Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται
epa06150179 (FILE) - A file picture dated 29 July 2013 shows an exterior view on the Harry S. Truman building, the headquarters of the US State Department, in Washington, DC, USA (reissued 18 August 2017). According to reports from 18 August 2017, technicians of the US Department of State arte working to fix a world-wide outage of its unclassified email system. EPA/MIKE THEILER *** Local Caption *** 53295521 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Φρένο» στην τουρκική προσπάθεια για την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών βάζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Φρένο στην τουρκική προσπάθεια για την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών βάζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal σχετικά με τις δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών για τα ελληνικά νησιά, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε ότι η κυριαρχία της χώρας μας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται».

Συνεχίζοντας, ο εκπρόσωπος επανέλαβε τη πάγια θέση των ΗΠΑ, η οποία ενθαρρύνει τους νατοϊκούς συμμάχους Ελλάδα και Τουρκία να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο. Ωστόσο, απηύθυνε έκκληση για την αποφυγή προκλητικής ρητορικής που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αύξηση των εντάσεων. Τέλος, η δήλωση του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών καταλήγει με την επισήμανση ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο ισχυροί εταίροι και σύμμαχοι κλειδί των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ».

Αλλαγή πλεύσης από Βερολίνο έναντι Άγκυρας

Αλλαγή τόνων και ύφους έναντι της Τουρκίαςγια τις προκλήσεις κατά της Ελλάδας επιλέγει τώρα το Βερολίνο, έπειτα από τις αντιδράσεις που προκάλεσε η τήρηση ίσων αποστάσεων πριν από δύο ημέρες. Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης μετέφερε χθες ότι ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς «είναι της άποψης ότι, δεδομένων των τωρινών συνθηκών, είναι σημαντικό για όλους τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να παραμείνουν ενωμένοι και να απέχουν από προκλήσεις». Και σημείωσε, ακόμα πιο συγκεκριμένα, ότι «η εισβολή στον ελληνικό εναέριο χώρο και οι υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά δεν είναι αποδεκτές ενέργειες, αλλά αντιπαραγωγικές, που τάσσονται απέναντι στο πνεύμα της Συμμαχίας».

Σφοδρή επίθεση από την Τουρκία στη Γερμανία

Εξοργισμένη είναι η Άγκυρα με τη στήριξη που εξέφρασε το Βερολίνο προς την Αθήνα στο ζήτημα των σχέσεών της με την Τουρκία, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτς να καταδικάζει, να απορρίπτει και να χαρακτηρίζει τις γερμανικές θέσεις ως «αβάσιμες».