Στη Βασίλισσα ο Τζόνσον για να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Στη Βασίλισσα ο Τζόνσον για να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης
epa07737748 Britain's Queen Elizabeth II welcomes newly elected leader of the Conservative party Boris Johnson during an audience in Buckingham Palace, London, Britain, 24 July 2019 where she invited him to become Prime Minister and form a new government. Former London mayor and foreign secretary Boris Johnson is taking over the post after his election as party leader was announced the previous day. Theresa May stepped down as British Prime Minister following her resignation as Conservative Party leader on 07 June. EPA/VICTORIA JONES / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι χθεσινές εκλογές εξασφάλισαν στους Τόρις μια άνευ προηγουμένου εδώ και δεκαετίες πλειοψηφία στην Βουλή των Κοινοτήτων, την ισχυρότερη έπειτα από αυτήν που είχε εξασφαλίσει η Μάργκαρετ Θάτσερ το 1987. Ήδη η ηγέτις του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος ανακοίνωσε πως θα επιδιώξει δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας στην Σκωτία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μετέβη νωρίτερα σήμερα στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για να ζητήσει από τη βασίλισσα Ελισάβετ να του αναθέσει επισήμως την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης, μερικές ώρες μετά τη θριαμβευτική του νίκη στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στη Βρετανία.

Ο Τζόνσον μετέβη στο Μπάκιγχαμ για να του αναθέσει επισήμως η βασίλισσα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, όπως προβλέπεται από το σύστημα συνταγματικής μοναρχίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι χθεσινές εκλογές εξασφάλισαν στους Τόρις μια άνευ προηγουμένου εδώ και δεκαετίες πλειοψηφία στην Βουλή των Κοινοτήτων, την ισχυρότερη έπειτα από αυτήν που είχε εξασφαλίσει η Μάργκαρετ Θάτσερ το 1987.

Nίκολα Στέρτζον: Ωρα η Σκοτία να αποφασίσει για το μέλλον της

Από την πλευρά της, η ηγέτις της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον δήλωσε σήμερα ότι είναι ώρα η Σκωτία να αποφασίσει για το μέλλον της και ότι η κυβέρνησή της την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσει την επιχειρηματολογία της ώστε να έχει την πλήρη νομική εξουσία προκειμένου να προκηρύξει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.

«Ο λαός της Σκωτίας μίλησε. Είναι ώρα να αποφασίσουμε για το δικό μας μέλλον», δήλωσε η Στέρτζον αφού το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) αύξησε τον αριθμό των εδρών του στο βρετανικό Κοινοβούλιο μετά τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές.

Η κυβέρνηση της Σκωτίας θα δημοσιεύσει την επόμενη εβδομάδα τη λεπτομερή επιχειρηματολογία «για μεταβίβαση εξουσίας ώστε να καταστεί δυνατή η διεξαγωγή δημοψηφίσματος χωρίς να υπάρξουν νομικές αντιρρήσεις», πρόσθεσε, αναφερόμενη στην κυβέρνηση της οποίας είναι επικεφαλής στο Εδιμβούργο.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αντιτίθεται στη διενέργεια ενός ακόμα δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, αφού η βρετανική επαρχία τάχθηκε υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο στο αντίστοιχο δημοψήφισμα του 2014.