Στη Λευκωσία η τρόικα για την αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας

Στη Λευκωσία η τρόικα για την αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας

Προτεραιότητα η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα - Αισιοδοξία για το μέλλον της Τράπεζας Κύπρου, προχωρά η αναδιάρθρωση.

Στη Λευκωσία άρχισε σήμερα η δεύτερη αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας από κλιμάκια της τρόικας. Στόχος των ελεγκτών, που σήμερα συναντήθηκαν με τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου, Χάρη Γεωργιάδη και τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, είναι, όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας, η διακρίβωση του βαθμού εφαρμογής των μνημονιακών διατάξεων.

Ακόμη, υπήρξαν διαβουλεύσεις με το κλιμάκιο της τρόικας που ασχολείται με το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, με βάση μελέτη που ετοίμασε οίκος PWC για την ιδιωτικοποίηση-μετοχοποίηση των ημικρατικών οργανισμών.

Ξεχωριστό κλιμάκιο είχε επίσης συναντήσεις στην Κεντρική Τράπεζα για τις εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Ειδικότερα , τεχνοκράτες της ΚΤΚ προέβησαν σε παρουσίαση της προόδου που επιτεύχθηκε, από την πρώτη αξιολόγηση έως σήμερα, στο θέμα της ανασυγκρότησης των τραπεζών, ενώ συζητήθηκε και το θέμα των περιορισμών στη ροή κεφαλαίων και του ιδιωτικού δανεισμού.

Διαβάστε ακόμη: Ελλάδα-Κύπρος: Η ύφεση μας φέρνει πιο… μακριά

Σε ό,τι αφορά το μέλλον της Τράπεζας Κύπρου, ο εκτελεστικός της διευθυντής, Τζον Χούριγκαν, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία του χρηματοπιστωτικού οργανισμού, ύστερα από εθιμοτυπική συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

«Έχουμε ξεκάθαρο σχέδιο για το πώς θα προχωρήσουμε. Έχουμε πολλή δουλειά και πολλά πράγματα να κάνουμε για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη, όχι μόνο στην Τράπεζα Κύπρου, αλλά και στο τραπεζικό σύστημα της χώρας», δήλωσε ο κ. Χούριγκαν, προσθέτοντας πως είναι στοιχειώδες να δοθεί λύση στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών. Εξάλλου, χαρακτήρισε πρωτόγνωρο αυτό που έγινε στην Κύπρο και στην Τράπεζα Κύπρου. «Έστω και αν τα προβλήματα είναι ξεκάθαρα, οι λύσεις δεν έχουν ακόμη δοκιμαστεί» ανέφερε.

Στο μεταξύ, το ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου αναμένεται να εγκρίνει, εντός της ημέρας, το σχέδιο αναδιάρθρωσης, αφού αύριο θα τεθεί υπόψη της τρόικας. Στο προσκήνιο επανέρχονται, κατά τα φαινόμενα, οι σχεδιασμοί για διαχωρισμό της Τράπεζας Κύπρου σε εμπορική τραπεζική και σε επενδυτική κτηματική.

Διαβάστε ακόμη: Τράπεζα Κύπρου: Ζημιές ύψους 2,214 δισ. ευρώ για το 2012

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, Κρίστης Χασάπης δήλωσε ότι η διαδικασία έγκρισης του σχεδίου από την Κεντρική Τράπεζα και από την τρόικα αναμένεται να είναι μάλλον τυπική διαδικασία, καθότι όλο αυτό το διάστημα υπήρχε συνεχής ενημέρωση για κάθε εξέλιξη του σχεδίου. Ερωτηθείς πότε η Τράπεζα Κύπρου θα επιστρέψει στις αγορές, ο κ. Χασάπης είπε ότι αυτό θα γίνει, εντός 15 ημερών, με την έγκριση των οικονομικών λογαριασμών για το πρώτο εξάμηνο του 2013.

Ικανοποίηση για την πορεία της Τράπεζας Κύπρου, εξέφρασε σήμερα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος ενημερώθηκε σήμερα από το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και τον νέο εκτελεστικό διευθυντή του οργανισμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