θα επιμείνουν στην έναρξη διαπραγματεύσεων για το έλλειμμα ως προϋπόθεση για την αύξηση του ορίου του χρέους.

Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος είπε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές εξετάζουν την πιθανότητα της συγκρότησης μιας διαπραγματευτικής επιτροπής που θα αναλάβει να βρει τρόπους για τη μείωση των ελλειμμάτων, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την επαναλειτουργία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών και της αύξησης του ορίου δανεισμού του υπουργείου Οικονομικών. Ο ίδιος συνέκρινε την πρόταση αυτή με την «υπερεπιτροπή» που είχε δημιουργηθεί το 2011, με Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς τόσο από τη Γερουσία όσο και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, στους οποίους ανατέθηκε να βρουν τρόπους για την περικοπή δαπανών από τον προϋπολογισμό, ύψους πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων, μέσα στην επόμενη δεκαετία. Η επιτροπή εκείνη απέτυχε και διαλύθηκε τον Νοέμβριο του ίδιου έτους.

Δημοκρατικοί βουλευτές, μιλώντας σε δημοσιογράφους, είπαν ότι απορρίπτουν τη δημιουργία μιας τέτοιας επιτροπής και επιμένουν ότι το κράτος θα πρέπει να λειτουργήσει ξανά και το όριο του χρέους να αυξηθεί προτού ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τη μείωση των ελλειμμάτων.

Στη Γερουσία, οι Δημοκρατικοί είναι πιθανόν να καταθέσουν εντός της εβδομάδας ένα νομοσχέδιο που θα αυξάνει τη δυνατότητα δανεισμού της κυβέρνησης καλύπτοντας τις ανάγκες της για όλο το 2014. Ένας σύμβουλος των Δημοκρατικών είπε ότι αν και η πρωτοβουλία αυτή αναμένεται να συζητηθεί σε γεύμα εργασίας που θα έχουν οι γερουσιαστές, το πιθανότερο είναι να μην περιλαμβάνει περιορισμό του ελλείμματος, όπως επιμένουν οι Ρεπουμπλικάνοι. Σημείωσε επίσης ότι ελπίζουν να εξασφαλίσουν τη στήριξη έξι Ρεπουμπλικάνων και να συγκεντρώσουν τις 60 ψήφους που απαιτούνται για να ξεπεράσουν τα διαδικαστικά εμπόδια που θα αντιμετωπίσουν σε διαφορετική περίπτωση. Οι Δημοκρατικοί έχουν μεν την πλειοψηφία στη Γερουσία, αλλά διαθέτουν μόνο 54 γερουσιαστές.

Διαβάστε ακόμη: Ρυθμό ανάπτυξης 0,6% το 2014 προβλέπει το ΔΝΤ

Αρνητική η πρόβλεψη του ΔΝΤ και για την παγκόσμια οικονομία
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη την περίοδο 2013-2014, για έκτη φορά κατά σειρά από τις αρχές της περασμένης χρονιάς, λόγω των επιδεινούμενων οικονομικών προοπτικών στις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες, περιλαμβανομένων της Κίνας, της Ινδίας και της Ρωσίας.

Το ΔΝΤ διόρθωσε την εκτίμησή του για την ανάπτυξη φέτος σε παγκόσμιο επίπεδο στο 2,9% από 3,2% τον Ιούλιο. Η πρόβλεψη του Ταμείου για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2014 αναθεωρήθηκε προς το χειρότερο κατά -0,2%, στο 3,6%.

«Οι μείζονες ειδήσεις αυτή τη φορά έρχονται από τις οικονομίες των αναδυόμενων αγορών, όπου η ανάπτυξη έχει μειωθεί – συχνά περισσότερο από ό,τι προβλέπαμε προηγουμένως», επισήμανε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρ σε ένα κείμενο που συνοδεύει την έκθεση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού οργανισμού World Economic Outlook (Παγκόσμια Οικονομική Προοπτική), που δημοσιεύεται δύο φορές το χρόνο, ακριβώς πριν από τις συνόδους του.

