Σταθερές οι τιμές των τροφίμων παγκοσμιώς τον Ιούνιο – Αύξηση 4% στα φυτικά έλαια

Σταθερές οι τιμές των τροφίμων παγκοσμιώς τον Ιούνιο – Αύξηση 4% στα φυτικά έλαια
Photo: pixabay.com
Πτώση 3,5 μονάδων κατέγραψαν οι τιμές των δημητριακών, ενώ οι τιμές κρέατος παρέμειναν χωρίς ουσιαστική μεταβολή.

Ο παγκόσμιος δείκτης τιμών τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών παρέμεινε σταθερός τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, με τις αυξήσεις στους δείκτες για τα φυτικά έλαια, τη ζάχαρη και τα γαλακτοκομικά προϊόντα να αντισταθμίζονται από τη μείωση των τιμών των δημητριακών.

Ο δείκτης τιμών του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), ο οποίος παρακολουθεί τα πλέον εμπορεύσιμα παγκοσμίως είδη διατροφής, διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 120,6 μονάδες τον Ιούνιο, αμετάβλητος σε σχέση με τον Μάιο.Η μέτρηση του Μαΐου αναθεωρήθηκε αφού αρχικά είχε δοθεί ως 120,4.

Πριν από τον Ιούνιο, ο δείκτης του FAO είχε αυξηθεί για τρεις συνεχόμενους μήνες, αφού σημείωσε χαμηλό τριών ετών τον Φεβρουάριο, καθώς οι τιμές των τροφίμων υποχώρησαν από την κορύφωση ρεκόρ που σημειώθηκε τον Μάρτιο του 2022, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που αποτελεί τη βασική χώρα εξαγωγής αγροτικών προϊόντων.

Η τιμή του Ιουνίου ήταν 2,5% χαμηλότερη από το επίπεδό του πριν από ένα χρόνο και 24,8% χαμηλότερη από το υψηλό σημείο του 2022.

Σε ξεχωριστή έκθεση, ο FAO αύξησε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών το 2024 κατά 7,9 εκατομμύρια τόνους (+0,3%), ανεβάζοντάς την σε 2,854 δισεκατομμύρια τόνους, αυξημένη ελάχιστα από τα επίπεδα του 2023 και σηματοδοτώντας μια νέα ιστορικά υψηλή πρόβλεψη.

Σύμφωνα με τον FAO, οι τιμές των φυτικών ελαίων αυξήθηκαν κατά 4 μονάδες, οι τιμές της ζάχαρης κατά 2,3 μονάδες και οι τιμές των γαλακτομικών κατά 1,5 μονάδες.

Πτώση 3,5 μονάδων κατέγραψαν οι τιμές των δημητριακών, ενώ οι τιμές κρέατος παρέμειναν χωρίς ουσιαστική μεταβολή συγκριτικά με τον Μάιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: