Υπό παρακολούθηση η διαδρομή του χρήματος

Υπό παρακολούθηση η διαδρομή του χρήματος

Η CIA κτίζει μια τεράστια βάση δεδομένων, συλλεγόντας προσωπικά στοιχεία από τις αποστολές εμβασμάτων από τις ΗΠΑ.

Με βάση τις διατάξεις του περίφημου Patriot Act, του νόμου που δίνει το δικαίωμα στην Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) να συγκεντρώνει τα τηλεφωνικά αρχεία σχεδόν όλων των Αμερικανών πολιτών, η CIA έχει αρχίσει να φτιάχνει τη δική της βάση δεδομένων αυτήν τη φορά με αρχεία εμβασμάτων που στέλνονται εκτός των συνόρων μέσω εταιρειών όπως η Western Union.

Όπως και στην περίπτωση της NSA, για τη συλλογή αυτών των πληροφοριών έχει δώσει εξουσιοδότηση ένα μυστικό δικαστήριο εθνικής ασφάλειας, το λεγόμενο Δικαστήριο Επόπτευσης Ξένων Πληροφοριών, δεδομένου ότι η CIA απαγορεύεται να στοχεύει Αμερικανούς στις επιχειρήσεις της.  Ωστόσο, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, το πρόγραμμα είναι αναγκαίο για να καλυφθούν τα σημαντικά κενά στον εντοπισμό της διαδρομής του χρήματος προς τους τροκράτες ανά τον πλανήτη.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, καταδεικνύει τα θολά όρια μεταξύ των επιχειρήσεων συλλογής πληροφοριών εντός και εκτός αμερικανικού εδάφους, καθώς η τεχνολογία έχει καταργήσει τα σύνορα για πολλές δραστηριότητες αθώων πολιτών, αλλά και τρομοκρατών.

Για τη δουλειά αυτή, το δικαστήριο έχει εξουσιοδοτήσει το FBI να συνεργαστεί με την CIA, μια συνεργασία  που αφορά μόνο τις συναλλαγές εξωτερικού, αλλά περιλαμβάνουν και αυτές από και προς τις ΗΠΑ. Σε ορισμένες περιπτώσεις περιλαμβάνουν και δεδομένα πέρα από τα οικονομικά αρχεία, όπως  αριθμό κοινωνικής ασφάλισης, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ταυτοποίηση του προσώπου πίσω από τις συναλλαγές. Κι αυτό είναι που έχει ανησυχήσει ορισμένα μέλη του Κονγκρέσου, το οποίο πληροφορήθηκε την ύπαρξη αυτού του προγράμματος το καλοκαίρι.

Διαβάστε ακόμη: NYT: H CIA πληρώνει την ΑΤ&Τ για παροχή δεδομένων

Πρώην αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας υποστήριξαν ότι η συλλογή αυτών των δεδομένων αποδεικνύεται χρήσιμο εργαλείο στον εντοπισμό συνεργατών τρομοκρατικών οργανώσεων και ομάδων στις ΗΠΑ. Η ίδια η CIA αρνήθηκε να σχολιάσει αυτές τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν και στους New York Times, αλλά φρόντισε να υπογραμμίσει ότι τέτοιου είδους επιχειρήσεις συμβαδίζουν απόλυτα με τον νόμο και ελέγχονται από το Κονγκρέσο, το αρμόδιο Δικαστήριο και τις άλλες εποπτικές αρχές.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της Νταν Μπόιντ, «η CIA προστατεύει την χώρα και  υποστηρίζει το δικαίωμα των Αμερικανών στην ιδιωτικότητα, διασφαλίζοντας ότι οι δραστηριότητές της έχουν στόχο τη συλλογή πληροφοριών στο εξωτερικό και την αντικατασκοπεία όπως προβλέπει η αμερικανική νομοθεσία». Το FBI, από την πλευρά του αρνήθηκε οποιοδήποτε σχόλιο. Ανωνύμως, ωστόσο, αξιωματούχοι τονίζουν ότι οποιαδήποτε τέτοια κατασκοπευτική δραστηριότητα -μετά από εντολή του ειδικού Δικαστηρίου- απαιτεί «αυστηρή συμμόρφωση με τους νόμους και τις σχετικές διαταγές», που περιλαμβάνουν διαδικασίες διασφάλισης της ιδιωτικής ζωής των Αμερικανών, απαγόρευση ερευνών χωρίς εξουσιοδότηση και περιορισμό στον χρόνο φύλαξης των δεδομένων.

Σε μια τυπική διαδικασία αποστολής εμβάσματος, ο πελάτης πάει σε μια εταιρεία, όπως  η Western Union και χρησιμοποιεί την πιστωτική του ή μετρητά για να εμβάσει χρήματα σε κάποιον άλλον. Ο παραλήπτης μπορεί να εισπράξει τα χρήματα από ένα τοπικό γραφείο συναλλαγών. Η διαδικασία διαφέρει από την αντίστοιχη που γίνεται μέσω τραπεζών, όπου τα χρήματα μεταφέρονται από έναν λογαριασμό σε έναν άλλον.