Οι προβλέψεις του Ταμείου για την ανάπτυξη στις αναιμικές οικονομίες των ανεπτυγμένων κρατών ελάχιστα μεταβλήθηκαν σε γενικές γραμμές. Όμως, οι προβλέψεις για τις αναδυόμενες και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες συνολικά αναθεωρήθηκαν σημαντικά προς τα κάτω, στο 4,5% φέτος (από 5% πριν από μόλις τρεις μήνες). Για το 2014 στην ομάδα αυτή κρατών το ΔΝΤ προβλέπει πλέον ανάπτυξη χαμηλότερη κατά 0,4% από ό,τι πριν από τρεις μήνες, στο 5,1%.

Ανάμεσα στις πιο σημαντικές μεταβολές των προβλέψεων ήταν αυτή για την Ινδία στο 3,8% (-1,8%)· για το Μεξικό, στο 1,2% (-1,7%)· για τη Ρωσία, στο 1,5% (-1%)· και για την περιφέρεια της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, στο 2,1% (-0,9%).

Το Ταμείο προέβλεψε ότι η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, θα αναπτυχθεί κατά 7,6% το 2013 (-0,2% σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις της), ενώ μείωσε επίσης την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη του κινεζικού ΑΕΠ την επόμενη χρονιά στο 7,3% (-0,4%).

«Η Κίνα κι ένας αυξανόμενος αριθμός αναδυόμενων οικονομιών βγαίνουν από τις κυκλικές αποκορυφώσεις» της οικονομικής δραστηριότητας, εξήγησε το ΔΝΤ στην έκθεσή του. «Τα ποσοστά ανάπτυξής τους προβλέπεται να παραμείνουν πολύ υψηλότερα από εκείνα των ανεπτυγμένων οικονομιών αλλά πολύ κάτω από τα αυξημένα επίπεδα που είχαμε δει τα τελευταία χρόνια».

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ δεν μεταβλήθηκαν για την ομάδα των ανεπτυγμένων οικονομιών (Βόρεια Αμερική, Ευρώπη και Ιαπωνία), κάνοντας λόγο για ανάπτυξη 1,2% φέτος και 2% το 2014.

«Κοιτώντας εμπρός, η παγκόσμια δραστηριότητα αναμένεται να ενισχυθεί κατά τι, αλλά εξακολουθούν να υφίστανται πτωτικοί κίνδυνοι», ανέφερε το ΔΝΤ. «Η ώθηση προβλέπεται ότι θα έλθει από τις ανεπτυγμένες οικονομίες». Η ευρωζώνη «βγαίνει έρποντας από την ύφεση αλλά προβλέπεται να παραμείνει στάσιμη», κατά την διατύπωση του Ταμείου. Η οικονομία της αναμένεται να συρρικνωθεί 0,4% φέτος και να επιστρέψει στην ανάπτυξη, με ρυθμό 1%, το 2014.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ η Ιταλία και η Ισπανία, δύο από τις μείζονες οικονομίες της ευρωζώνης που έχουν υποστεί τα πιο σοβαρά πλήγματα από την κρίση, θα καταγράψουν οριακή ανάπτυξη φέτος, έπειτα από χρόνια συρρίκνωσης. «Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες επειγόντως για να αναζωογονηθούν οι αναιμικοί ρυθμοί ανάπτυξης της περιφέρειας», υποστήριξε ο Μπλανσάρ.

Η ανάπτυξη στην Ιαπωνία, που επιταχύνθηκε από το κυβερνητικό πακέτο τόνωσης της οικονομίας, προβλέπεται να φτάσει το 2% το 2013 και να υποχωρήσει στο 1,2% το 2014, καθώς εντείνονται οι πιέσεις για να καμφθεί το κρατικό χρέος της χώρας που έχει φτάσει το 200% του ΑΕΠ της—και είναι το υψηλότερο στον κόσμο αυτή τη στιγμή.

Το ΔΝΤ προέβλεψε ότι οι ΗΠΑ θα αναπτυχθούν με ρυθμό 1,6% το 2013 και 2,6% το 2014. Ο Μπλανσάρ προειδοποίησε ότι θα υπάρξει «ορισμένη αναταραχή» σε ό,τι αφορά τα μακροπρόθεσμα επιτόκια σε διεθνές επίπεδο καθώς η αμερικανική ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα, η Fed, αναμένεται να αρχίσει την από πολλού αναμενόμενη ελάττωση των αγορών κρατικών ομολόγων στις οποίες προβαίνει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: Στο ΔΝΤ ήξεραν από το 2010 ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει