Στη γερμανική βουλή το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων

Στη γερμανική βουλή το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων

Οι Γερμανοί εξετάζουν τις αποκαλύψεις Σνόουντεν, την ώρα που νέα στοιχεία δείχνουν πως και η Αυστραλία κατασκόπευε τον πρόεδρο της Ινδονησίας.

Συνέχεια στο «σίριαλ» των παρακολουθήσεων δίνεται σήμερα στη Γερμανία, όπου το κοινοβούλιο καλείται να εξετάσει το θέμα των παρακολουθήσεων της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) επί γερμανικού εδάφους και τις πιθανές επιπτώσεις της στις γερμανοαμερικανικές σχέσεις.

Στο πλαίσιο της ίδιας συνεδρίασης θα συζητηθεί ακόμη το ενδεχόμενο παροχής ασύλου στο πρώην στέλεχος της Υπηρεσίας Έντουαρντ Σνόουντεν προκειμένου να μεταβεί στη Γερμανία για να καταθέσει. Μέχρι τώρα η κυβέρνηση απορρίπτει την προοπτική, ενώ υπέρ της παροχής ασύλου έχει τοποθετηθεί το κόμμα των Πρασίνων.

Την ίδια ώρα το Πανεπιστήμιο του Ροστόκ σχεδιάζει να τιμήσει τον Σνόουντεν αναγορεύοντάς τον σε επίτιμο διδάκτορα: «Του οφείλουμε να μην τον ξεχάσουμε ενώ βρίσκεται στην Μόσχα, καθώς αφιέρωσε τον εαυτό του στην αποκάλυψη της αλήθειας», δήλωσε ο Πρύτανης του Τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Γιούργκεν Βεσνιέρσκι, και πρόσθεσε: «Είμαστε εντυπωσιασμένοι από το πολιτικό του θάρρος και την ‘ανυπακοή’ του. Το ηθικό θάρρος αποτελεί κεντρικό θέμα της έρευνας και της διδασκαλίας των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών». Κατά το παρελθόν το Πανεπιστήμιο έχει τιμήσει τον Αλβέρτο Αϊνστάιν και τον σημερινό Ομοσπονδιακό Πρόεδρο της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ.

Διαβάστε ακόμη: Η προεδρική σκηνή με τα μυστικά

Κατασκοπεία και από την κυβέρνηση της Αυστραλίας
‘Εγγραφα με στοιχεία που προέρχονται από τον «θησαυρό» των υποκλοπών του Σνόουντεν αποκαλύπτουν πως οι αυστραλιανές υπηρεσίες πληροφοριών υπέκλεψαν τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του προέδρου της Ινδονησίας, καθώς επίσης της συζύγου του και υπουργών της κυβέρνησής του.

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του αυστραλιανού Τύπου αλλά και του βρετανικού Guardian, εννέα άνθρωποι του στενού προσωπικού και εργασιακού περιβάλλοντος του Ινδονήσιου προέδρου Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντχογιόνο υπήρξαν στόχοι παρακολούθησης από τις αυστραλιανές υπηρεσίες πληροφοριών.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Καμπέρα και τη Τζακάρτα ήταν ήδη τεταμένες τις τελευταίες εβδομάδες, εξαιτίας των πρώτων πληροφοριών για τις κατασκοπευτικές δραστηριότητες και της αντιπαράθεσης σχετικά με τη τύχη των πλοιαρίων που μεταφέρουν λαθρομετανάστες από την Ινδονησία στην Αυστραλία.

Διαβάστε ακόμη: Υπό παρακολούθηση η διαδρομή του χρήματος

Τα έγγραφα που αποκαλύφθηκαν σήμερα δείχνουν ότι οι αυστραλιανές μυστικές υπηρεσίες παρακολούθησαν τις συνδιαλέξεις που είχε ο Ινδονήσιος πρόεδρος μέσω του κινητού τηλεφώνου του επί δυο εβδομάδες τον Αύγουστο του 2009, όταν ο Κέβιν Ραντ του Εργατικού Κόμματος ήταν πρωθυπουργός της Αυστραλίας. Ο κατάλογος των στόχων παρακολούθησης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη σύζυγο του ινδονήσιου προέδρου,’Ανι, τον αντιπρόεδρο Μποεντιόνο, τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών και τους υπουργούς Ασσφαλείας και Πληροφοριών.

Οι αποκαλύψεις προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης της Ινδονησίας, με τον εκπρόσωπο του Ινδονήσιου προέδρου να δηλώνει ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση οφείλει να δώσει εξηγήσεις πριν επιδεινωθούν οι σχέσεις των δυο χωρών, «γιατί ήδη έχει γίνει ζημιά».

Διαβάστε ακόμη: Spiegel: Οι Βρετανοί παρακολουθούσαν ξένους διπλωμάτες