Οι λεπτομέρειες των συναλλαγών φυλάσσονται στις εταιρείες που παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες και μπορούν να παραδοθούν στη CIA με εντολή δικαστηρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Western Union συνεργάζεται ήδη με τις αρχές. Τα δεδομένα παραλαμβάνονται μαζικά από τις εταιρείες και εισάγονται σε μια βάση δεδομένων. Έπειτα, με βάση την εντολή του δικαστηρίου, πρέπει να «ελαχιστοποιηθούν», δηλαδή να «σβηστούν», οι πληροφορίες που αφορούν άτομα που ζουν στις ΗΠΑ, εκτός εάν υπάρχει ειδικό ενδιαφέρον για τις σχέσεις του με το εξωτερικό.

Διαβάστε ακόμη: Χιονοστιβάδα παρακολουθήσεων υπό το «Prismα» της NSA

Ένας περιορισμένος αριθμός επιτρέπεται να ερευνήσει αυτήν τη βάση δεδομένων με μεθόδους που συνάδουν με τη δικαστική εντολή. Η διαδικασία δηλαδή είναι παρόμοια με αυτή που ισχύει για την NSA, η οποία όμως φαίνεται να την έχει  «παρερμηνεύσει» αρκετές φορές. Σύμφωνα με αποχαρακτηρισμένα έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας τον Σεπτέμβριο,  το Δικαστήριο Επόπτευσης Ξένων Πληροφοριών (FISA) επέκρινε με μεγάλη αυστηρότητα την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών για παραβιάσεις των κανόνων προστασίας προσωπικών δεδομένων στο πρόγραμμα των τηλεφωνικών υποκλοπών και για  διαστρεβλωμένη παρουσίαση των προγραμμάτων αυτών, επανηλειμμένα, ενώπιον του Δικαστηρίου.

Η επιχείρηση αυτή της CIA φαίνεται ότι εμπνεύστηκε από τις λεπτομέρειες της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου, όταν οι αεροπειρατές της Αλ Κάιντα μπόρεσαν να μεταφέρουν περίπου 300.000 δολάρια σε αμερικανικούς λογαριασμούς χωρίς να κινήσουν υποψίες, εν μέρει διότι τα ποσά ήταν σχετικά μικρά και «έμοιαζαν» με τα εμβάσματα που στέλνουν οι μετανάστες. Μερικές από αυτές τις συναλλαγές έγιναν μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών, όμως άλλες ήταν με εμβάσματα. Ο συνεργάτης των τρομοκρατών, Ράμζι Μπιναλσίμπ, για παράδειγμα έστειλε συνολικά ένα ποσό άνω των 10.000 δολαρίων από τη Γερμανία στις ΗΠΑ, με παραλήπτη έναν από τους τρομοκράτες-αεροπειρατές, τον Μαρουάν αλ Σέχι. Αυτά τα εμβάσματα ήταν τέσσερα, δύο μέσω της Western Union και δυο μέσω της MoneyGram.

Μετά την 11η Σεπτεμβρίου, η CIA άρχισε να συνεργάζεται με την Western Union, η οποία εθελοντικά βοήθησε να στηθεί ένα πρόγραμμα συλλογής αυτών των πληροφοριών μεταξύ ΗΠΑ και εξωτερικού, αλλά και αποκλειστικά ξένων εμβασμάτων. Το πρόγραμμα θεσμοθετήθηκε το 2006 και συνεχίζεται, με βάση ένα αμφιλεγόμενο τμήμα του αντιτρομοκρατικού νόμου, που προβλέπει ότι η κυβέρνηση μπορεί να αποκτά «απτά πράγματα», συμπεριλαμβανομένων αρχείων, εφόσον αποδεικνύει ότι έχει σοβαρούς λόγους να πιστεύει ότι «σχετίζονται» με τις έρευνες της για την τρομοκρατία.

Και με βάση αυτό το άρθρο -γνωστό ως Section 215- οι αρχές ερμήνευσαν τον όρο «σχετίζονται» ως το πράσινο φως για να συλλέξουν τα αρχεία εκατομμυρίων ανθρώπων, που δεν ήταν κατ’ ανάγκη ύποπτοι. Αυτή η ερμηνεία χρησιμοποιήθηκε για τις τηλεφωνικές υποκλοπές από την NSA που έφεραν στο φως οι αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν. Και η ίδια ερμηνεία χρησιμοποιείται και από την CIA για τη μαζική συλλογή δεδομένων από τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

Διαβάστε ακόμη: Χιλιάδες αιτήματα των ΗΠΑ στην Apple για παράδοση προσωπικών δεδομένων