Στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας

Στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας

Σημαντική εξοικονόμηση πόρων στον κρατικό προϋπολογισμό προβλέπεται να φέρει η διασταύρωση στοιχείων και η βελτίωση των μηχανισμών είσπραξης.

Ετήσια εξοικονόμηση δαπάνης 20.000.000 ευρώ, επί του κρατικού προϋπολογισμού, από τη διασταύρωση στοιχείων σχετικά με τα καταβαλλόμενα προνοιακά επιδόματα, αναμένεται να προκύψει από το νομοσχέδιο που το υπουργείο Εργασίας κατέθεσε σήμερα στη Βουλή.

Με τίτλο «Αναβάθμιση και βελτίωση των μηχανισμών είσπραξης ασφαλιστικών φορέων, πρόστιμα για την ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία και Λοιπές Διατάξεις», το νομοσχέδιο, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, προβλέπεται να φέρει αύξηση εσόδων από την επιβολή προστίμων σε βάρος των εργοδοτών, όταν αυτοί δεν συμπεριλαμβάνουν στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση εργαζόμενους που έχουν δηλωθεί από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Από τις προωθούμενες διατάξεις εκτιμάται ακόμη, αύξηση εσόδων 50.000.000 ευρώ επί των προϋπολογισμών των ΕΤΕΑ, ΤΑΠΙΤ και ΤΑΥΤΕΚΩ από τη θέσπιση υποχρέωσης στους εργοδότες να αποδίδουν και τις εισφορές των ΕΤΕΑ, ΤΑΠΙΤ και ΤΑΥΤΕΚΩ με την Αναλυτική Περιοδική Δήλωση.

Επί του προϋπολογισμού του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προβλέπεται ετήσια αύξηση εσόδων, από τον περιορισμό της αδήλωτης εργασίας και την αυστηροποίηση του πλαισίου ελέγχου των δηλωθεισών και καταβληθεισών εισφορών. Η αύξηση αυτή εκτιμάται στο ποσό των 350.000.000 ευρώ (50 εκατομμύρια ευρώ από τον περιορισμό της αδήλωτης εργασίας και 300 εκατομμύρια ευρώ από την αυστηροποίηση του ελέγχου των δηλωθεισών και καταβληθεισών εισφορών).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: