Στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο τζιχαντιστές καλούν σε επιθέσεις κατά της Γαλλίας

Στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο τζιχαντιστές καλούν σε επιθέσεις κατά της Γαλλίας

Ο πρόεδρος Ολάντ λέει πως οι επιθέσεις στο Παρίσι ήταν "πράξη πολέμου" και επιρρίπτει την ευθύνη στο Ισλαμικό Κράτος.

Το Ισλαμικό Κράτος έδωσε σήμερα, μια ημέρα μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι, στη δημοσιότητα ένα βίντεο, το οποίο δεν έχει ημερομηνία εγγραφής και στο οποίο η τζιχαντιστική αυτή οργάνωση προτρέπει τους μουσουλμάνους που δεν μπορούν να ταξιδέψουν στη Συρία να κάνουν ιερό πόλεμο και να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στη Γαλλία. «Έχετε πάρει εντολή να πολεμήσετε τους απίστους όπου τους βρίσκετε –τί περιμένετε λοιπόν; Υπάρχουν όπλα και αυτοκίνητα που είναι διαθέσιμα και στόχοι που μπορούν να πληγούν», δηλώνει ένας μαχητής του Ισλαμικού Κράτους στο βίντεο αυτό, ενώ βρίσκεται περιτριγυρισμένος από άλλους μαχητές.

«Υπάρχουν όλα τα δηλητήρια, επομένως δηλητηριάστε το νερό και το φαγητό τουλάχιστον ενός από τους εχθρούς του Αλλάχ», προσθέτει.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα πως οι αιματηρές επιθέσεις στο Παρίσι, από τις οποίες έχασαν χθες το βράδυ τη ζωή τους 128 άνθρωποι και 250 τραυματίσθηκαν, ήταν «μια πράξη πολέμου» που οργανώθηκε στο εξωτερικό από το Ισλαμικό Κράτος με εσωτερική βοήθεια.

Ο Ολάντ δήλωσε πως θα μιλήσει τη Δευτέρα σε έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου και πως στη χώρα θα τηρηθεί επίσημο πένθος τριών ημερών.

«Αυτό που συνέβη χθες είναι μια πράξη πολέμου (…) η οποία πραγματοποιήθηκε από το Νταές (το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους), οργανώθηκε στο εξωτερικό με εσωτερικους συνεργούς που η έρευνα θα πρέπει να προσδιορίσει», δήλωσε ο Ολάντ μιλώντας στο προεδρικό μέγαρο.