Στη «μαύρη λίστα» των φορολογικών παραδείσων της ΕΕ μπήκαν τα νησιά Κέιμαν και τρεις ακόμη χώρες

Στη «μαύρη λίστα» των φορολογικών παραδείσων της ΕΕ μπήκαν τα νησιά Κέιμαν και τρεις ακόμη χώρες
Photo:
Τέσσερις χώρες ή εδάφη προστέθηκαν στον κατάλογο μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας, διότι δεν συμμορφώθηκαν με τα απαιτούμενα πρότυπα εντός της προθεσμίας, αναφέρει η ΕΕ.

Τα νησιά Κέιμαν είναι το πρώτο υπερπόντιο βρετανικό έδαφος που προστίθεται στη «μαύρη λίστα» με τις μη συνεργάσιμες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ επικαιροποίησαν σήμερα τον ενωσιακό κατάλογο μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας. Τέσσερις χώρες ή εδάφη -οι Νήσοι Κέιμαν, το Παλάου, ο Παναμάς και οι Σεϋχέλλες- προστέθηκαν στον κατάλογο μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας, διότι δεν συμμορφώθηκαν με τα απαιτούμενα πρότυπα εντός της προθεσμίας.

Οι χώρες αυτές προστίθενται στις οκτώ περιοχές δικαιοδοσίας –Αμερικανική Σαμόα, Φίτζι, Γκουάμ, Σαμόα, Ομάν, Τρινιδάδ και Τομπάγκο, Βανουάτου και Αμερικανικές Παρθένοι Νήσοι-, οι οποίες βρίσκονταν ήδη στον κατάλογο και εξακολουθούν να μη συμμορφώνονται. Αντιθέτως, τουλάχιστον το ήμισυ των χωρών που είχαν συμπεριληφθεί στον κατάλογο του 2019 διαγράφηκαν εντελώς, καθώς τηρούν πλέον όλα τα πρότυπα χρηστής φορολογικής διακυβέρνησης.

Μετά την επικαιροποίηση, ο κ. Πάολο Τζεντιλόνι, επίτροπος Οικονομίας, δήλωσε: «Ο ενωσιακός κατάλογος μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας συμβάλλει στην επίτευξη πραγματικής βελτίωσης όσον αφορά την παγκόσμια φορολογική διαφάνεια. Μέχρι στιγμής έχουν εξεταστεί τα φορολογικά συστήματα 95 χωρών, τα περισσότερα εκ των οποίων συμμορφώνονται πλέον με τα δικά μας πρότυπα χρηστής φορολογικής διακυβέρνησης. Η διαδικασία αυτή έχει οδηγήσει στην εξάλειψη περισσότερων από 120 επιζήμιων φορολογικών καθεστώτων σε όλο τον κόσμο, ενώ δεκάδες χώρες έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν πρότυπα φορολογικής διαφάνειας. Οι πολίτες μας αναμένουν από τους πλουσιότερους ιδιώτες και τις πλουσιότερες εταιρείες να καταβάλλουν τον φόρο που τους αναλογεί και κάθε περιοχή δικαιοδοσίας που τους επιτρέπει να τον αποφεύγουν, πρέπει να υφίσταται τις συνέπειες. Οι σημερινές αποφάσεις δείχνουν ότι η ΕΕ είναι αποφασισμένη να επιτύχει τον στόχο αυτό».

Στο πλαίσιο της διαδικασίας κατάρτισης του ενωσιακού καταλόγου, οι περιοχές δικαιοδοσίας αξιολογούνται σύμφωνα με τρία βασικά κριτήρια: φορολογική διαφάνεια, δίκαιη φορολόγηση και πραγματική οικονομική δραστηριότητα. Οι περιοχές δικαιοδοσίας που δεν τηρούν οποιοδήποτε από τα κριτήρια αυτά καλούνται να δεσμευτούν ότι θα καλύψουν τις σχετικές ελλείψεις εντός ορισμένης προθεσμίας.