Σταθάκης: Υπό τις παρούσες συνθήκες η συμφωνία είναι η καλύτερη διάσωση της χώρας

Σταθάκης: Υπό τις παρούσες συνθήκες η συμφωνία είναι η καλύτερη διάσωση της χώρας
Ï õðïõñãüò Ïéêïíïìßáò, Õðïäïìþí, Íáõôéëßáò êáé Ôïõñéóìïý Ãéþñãïò ÓôáèÜêçò ìéëÜåé óôç óõæÞôçóç ôïõ íïìïó÷åäßïõ ìå ôá ðñïáðáéôïýìåíá ìÝôñá ôçò Óõìöùíßáò ôçò Óõíüäïõ ÊïñõöÞò ôçò ÅÅ, ôùí Âñõîåëëþí, ÔåôÜñôç 15 Éïõëßïõ 2015. '¢ñ÷éóå óôçí ÏëïìÝëåéá ôçò ÂïõëÞò ç óõæÞôçóç ôïõ íïìïó÷åäßïõ ìå ôá ðñïáðáéôïýìåíá ìÝôñá ôçò Óõìöùíßáò ôçò Óõíüäïõ ÊïñõöÞò ôçò ÅÅ, ôùí Âñõîåëëþí. ¼ðùò áðïöáóßóôçêå óôç ÄéÜóêåøç ôùí ðñïÝäñùí, ìÝ÷ñé ôéò 12 ôá ìåóÜíõ÷ôá èá Ý÷åé ïëïêëçñùèåß ç óõæÞôçóç êáé øÞöéóç ôïõ íïìïó÷åäßïõ. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁËÅÎÁÍÄÑÏÓ ÂËÁ×ÏÓ

«Είναι στιγμές ευθύνης και όχι στείρας αντιπαράθεσης», είπε στη βουλή ο υπουργός Οικονομίας.

«Είναι μια δύσκολη συμφωνία, ένα δύσκολο πρόγραμμα αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες είναι η καλύτερη διάσωση για τη χώρα», τόνισε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και έκανε λόγο για στιγμές ευθύνες.

«Είναι στιγμές ευθύνης και όχι στείρας αντιπαράθεσης. Είναι στιγμή να τοποθετηθούμε ευθέως απέναντι στο δίλημμα αν θα πρέπει η Ελλάδα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που προέκυψε όχι από τις επιθυμίες της χώρας αλλά από την κατάληξη μιας συμφωνίας στην οποία συγκρούστηκαν πολλά και η ίδια κυβέρνηση δοκίμασε πολλά», υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης.

«Η κυβέρνηση παρέλαβε ένα ημιτελές δεύτερο πρόγραμμα. Είχε παγώσει η ίδια αξιολόγηση και μπροστά της είχε ένα μη βιώσιμο σύστημα», επεσήμανε ο κ. Σταθάκης, προσθέτοντας ότι κατάφερε να βάλει στη διαπραγμάτευση τρία πράγματα από την αρχή μέχρι το τέλος και τα οποία πέτυχε με την παρούσα συμφωνία.

«Πετύχαμε την αναδιάρθρωση του χρέους και την αποπληρωμή του με μακροχρόνιο δανεισμό. Πετύχαμε να μειωθούν τα εξωπραγματικά πλεονάσματα. Και τρίτο, έχει τεθεί σε πλήρη σταθερότητα το τραπεζικό σύστημα. Υπήρχε σε εκκρεμότητα ένα επισφαλές τραπεζικός τομέας. Η παρούσα συμφωνία έχει ένα πλαίσιο σοβαρής αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα τον οποίο διασφαλίζει με ένα ποσό ύψους 25 δισ. που έχουν τεθεί στη διάθεση του», ανέφερε ο κ. Σταθάκης.

«Η συμφωνία είναι αρνητική, το λέμε ευθέως χωρίς καμία περιστροφή. Τα μέτρα δεν θα δημιουργήσουν κανένα αναπτυξιακό δεδομένο.

Είναι μια δύσκολη συμφωνία. Είναι δύσκολο το πρόγραμμα αλλά το καθιστά βιώσιμο το μακροοικονομικό πλαίσιό του», κατέληξε ο υπουργός Οικονομίας.