Στη Βιέννη κρίνονται πολλά για το προσφυγικό

Στη Βιέννη κρίνονται πολλά για το προσφυγικό

Εκεί που αποφασίστηκε το «κλείσιμο» του Βαλκανικού διαδρόμου θα συναντηθούν οι ηγέτες έντεκα χωρών – Συμμετέχει και ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Στην Αυστρία στρέφονται σήμερα οι προβολείς της δημοσιότητας: έντεκα χώρες της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης προσπαθούν να βρουν κοινή γραμμή στο προσφυγικό. Το «παρών» δίνει και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, στη Βιέννη είχε αποφασιστεί τον Φεβρουάριο το «τέλος» του βαλκανικού διαδρόμου για τους πρόσφυγες που επιχειρούσαν να φτάσουν στην κεντρική Ευρώπη μέσω Τουρκίας, Ελλάδας και Σερβίας.

Κάποιοι πιστεύουν ότι στην ίδια πόλη θα μπορούσε να επισφραγιστεί σήμερα το οριστικό τέλος της γενναιόδωρης πολιτικής για το προσφυγικό. Οικοδεσπότης είναι ο νέος καγκελάριος της Αυστρίας, ο σοσιαλδημοκράτης Κρίστιαν Κερν, ο οποίος έχει προσκαλέσει ομολόγους του από δέκα χώρες της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης- μεταξύ αυτών την Ελλάδα, αλλά και τη Γερμανία. Πιθανότατα η Άνγκελα Μέρκελ θα επιδιώξει ρόλο διαμεσολαβητή σε αυτή τη σύνοδο κορυφής, καθώς, από τότε που ξέσπασε η προσφυγική κρίση, διατηρεί μία ιδιαίτερη σχέση με την αυστριακή ηγεσία.

«Η Ελλάδα είναι ακόμη σε θέση να ανταπεξέρχεται στο προσφυγικό, όμως η πίεση θα γίνει μεγαλύτερη και αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψη και να δούμε πώς θα βοηθήσουμε», τονίζει σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα “Ντερ Στανταρντ”.

Στη Σύνοδο Κορυφής, με τίτλο «Μετανάστευση κατά μήκος της Διαδρομής των Βαλκανίων», θα συμμετέχουν, πέραν του Ελληνα πρωθυπουργού και της Γερμανίδας καγκελάριου, οι πρωθυπουργοί Σλοβενίας, Κροατίας, Σερβίας, Αλβανίας, Ουγγαρίας, Βουλγαρίας και ΠΓΔΜ, καθώς επίσης και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος. Στη συνέντευξή του, ο Αυστριακός καγκελάριος αναφέρει ότι στη Σύνοδο θα καταβληθεί προσπάθεια για επιτάχυνση της διαδικασίας αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα πρέπει από κοινού να καθοριστεί το πώς θα πρέπει να πραγματοποιείται η αυστηρή διασφάλιση των συνόρων, και αυτό όχι μόνον στην Ελλάδα.

«Έπειτα πρέπει να συζητήσουμε το πώς χειριζόμαστε την κατάσταση προ των πυλών της Ευρώπης, καθώς έχουμε ευθύνη για τους ανθρώπους που έρχονται και οι οποίοι είναι άνθρωποι και όχι μόνον κάποιοι αριθμοί, άνθρωποι με ανησυχίες και φόβους» αναφέρει χαρακτηριστικά. Στόχος του θα ήταν, επίσης, μία ακριβής έκθεση ως προς τι συμβαίνει σε επί μέρους τμήματα των συνόρων και ποιο είδος υποστήριξης απαιτείται εκεί, ενώ σε μία δεύτερη φάση πρέπει να συζητηθεί το πώς μπορούν να βοηθηθούν οι χώρες οι οποίες πλήττονται ιδιαίτερα, και φυσικά η Ελλάδα.

‘Οπως σημειώνει ο Αυστριακός καγκελάριος, το πρόβλημα της Ευρώπης με το προσφυγικό και το μεταναστευτικό δεν θα έχει λυθεί αυτό το φθινόπωρο ούτε και το 2017 και θα πρέπει αυτό το πρόβλημα να εξεταστεί πλήρως στη βάση του, διότι διαφορετικά κανείς θα βρίσκεται πάντα ένα βήμα πίσω του, και αυτό επιβεβαιώθηκε στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Κατά την άποψή του, έως τώρα, έχουν γίνει πολύ λίγα και εκτός αυτού έγιναν πολύ αργά. Αυτή τη στιγμή, εκατομμύρια άνθρωποι περιμένουν μπροστά από τις πύλες της Ευρώπης και στην πραγματικότητα δεν θα πρέπει να αφεθούν μόνες οι χώρες, όπως ο Λίβανος, με 1,5 εκατομμύρια πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τον καγκελάριο, θα πρέπει να συζητηθεί το πώς θα διαρθρωθεί η βοήθεια επί τόπου, στις χώρες προέλευσης των προσφύγων και των μεταναστών, όπως επίσης θα πρέπει να βρεθούν επιπλέον εταίροι στο πρότυπο της συμφωνίας με την Τουρκία.

Ο ίδιος θεωρεί πως η μέριμνα για τους πρόσφυγες θα πρέπει κατά το δυνατόν να γίνεται κοντά στις χώρες προέλευσης και η Ευρώπη θα πρέπει ακόμη και να επενδύσει στην εκεί οικονομική ανάπτυξη, αυτό είναι απλό, και θα πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε τέτοια προγράμματα βοήθειας να είναι εφικτά.

Τι θα πει ο Έλληνας πρωθυπουργός
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, στη Σύνοδο της Βιέννης, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει τους συμμετέχοντες, ότι από την προσφυγική κρίση, που αποτελεί σήμερα παγκόσμια πρόκληση, η Ελλάδα είναι ένα από τα σημεία του κόσμου που δοκιμάζεται περισσότερο, μια χώρα που αντιμετώπισε εισροές 1,2 εκατομμυρίων προσφύγων και μεταναστών, σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο και όπου, περίπου 60.000 πρόσφυγες και μετανάστες, παραμένουν εγκλωβισμένοι, αφού τα βόρεια σύνορά της έκλεισαν, λόγω μονομερών ενεργειών άλλων.

Επίσης, για το ότι αποτελεί γεγονός, πως η Ελλάδα είναι μια χώρα της οποίας οι κάτοικοι αποδεικνύουν την υποστήριξή τους, παρά την οικονομική κρίση που οι ίδιοι αντιμετωπίζουν, μία χώρα της οποίας η Υπηρεσία Ασύλου διαχειρίζεται τον τέταρτο μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων ασύλου στην Ευρώπη.

Ακόμη, πως η Ελλάδα είναι μία χώρα της οποίας οι Αρχές, μαζί με τις ευρωπαϊκές και τις τουρκικές Αρχές, προσπαθούν να εφαρμόσουν την πολύ δύσκολη, αλλά αναγκαία Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, οδηγώντας σε δραστική μείωση των ροών και -το σημαντικότερο- των θανάτων στο Αιγαίο πέλαγος, αντικαθιστώντας την παράτυπη, επικίνδυνη διαδρομή του Αιγαίου, με μια νόμιμη οδό προς την Ευρώπη.